Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κι από Αύγουστο… χειμώνα»

«Κι από Αύγουστο… χειμώνα»

0
kausoxyla1-empros

Ξεκίνησε ο εφοδιασμός των ξύλων για τη χειμερινή περίοδο. Αυξημένη ζήτηση και φέτος

Αναμένεται η τιμή να φτάσει το 1,30 €/κιλό. Αντιμέτωποι οι ξυλέμποροι με παράνομο εμπόριο εκ Βουλγαρίας και καταστήματα που λειτουργούν χωρίς άδεια

Η περσινή οικονομική «αφαίμαξη», εξαιτίας του κόστους του πετρελαίου σε σπίτια και πολυκατοικίες, αλλά και η επικείμενη εκτόξευση της τιμής των καυσίμων θέρμανσης τον Οκτώβρη δεν αφήνει περιθώριο για καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των οικογενειών για την εξασφάλιση της θέρμανσης του χειμώνα. Πολλοί ξανθιώτες έχουν ήδη προχωρήσει στη μετατροπή του τζακιού τους σε ενεργειακό, ενώ ήδη ξεκίνησε ο εφοδιασμός των ξύλων. Η προμήθεια των καυσόξυλων ξεκίνησε εν μέσω θέρους τόσο για να εξασφαλιστεί καλή ποιότητα, δηλαδή ξερά ξύλα που θα αποθηκευτούν κατάλληλα, όσο και εξαιτίας του φόβου για πιθανή αύξηση της τιμής τους.
Για τους ξυλεμπόρους αναμένεται ο φετινός χειμώνας να αποτελέσει μια ακόμη καλή χρονιά εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης, ωστόσο και οι ίδιοι ανησυχούν για την υπερβολική κατανάλωση, την λαθροϋλοτομία, που πήρε και πέρυσι μεγάλες διαστάσεις, το λαθρεμπόριο ξύλων από τη Βουλγαρία, αφού δεν ελέγχονται επαρκώς τα παραστατικά στα σύνορα, αλλά και για τις παράνομες εμπορικές δραστηριότητες, αφού κάποιοι ενεργοποιούνται στο χώρο, χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη άδεια.
Για την αγορά των καυσόξυλων, τις τιμές και πώς θα διαμορφωθούν, αλλά και για τις παραμέτρους που δημιουργούν προβληματισμό στον κλάδο, μας μιλά η πρόεδρος του συνεταιρισμού ξυλεμπόρων Ξάνθης κ. Χρυσούλα Γρηγορίου.

Συντριπτικά ο νομός καλύπτεται με ξύλα από Βουλγαρία
Η κ. Γρηγορίου εξηγεί ότι από τη μια αναμένεται μεγάλη ζήτηση στα καυσόξυλα που ήδη έχει εκδηλωθεί, αλλά από την άλλη αλλάζουν τα δεδομένα της δραστηριοποίησης για τους ξυλεμπόρους, αφού η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλα δέντρα να διαθέσει. «Μεγάλο μέρος των οικοδομών της Ξάνθης δεν εφοδιάστηκαν πέρυσι με πετρέλαιο και αναμένεται να αυξηθεί αυτός ο αριθμός λόγω της εξομοίωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Ωστόσο, ενέχουν σημαντικοί κίνδυνοι αν όλοι προσανατολιστούν στα ξύλα. Ήδη η Ελλάδα δεν έχει άλλα να διαθέσει. Πέρυσι το μοναδικό που κάλυψε τις ανάγκες ήταν το δασαρχείο Καστοριάς, ενώ όλοι οι άλλοι νομοί εφοδιάζονται από τη Βουλγαρία, βάσει της έρευνας που εκπόνησαν για το υπουργείο Ενέργειας. Στο νομό Ξάνθης δόθηκαν στους συνεταιρισμούς 10.000 χωρικά. Η ποσότητα αυτή αρκεί για να καλύψει 2-2,5 καταστήματα. Φέτος, το δασαρχείο δε θα μπορέσει να καλύψει ούτε τις ατομικές του ανάγκες, οι οποίες ήταν 12.000 χωρικά, το κατέβασαν στα 8.000 και αναμένεται φέτος να φτάσουν τα 5.000. Καταλαβαίνετε ότι, οι υπόλοιπες ανάγκες του νομού θα καλυφθούν με ξύλα από τη Βουλγαρία. Αλλά και αυτή αγορά για πόσο ακόμη θα έχει προσφορά;», αναρωτιέται η κ. Γρηγορίου, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νομό, σχετικά με την αγορά των ξύλων.

«Μάστιγα» το ανέλεγκτο εμπόριο από τη γειτονική χώρα
Η πρόεδρος των ξυλεμπόρων που παρακολουθεί όλες τις κινήσεις που λαμβάνουν χώρα στην αγορά των καυσόξυλων, αναφέρει ότι ένα πρώτο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα 18 μέλη που αριθμεί ο συνεταιρισμός των ξυλεμπόρων είναι το λαθρεμπόριο ξύλων, το οποίο είναι ανεξέλεγκτο και παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην ορεινή περιοχή. «Μιλάμε για φοροδιαφυγή σε μεγάλα επίπεδα. Διαφυγή φόρων και στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία. Τόσο στο λιανεμπόριο, όσο και στο χονδρεμπόριο. Οι έμποροι αυτοί έχουν χαρτιά, αλλά αυτά δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά εμπορεύματα. Από την πλευρά τους τα κλιμάκια δεν έχουν ζυγολόγια και ο ΣΔΟΕ δεν ξέρει πόσο πωλείται το ξύλο στη Βουλγαρία για να συγκρίνει. Αυτό που λένε ότι εκεί πουλάνε 0,70 και 0,75 ευρώ/κιλό είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στην αλήθεια», σημειώνει η κ. Γρηγορίου, ενημερώνοντας ότι ο συνεταιρισμός μαζί με το ΕΒΕ προτίθενται να απευθυνθούν σε τροχαία και εφορία για να γίνει μια συνολική προσπάθεια να ελεγχθεί και να περιοριστεί το φαινόμενο.

Αύξηση των ξυλεμπόρων, αύξηση και της παρανομίας
Η κ. Γρηγορίου εξηγεί ακόμη ότι η αύξηση στην ζήτηση της ξυλείας, έχει οδηγήσει πολλούς να στραφούν σε αυτή την αγορά με την ελπίδα να επωφεληθούν και αυτοί. Ήδη πέρυσι στο συνεταιρισμό προστέθηκαν 4 ακόμη μέλη. Φέτος αναμένεται και πάλι να αυξηθεί ο αριθμός τους. Όπως παρατηρεί η κ. Γρηγορίου: «ήδη λειτουργούν κάποια νέα καταστήματα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Κάποιοι έχουν κάνει αίτηση και περιμένουν. Άλλων η αίτηση απορρίφθηκε, αλλά και πάλι συνεχίζουν να λειτουργούν με το σκεπτικό ότι και το πρόστιμο να πληρώσουν τους συμφέρει να συνεχίσουν την εμπορική δραστηριοποίηση. «Απέναντι σε αυτούς, η Πολιτεία μας αφήνει απροστάτευτους. Παρεμβαίνει μόνο κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, κι έτσι ο συνεταιρισμός καλείται και πάλι να βγάλει «το φίδι απ’ την τρύπα». Μέχρι και απειλές δεχόμαστε».

Μάτια ανοιχτά για τη λαθροϋλοτομία
Ακόμη, η πρόεδρος των ξυλεμπόρων αναφέρεται στις ανησυχητικές διαστάσεις που πήρε πέρυσι η λαθροϋλοτομία, κυρίως στην ορεινή περιοχή, αλλά όχι μόνο. Η λαθροϋλοτομία δεν περιορίστηκε στην ατομική χρήση, αλλά και στο παράνομο εμπόριο και περιλάμβανε όχι μόνο δέντρα κατάλληλα για κοπή, αλλά και αυτά που αποτελούν το «οξυγόνο» του, προκαλώντας μη αναστρέψιμη ζημία στο δάσος. «Πρέπει το δασαρχείο να διαχειριστεί το ζήτημα με πολλή προσοχή. Το τηλέφωνο θα πρέπει να λειτουργεί οπωσδήποτε τις αργίες», σημειώνει η ίδια.

Στο 1,30 €/κιλό αναμένεται αν διαμορφωθεί η τιμή των καυσόξυλων
Τέλος, η κ. Γρηγορίου αναφερόμενη στην τιμή των καυσόξυλων αναφέρει ότι σήμερα πωλούνται προς 1,20 ευρώ/κιλό. «Η άνοδος», συμπληρώνει, «δεν εξαρτάται από εμάς. Ήδη εμείς αναμέναμε αύξηση εξαιτίας της αύξησης και της τιμής του πετρελαίου. Πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ/ κιλό φέτος». Η ίδια εξηγεί: «όσοι ρίχνουν την τιμή το κάνουν χωρίς απόδειξη και χωρίς παραστατικά, κινδυνεύοντας να τους επιβληθεί πρόστιμο, αλλά και συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στη φοροδιαφυγή. Έτσι δημιουργείται και ο φαύλος κύκλος που στερεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα να ανακάμψει».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …