Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Τα χάσαμε τα λεφτά ….πατριώτη»

«Τα χάσαμε τα λεφτά ….πατριώτη»

0
anaptixiaki-empros

Ανάκληση της απόφασης Μαραβέγια από τον νυν υπουργό Α. Τσαυτάρη  για τα 2, 9 εκ. ευρώ της Αναπτυξιακής Ξάνθης

Αναστάτωση στην Ξάνθη. Για «ρουφιάνους» μιλά ο Μωραΐτης. Στρέφουν τις ελπίδες στους στον Παπαγιαννίδη που προορίζεται για γ. γραμματέας του ΥΠΑΤΤ

«Έμεινε με την όρεξη…» ο νομός μας για τα 2,9 εκ. ευρώ που ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ναπολέων Μαραβέγιας συμπεριελάμβανε στην κατανομή των 13,7 εκ. ευρώ του Leader ανάμεσα σε 17 άλλες αναπτυξιακές και την Αναπτυξιακή Ξάνθης,  δίνοντας την μάλιστα την μερίδα του λέοντος. Ο νυν υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης «ξεστρώνει το χαλί» ανακαλώντας την απόφαση του κ. Μαραβέγια και δηλώνει ότι προτίθεται να ξαναμοιράσει τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το αιτιολογικό: «…να διορθωθούν παραλείψεις», όπως αναφέρεται στην απόφαση. Η ανάκληση της απόφασης δεν έγινε ως «κεραυνός εν αιθρία» καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από την Αντιπεριφερειάρχη της Λάρισας που υποστήριζε ότι ήταν άδικη η κατανομή αφού δεν συμπεριελάμβανε την Αναπτυξιακή Λάρισας και συμπεριλάμβανε την Αναπτυξιακής της Ξάνθης που δεν ;eχει υλοποιήσει πρόγραμμα leader από το 2007, ενώ το θέμα είχε πάρει πανελλαδικές διαστάσεις με αναφορές στον Τύπο.

Ο Μαραβέγιας τα’ δωσε στην Ξάνθη ο Τσαυτάρης τα παίρνει πίσω…    
Όπως αναφέρεται στην απόφαση με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2012 που φέρει την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρη με θέμα: «Κατανομή πιστώσεων δημόσιας δαπάνης στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2007-2013»
«Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ανακλήθηκε η προηγούμενη απόφαση αριθ. 8637/ 12-6-12 ΦΕΚ 1945 Β/ 15-6-12 «Κατανομή πιστώσεων δημόσιας δαπάνης στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2007-2013».
Η ανάκληση της απόφασης του υπηρεσιακού Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Μαραβέγια κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διορθωθούν παραλείψεις και να ακολουθήσει σύντομα νέα κατανομή που θα λαμβάνει υπόψη της την τελική ρύθμιση όλων των τοπικών προγραμμάτων, ώστε οι διαθέσιμες πιστώσεις να κατανεμηθούν με το αποτελεσματικότερο τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα τοπικά προγράμματα έχουν εγκριθεί με βάση τη νέα στρατηγική και μετά τη νέα κατανομή θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των διαθέσιμων πιστώσεων».

Αρνητικό για την Ξάνθη
Στα καθ’ ημάς αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανάκληση της απόφασης καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η Ξάνθη δεν θα είναι στη νέα κατανομή μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε και θεωρούν ότι σ’ αυτή οφείλεται και η ανάκληση της απόφασης η οποία μάλιστα έρχεται σε μια στιγμή που γίνονται προσπάθειες από τους Μωραϊτη – Δαδαλιάρη για τη συγκρότηση προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου για να μπορέσει να λειτουργήσει η Αναπτυξιακή ενώ από τους δημάρχους (όπως συμφώνησαν με τους βουλευτές) να εξευρεθούν τρόποι να πάρει γρήγορα διαχειριστική επάρκεια η ΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί απ’ αυτή το κονδύλι.

Για «ρουφιάνους» μιλά ο Μωραϊτης
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στις δηλώσεις του στο «Ε» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης κάνοντας λόγο για «ρουφιάνους» που σ’ αυτούς οφείλεται η ανάκληση της απόφασης Μαραβέγια και τώρα «τρίβουν τα χέρια τους» πιστεύοντας ότι  έτσι δικαιώνονται παρά το γεγονός ότι αυτό είναι αρνητικό για το νομό μας. Παράλληλα σημειώνει ότι ο ίδιος και όσοι δεν θέλουν να χαθούν τα χρήματα από τον νομό δεν θα καμφθούν και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες κάνοντας ότι χρειάζεται για να’ ρθουν τα χρήματα στο νομό: «Πιστεύω ότι έγιναn ανόητες παρεμβάσεις από κάποιους ρουφιάνους…και αυτό θα καθυστερήσει την προκήρυξη των προγραμμάτων όλων των αναπτυξιακών. Εμείς θα επιμείνουμε …θα πολεμάμε μέχρι να’ ρθουν τα χρήματα στην Ξάνθη. Είμαστε έτοιμοι για προσωρινό Δ.Σ. περιμένουμε να μας πουν οι δήμαρχοι τι έχουν σκοπό να κάνουν με την ΕΠΑ και θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Περιμένουν από τον Παπαγιαννίδη να δώσει λύση….
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δαδαλιάρης ο οποίος μάλιστα είπε ότι ο κ. Μαραβέγιας πολύ ορθώς και συνειδητά υπέγραψε την πρώτη απόφαση καθώς η Αναπτυξιακή έχει ώριμες μελέτες και τα δικαιούται τα χρήματα που είναι ευρωπαϊκά κονδύλια. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τη λύση υπέρ της Ξάνθης αναμένεται να δώσει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παπαγιαννίδης που προορίζεται και για νυν…Ο κ. Παπαγιαννίδης ήταν Ξάνθη το Σάββατο για το γάμο της κόρης του κ. Κοντού και συζήτησε το θέμα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορείς ο κ. Κοντός που έγινε «πυρ και μανία» όταν άκουσε για την ανάκληση της απόφασης ετοιμάζεται να κάνει πολιτική παρέμβαση για την ανατροπή της.
Τέλος να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσαυτάρης είναι Δραμινός στην καταγωγή, καθηγητής Γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. και στις δύο εκλογικές διαδικασίες του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros,gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …