Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκινά η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Ξεκινά η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

0
oikogeneia-empros

Θα κληθούν οι δικαιούχοι να καταθέσουν δικαιολογητικά στον ΟΑΕΔ εντός της εβδομάδας

Με περικοπή 22% αναμένεται να χορηγηθούν και αυτά. Από μέρα σε μέρα η επίσημη ανακοίνωση

Όπως προανήγγειλε ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Κικίλιας, μέσω των τηλεοπτικών δεικτών, άμεσα, ακόμη και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ για το έτος 20011 προς τους δικαιούχους. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας κατάθεσης των δικαιολογητικών, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ το «σήμα» για την προετοιμασία και την οργάνωση των υποκαταστημάτων έχει ήδη δοθεί.

Κατάθεση δικαιολογητικών στον ΟΑΕΔ
Οι κατά τόπους υπηρεσίες οργανώνονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στην χορήγηση της παροχής και την εξέταση των δικαιολογητικών.
Οι δικαιούχοι θα κληθούν να καταθέσουν εκ νέου δικαιολογητικά, με βάση στοιχεία της περσινής χρονιάς. Ανάμεσα σε αυτά θα πρέπει να προσκομίσουν ληξιαρχικές πράξεις των τέκνων από το ΚΕΠ, λογαριασμό Εθνικής Τράπεζας, εφόσον έχει αλλάξει, με μοναδικό δικαιούχο το πρόσωπο που θα λάβει το επίδομα, καθώς και βεβαίωση του εργοδότη ότι δεν είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να καταβάλει το οικογενειακό επίδομα.
Όπως είναι γνωστό, το οικογενειακό επίδομα χορηγείται για εργαζόμενους που δουλεύουν με σχέση εξαρτημένης εργασίας, είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας ή επιδοτούμενης εργασίας. 

Κι εδώ περικοπή 22%
Παρόλα αυτά, η ανησυχία των περισσότερων επικεντρώνεται αφενός στο ύψος του επιδόματος, αλλά και στις προϋποθέσεις χορήγησης.
Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι το οικογενειακό επίδομα θα υποστεί περικοπή της τάξης του 22%, όπως συνέβη με το βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη και το επίδομα ανεργίας. Πέρυσι, το ύψος του επιδόματος έφτανε τα 98,64 ευρώ, ενώ για τα τρία παιδιά ανερχόταν στα 700 ευρώ.
Παρά την μείωση, από τους γνωρίζοντες εκτιμάται ότι συρρικνωμένος θα είναι και ο αριθμός των δικαιούχων, λόγω της αύξησης της ανεργίας την περσινή χρονιά. Δηλαδή, όσοι κατάφεραν να συμπληρώσουν 50 εργάσιμες ημέρες για να μπορούν να λάβουν το επίδομα, θα είναι σημαντικά λιγότεροι λόγω της εντεινόμενης ύφεσης τα τελευταία χρόνια. Στο νομό της Ξάνθης, από τους 4.500 περίπου δικαιούχους της προηγούμενης χρονιάς, μειώσεις θα παρατηρηθούν στους κλάδους των οικοδόμων, των καπνεργατών, των εργαζομένων στον κλάδο της επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων κ.ά. που σημείωσαν σημαντική πτώση στον κύκλο εργασιών κατά το έτος 2011.

Τέλος εποχής για τα οικογενειακά βοηθήματα;
Αυτή η καθοδική τάση βέβαια ενισχύεται πολύ περισσότερο για τη φετινή χρονιά και άρα θα επηρεάσει και τον κύκλο των δικαιούχων του οικογενειακού επιδόματος για το νέο έτος. Ωστόσο, η συζήτηση επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο κατά πόσο θα υφίσταται το εν λόγω επίδομα το 2013, με δεδομένη την πιθανότητα κατάργησης όλων των εποχιακών και οικογενειακών επιδομάτων, όπως κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Αλλά, ακόμη και αν δεν περικοπεί το οικογενειακό επίδομα εξετάζεται η μεταβολή των προϋποθέσεων χορήγησής του, με κυριότερη την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων και την τήρησή τους με αυστηρότητα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…