Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Σήμα» δημάρχου για να εφαρμοστεί η πεζοδρόμηση

«Σήμα» δημάρχου για να εφαρμοστεί η πεζοδρόμηση

0
pinak1-empros

Ξεκινά η εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αν και δε λύθηκαν όλα τα προβλήματα

Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες, αλλά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η αστυνόμευση
 
Εντολή έδωσε ο δήμαρχος στον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννη Τσεγγελίδη κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να ξεκινήσει η εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Παλιά Πόλη.
Το ζήτημα της καθυστέρηση της εκτέλεσης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου τέθηκε από το Χρήστο Πούλιο με το σχόλιο ότι το καλοκαίρι είναι ήδη στο μέσον και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η πεζοδρόμηση των οδών Μαυρομιχάλη και Ορφέως.
Ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης εξήγησε ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα και γι’ αυτό σημειώθηκε η καθυστέρηση, ωστόσο τα περισσότερα έχουν πλέον ξεπεραστεί. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη κενά σε ορισμένες παραμέτρους, εντούτοις ζήτησε να προχωρήσει η εφαρμογή και να λυθούν τα εναπομείναντα προβλήματα στην πορεία.

Εκκρεμεί το ζήτημα της αστυνόμευσης
Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση, έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους οι πινακίδες που ενημερώνουν για τις αλλαγές στην κυκλοφορία, παρόλο που για ορισμένα σημεία οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την τοποθέτηση των πινακίδων.
Το σημαντικότερο ζήτημα που υπάρχει τώρα είναι η αστυνόμευση της περιοχής που προορίζεται για πεζόδρομος στις οδούς Μαυρομιχάλη και την Ορφέως έως ένα σημείο. Η δημοτική αστυνομία, όπως επισημάνθηκε, δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγχει την τήρηση των νέων ρυθμίσεων και ο δήμος βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης της Τροχαίας να ορίσει προσωπικό που θα αναλάβει αυτά τα καθήκοντα.
Επιπλέον, δεν έχουν έρθει ακόμη οι κάρτες των μόνιμων κατοίκων που έχουν παραγγελθεί.

Πρώτα εφαρμογή και λύση στην πορεία
Ο δήμαρχος ζήτησε παρά τις εκκρεμότητες να προχωρήσει η εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την παλιά Πόλη και να αναλάβει προσωρινά η δημοτική αστυνομία να ενημερώνει τους πολίτες και τους οδηγούς για το νέο καθεστώς στον παραδοσιακό οικισμό. Ο Χρίστος Πούλιος άσκησε κριτική για την καθυστέρηση στην προετοιμασία, σημειώνοντας ότι αν όλα είχαν δρομολογηθεί εγκαίρως, δε θα έφτανε τώρα ο δήμος σε αυτή την κατάσταση.

Θα χαθεί ο σκοπός με νέα καθυστέρηση
Φαίνεται πάντως, ότι με το θέμα που προέκυψε λόγω αυτής της απόφασης, αλλά και συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που υπέδειξαν την υιοθέτηση αυτής της στάσης από τη δημοτική αρχή, έχει χαθεί η ουσία της εφαρμογής νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Παλιά Πόλη.
Ο δύο δρόμοι στην «καρδιά» της Παλιάς Πόλης γεμίζουν με ζωή και κόσμο τα βράδια του καλοκαιριού, αλλά ήδη έχουμε διανύσει πέραν του μισού της θερινής περιόδου, με το παλαιό καθεστώς που εγκυμονεί κινδύνους για τους περαστικούς και τους θαμώνες των καταστημάτων. Βέβαια, η απόφαση, όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από τη δημοτική αρχή δεν ελήφθη μόνο για το καλοκαίρι και την κίνηση στα καταστήματα, αλλά για την ανάδειξη της ομορφιάς του παραδοσιακού οικισμού. Αλλά και έτσι ακόμη, ο στόχος δεν υλοποιείται με την καθυστέρηση.
Ακόμη, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης, αφού δεν έχει γίνει γνωστός ο σχεδιασμός, από την πλευρά της αστυνόμευσης και του ελέγχου της διέλευσης των μη μόνιμων κατοίκων. Άλλωστε, η παρουσία της αστυνομίας όλο το 24ωρο στην εισόδους της Παλιάς Πόλης δεν είναι δυνατή.
Ωστόσο, είναι καλύτερο να αναμένουμε πρώτα την υλοποίηση εν τέλει της πεζοδρόμησης και των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και να παρατηρήσουμε τότε πώς και πού εντοπίζονται τα προβλήματα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…