Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δράσεις Παιδείας και Πολιτισμού φέρνει η επίσκεψη του δημάρχου Gifhorn

Δράσεις Παιδείας και Πολιτισμού φέρνει η επίσκεψη του δημάρχου Gifhorn

0
gifhorn1_06_2012-empros

Μίνι σύσκεψη με Στυλιανίδη και δημοτικούς συμβούλους στο δημαρχείο

Εντυπωσιασμένος από τη ζωντάνια της πόλης δήλωσε ο νέος δήμαρχος του αδελφοποιημένου δήμου. Πρόταση για πρακτική άσκηση στο Gifhorn από τους φοιτητές του ΔΠΘ
 
Ευχάριστο και εύθυμο κλίμα επικρατούσε στο δημαρχείο Ξάνθης το πρωί της Τρίτης, με αφορμή την επίσκεψη του νέου δημάρχου του αδελφοποιημένου δήμου του Gifhorn Γερμανίας, Mattias Nerlich που συνοδευόταν από δημοτικούς συμβούλους του δημοτικού συμβουλίου διαφόρων παρατάξεων, οι οποίοι εκλέχθηκαν το Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Ο κ. Nerlich είχε εκδηλώσει την επιθυμία να επισκεφθεί την πόλη μας και, όπως εξήγησε όταν έφτασε εδώ, ήθελε η Ξάνθη να είναι η πρώτη επίσκεψη σε «αδελφή» πόλη, πρώτον γιατί έχει ξεχωριστή θέση για το Gifhorn, αφού αποτελεί την πρώτη αδελφοποίηση του δήμου από το 1984, αλλά και γιατί η χώρα μας σήμερα βιώνει προβλήματα, αφού «εκεί φαίνονται οι φίλοι», όπως είπε.

Ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών για τη σύσφιξη των σχέσεων
Τον δήμαρχο του Gifhorn και τους δημοτικούς συμβούλους υποδέχθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, όλοι οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Ανταμπούφης, Γιώργος Κολλάρος και Χουσεΐν Αχμέτογλου. Εκεί συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύσφιξη των σχέσεων της νεολαίας, τόσο με αμοιβαία ταξίδια, όσο και μέσω των νέων τεχνολογιών.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρόταση του δημάρχου του Gifhorn, ο οποίος εκπροσωπώντας μία πόλη βιομηχανική σε μεγάλο ποσοστό ζήτησε να αξιοποιηθεί το πανεπιστήμιο της πόλη, μέσω της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του στα εργοστάσια του Gifhorn, αφού το αντικείμενο σπουδών είναι παρεμφερές με την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται εκεί.

Προωθούνται δράσεις για τη νεολαία
Την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος της Ξάνθης, ιδιαιτέρως για τη σύμπνοια απόψεων που διαφάνηκε τόσο με την αποστολή από τον αδελφοποιημένο δήμο, όσο και από το σύνολο των παρατάξεων του δήμου Ξάνθης. Τόνισε ότι κοινή είναι η πρόθεση και η θέληση οι δύο δήμοι να έρθουν σε συχνότερη επαφή, με έμφαση στην προσέγγιση των νέων και βαθύτερο στόχο την ενίσχυση του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι κύρια θα προωθηθούν δράσεις που έχουν σχέση με τη νεολαία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

«Φτάσαμε σε μία ολοζώντανη πόλη»
Αμοιβαία συναισθήματα εξέφρασε με ενθουσιασμό και ο νέος δήμαρχος του Gifhorn, ο οποίος εξήγησε αφενός τη σπουδαιότητα αυτής της επίσκεψης για τον ίδιο, αλλά αφετέρου εκδήλωσε την έκπληξή του για τη ζωντάνια της πόλης και τη νεολαία της. «Φτάσαμε πολύ αργά χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η πόλη ήταν ‘στο πόδι’», ανέφερε με χαμόγελο ο κ. Nerlich, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ξάνθη, αλλά και την Ελλάδα.
«Κάναμε αυτή την επαφή για να ρωτήσουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε. Η καλή φιλία και συνεργασία φαίνεται στις δύσκολες περιόδους. Η πόλη μου δείχνει ότι έχει τάση για εξέλιξη, με έχει εντυπωσιάσει. Θέλω να γνωρίσω την πόλη, να βιώσω τους ανθρώπους. Διότι αυτό που μπορεί να μάθει κανείς όταν βρίσκεται στον τόπο, δεν είναι το ίδιο με αυτό που θα γνωρίσει μέσω ΜΜΕ από το σπίτι του», πρόσθεσε ο ίδιος που στη συνέχεια μίλησε και για την ικανοποίησή του από την έκβαση της συνάντησης με το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. «Και για τους δυο μας είναι ένα πράγμα σημαντικό, ότι οι αδελφοποιήσεις μεταξύ των πόλεων δεν υπάρχουν για τους πολιτικούς και τη διοίκηση, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος της γερμανικής πόλης, συμπληρώνοντας ότι συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν όλες οι προτάσεις για εντατικές ανταλλαγές και συχνότερη επαφή σε πολύ θετικό κλίμα. Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «δεν είμαστε ούτε 24 ώρες εδώ και νιώθουμε ήδη σα να μαστε σε φίλους, σαν το σπίτι μας».
Η επαφή συνεχίστηκε με βόλτα στην Παλιά Πόλη, το Λαογραφικό Μουσείο και το αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Η αποστολή θα αναχωρήσει αύριο 4 Ιουλίου.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…