Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Επανέρχεται… δριμύτερη η επιτροπή τραπεζοκαθισμάτων

Επανέρχεται… δριμύτερη η επιτροπή τραπεζοκαθισμάτων

0
orfeos_02-empros

Συνεδρίαση με βόλτα στην πόλη και επιθεώρηση από τον πρόεδρο Γ.Τσεγγελίδη, και τα μέλη Μ.Πατσίδου και Ν.Ανταμπούφη

Κατά προτεραιότητα θα διαχειριστούν τις περιοχές που έχουν ήδη γίνει παραχωρήσεις. Προτάσεις επί της εισήγησης θα καταθέσουν τα μέλη

Αναβιώνει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ξάνθης η άτυπη επιτροπή ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, με σκοπό να υπάρξει μία μέριμνα από πλευράς του δήμου για τους κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται γι’ αυτό το σκοπό, να διαπιστωθούν οι παρανομίες και να υπάρξει εν γένει σαφές το στίγμα του δήμου για τον τρόπο διαχείρισης αυτών των εκτάσεων σε όλο το κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν καταστήματα και βγαίνουν τραπεζάκια έξω.
Η επιτροπή αυτή είχε συσταθεί αρχικά από την προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής και ως αποστολή είχε να αποφασίσει τη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων στη νέα πλατεία. Αυτό ήταν αποκλειστικά και το αντικείμενό της στις 1-2 συνεδριάσεις που πραγματοποίησε. Με τη νέα της σύνθεση, που απαρτίζεται από τον αντιδήμαρχο της δημοτικής αστυνομίας Γιάννη Τσεγγελίδη ως πρόεδρο και τους δημοτικούς συμβούλους Μπέτυ Πατσίδου και Νίκο Ανταμπούφη ως μέλη, επιχειρείται η γενίκευση της αρμοδιότητας της επιτροπής, ώστε να καθορίσει και να ελέγξει την κατάσταση στο σύνολο της πόλης.
Πρόκειται για μία άτυπη επιτροπή της οποίας οι αποφάσεις πρέπει να επικυρωθούν από το δημοτικό συμβούλιο για να έχουν ισχύ, ωστόσο η ανάθεση και μόνο του συγκεκριμένου αντικειμένου σε ένα όργανο με αυτόν αποκλειστικά το σκοπό δείχνει την πρόθεση που υπάρχει να δοθεί στο ζήτημα ιδιαίτερη βαρύτητα.

Άτυπη επιτροπή που με τη δράση της θα δώσει το στίγμα της
Με την… επανασύστασή της η επιτροπή πραγματοποίησε μια ιδιότυπη συνεδρίαση που δεν έλαβε χώρα σε αίθουσα του δημαρχείου ή αλλού, αλλά εκτυλίχθηκε στους δρόμους της πόλης, σε μια προσπάθεια των μελών να κάνουν από κοινού μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να καθορίσουν ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα τους βήματα.
Τόσο η Μπέτυ Πατσίδου, όσο και ο Νίκος Ανταμπούφης που μίλησαν στο «Ε», μετέφεραν την διαπίστωσή τους, που βέβαια δεν ήταν νέα, για μία σχεδόν άναρχη κατάσταση, όσον αφορά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων που, όπως σημείωσαν θίγει και το δικαίωμα των πεζών για ελεύθερη και ανεμπόδιστη διάβαση σε ορισμένους δρόμους, αλλά και ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα καταστήματα που τηρούν τις σχετικές διατάξεις.
Εισαγωγικά, η κ. Πατσίδου έθεσε το θέμα της λειτουργίας της επιτροπής, τονίζοντας ότι στην πλειονότητα των δήμων υπάρχει κανονισμός που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας. Ο κ. Ανταμπούφης διευκρίνισε ότι το κανονιστικό περιεχόμενο οποιασδήποτε απόφασης, λόγω της φύσης της επιτροπής, συνδέεται απαραίτητα με αντίστοιχη απόφαση έγκρισης από το ΔΣ. Ωστόσο σημείωσε: «θεωρώ ότι αυτή η επιτροπή έχει την πρόθεση και θα επιτελέσει ουσιαστικό έργο, διαφορετικά δεν θα συμμετείχα».
Η επιτροπή θα προτείνει χώρους και προδιαγραφές και θα έχει ρόλο εισηγητικό, ενώ η ίδια θα καθορίσει τη δυναμική της για τη δυνατότητα παρέμβασης, πίεσης και αποτελεσματικότητας, ανάλογα με τα πρώτα δείγματα γραφής που θα δώσει και εντός του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και σε σχέση με επαγγελματίες και πεζούς.

Προτεραιότητες της επιτροπής. Εξαιρείται η Παλιά Πόλη
Σε αυτό το στάδιο, η επιτροπή θα καθορίσει το ρόλο και το πεδίο των αρμοδιοτήτων της. Η σκέψη που φαίνεται να επικρατεί είναι τα μέλη της να ασχοληθούν πρώτα με τους ήδη παραχωρημένους κοινόχρηστους χώρους, όπου υπάρχουν αποφάσεις και στη συνέχεια κρίνοντας από την αποτελεσματικότητά της να προβεί σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη και σε νέα σημεία, όπου παρουσιάζεται ανάγκη.
Ένα από τα πρώτα σημεία που θα απασχολήσουν την επιτροπή είναι η νέα πλατεία, στους χώρους που δεν είχαν κατασκευαστεί μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης επιτροπής γι’ αυτό δεν υπάρχουν αποφάσεις (δίπλα στο δημοτικό αμφιθέατρο).
Παρόλα αυτά, ως ξεχωριστό κομμάτι θα αντιμετωπιστεί η Παλιά Πόλη, αφού για εκεί η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου απαγορεύει εντελώς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και άρα η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.
Εφόσον η επιτροπή κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα η καλοκαιρινή αυτή περίοδος φαίνεται να έχει χαθεί, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να υπάρξει σωστός προγραμματισμός για να υπάρχει ετοιμότητα για το χειμώνα, αλλά και το επόμενο καλοκαίρι. Ο κ. Ανταμπούφης πρότεινε η επιτροπή να συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, μία το Μάρτιο για να αντιμετωπίζονται τα νέα δεδομένα και μία τον Οκτώβριο για να γίνεται αξιολόγηση και αποτίμηση. Ακόμη, προτάθηκε η διαγράμμιση των χώρων που καθορίζονται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για να μπορεί να ελέγχει η δημοτική αστυνομία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στην πορεία των εργασιών.

Κριτική Ανταμπούφη για τον τρόπο διαχείρισης των βεβαιωμένων παραβάσεων
«Αυτή η επιτροπή προσπαθεί να βάλει κανόνες. Η εκτίμηση είναι ότι το έργο της είναι δύσκολο. Η αντίληψή μας είναι ότι πρέπει να παραχωρηθούν χώροι, αλλά με κανόνες που είναι ίδιοι για όλους και με προτεραιότητα στον πεζό, ιδιαίτερα τα ΑμΕΑ και το δημόσιο χώρο. Να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, αλλά με μέτρο και χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό. Να υπάρξει και ανεκτικότητα, αλλά και εκλείψουν και οι υπερβολές», σημειώνει ο κ. Ανταμπούφης, ο οποίος αναφερόμενος στα εμπόδια που θα συναντήσει στο έργο της η επιτροπή «δείχνει» πρώτα τη «μάχη» που θα πρέπει να δώσει εντός του δημοτικού συμβουλίου. «Η διαπίστωση ότι η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά οφείλεται στη στάση των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής, αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης, με την ανεκτικότητά τους στις παρανομίες, όπως φάνηκε και με δύο πρόσφατα παραδείγματα κατά τη συνεδρίαση. Δημοτική αρχή και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, όσον αφορά στις παραβάσεις και την αντιμετώπιση του θέματος της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων. Με αυτό τον τρόπο βέβαια εκθέτουν και τη δημοτική αστυνομία, αλλά και την αστυνομία που βεβαιώνει τις παραβάσεις».
Πάντως, η επιτροπή ξεκίνησε τη λειτουργία της σε θετικό κλίμα και με τη αίσθηση ότι μπορεί να βάλει «τάξη» στην πόλη. Το επόμενο βήμα είναι τα μέλη να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί της εισήγησης που τους δόθηκε.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …