Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Αποστολή από το Γκίφχορν στην Ξάνθη

Αποστολή από το Γκίφχορν στην Ξάνθη

0
dimokritos-empros

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε της αδελφοποιημένης με την Ξάνθη πόλης του Γκίφχορν. Αξιότιμοι κκ. αιρετοί άρχοντες, συνοδοί του Δημάρχου. Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας ευχόμενοι καλή διαμονή. Από εκεί και πέρα αυτός που προσυπογράφει την επιστολή θέτει υπ όψη σας κάποια πράγματα.
Ονομάζομαι Στέλιος Αρσενίου. Είμαι δημότης Ξάνθης, της πόλης με την οποία αδελφοποιήθηκε το Γκίφχορν, με Δήμαρχο στην Ξάνθη τον αείμνηστο Κώστα Μπένη. Επικοινωνώ μαζί σας για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο του 1999, όταν από κοινού με τον πρόεδρο του Συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα κ. Κώστα Αμοιρίδη ζητήσαμε από τον τότε Δήμαρχο του Γκίφχορν ένα αυτοκίνητο για την μεταφορά των μελών του Συλλόγου μας. Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό. Λίγους μήνες αργότερα, το αυτοκίνητο το έφερε στην Ξάνθη οδηγώντας το ο ίδιος ο Δήμαρχος τον οποίο και ευχαριστήσαμε πολλαπλά και πάντα θυμόμαστε.
Έκτοτε πέρασαν 13 χρόνια. Στην πατρίδα μας μια παροιμία λέει ότι η φιλία είναι κάτι σαν τα βιβλία. Στο πέρασμα του χρόνου γίνεται ολοένα πολυτιμότερη, αποκτά μεγαλύτερη αξία. Συμβαίνει να βρίσκεστε σε ένα τόπο, στου οποίου την ευρύτερη περιοχή, γίγαντες του στοχασμού έβαλαν τα θεμέλια του πολιτισμού χιλιάδες χρόνια μπροστά. Τη ζωή, το έργο και τις διδαχές τους θα τις συναντήσετε στο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων που θα επισκεφθείτε. Συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο στη σοφία, το πνεύμα. Το πνεύμα ήταν αυτό που έκανε την χώρα, τον τόπο που αδελφοποιηθήκατε γνωστά στα πέρατα της Γης.
Ο τρόπος ζωής μετά την τεχνολογική έκρηξη, στην πατρίδα μας λειτούργησε συντριπτικά σε βάρος του πνεύματος. Διανύει η χώρα μας περίοδο παρακμής, παραλυσίας. Απλώνει το χέρι σε όλους εσάς που επιζητήσατε τη φιλία της ζητώντας συμπαράσταση. Μπορείτε να συμπαρασταθείτε. Όχι απαραίτητα οικονομικά. Πρώτιστα πολιτισμικά.
Εκεί στα Άβδηρα το λοιπόν στην αρχαιότητα κάποιος Δημόκριτος, κορυφή σε πέντε επιστήμες, αποκληθείς ΠΕΝΤΑΘΛΟΣ «είδε» πράγματα που έζησε το ανθρώπινο γένος χιλιάδες χρόνια μετά. Αποκάλεσε ΑΤΟΜΟ την απειροελάχιστη μορφή ύλης, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να κατακερματιστεί. Το 1945 όμως η επιστήμη με τη βοήθεια της πυρηνικής φυσικής διέσπασε το άτομο, το μη τεμνόμενο σύμφωνα με την ετυμολογία της γλώσσας μας. Άτομο:( α + τέμνω ). Τις συνέπειες αυτής της διάσπασης του ατόμου τις «γνώρισε»  πρώτη η Ιαπωνία. Αργότερα με άλλες παραλλάσσουσες μορφές το Σοβέζο, το Κίεβο και πάλι η Ιαπωνία στη Φουκοσίμα.
Από τη μέρα εκείνη, ξεκίνησε στη Γερμανία μια εκστρατεία για απαγόρευση κάθε μορφής πυρηνικής ενέργειας. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την συμβολή της πυρηνικής φυσικής στην Ιατρική, τις επιστήμες γενικότερα. Η αλόγιστη χρήση της τρομάζει. Ξυπνάει στα 7 δισεκατομμύρια των κατοίκων ντου πλανήτη μας μνήμες από το παρελθόν. Ο ΙΑΝΝΟΣ, ο θεός της Ρώμης εσαεί κι αυτός παρών.
Επανέρχομαι μετά την μεγάλη αυτή παρένθεση που ήταν απαραίτητη. Εσείς απο το Γκίφχορν, από κοινού με το κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης που εξέφρασε την επιθυμία να αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Αβδήρων, γενέτειρα του Δημόκριτου, μπορείτε να ζητήσετε από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, το πρόγραμμα κατάλυσης κάθε μορφής πυρηνικής ενέργειας, να πάρει το όνομα του συγκεκριμένου Έλληνα πρωτοπόρου. Μπορείτε να προσανατολίσετε ταξιδιωτικά πρακτορεία με προορισμό τον τόπο μας. Όπως και σχολεία. Και ανώτατα Ερευνητικά Ιδρύματα Ή Πανεπιστήμια. Αυτή τη μορφή να έχουν εφεξής οι αδελφοποιήσεις, η σύσφιξη σχέσεων των λαών.
Τοποθετήσετε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου πυρηνικού επιστήμονα στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων. Για κάποιες στιγμές, μια φορά στη ζωή του. Και μάλιστα με μια περγαμηνή από τους εδώ άρχοντες ή ιθύνοντες όπως η πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Αυτό βέβαια είναι μέριμνα της τοπικής κοινωνίας.
Το Μουσείο Στέφανου Καραθεοδωρή, καθηγητή του Αϊνστάιν επίσης ένας χώρος ανεκτίμητης αξίας για τους επισκέπτες. Όλα αυτά δυο ώρες μόνο με το αεροπλάνο από τη Γερμανία. Το μοναδικό στον κόσμο οικοσύστημα, συμπληρώνει το ταξιδιωτικό πακέτο. Για όλα αυτά που αναφέρθηκαν υπάρχουν συγγράμματα ανεκτίμητα, έγκριτων ιστορικών, λογοτεχνών, ποιητών. Να τα  μεταφράσετε και να τα διαδώσετε στη χώρα σας.
Έχουμε πολλούς κοινούς δεσμούς οι δυο λαοί. Το βασικότερο. Στη γραμματική και την ετυμολογία. Και στα σύμβολα.  Κάτι που καθιστά την επικοινωνία ευκολότερη.
Ίσως κύριε Δήμαρχε να έπεσε στην αντίληψή σας το βιβλίο του συμπατριώτη σας Έριχ Φρόμ με τίτλο: «Να έχεις ή να είσαι.»  Είναι μια διεξοδική αναφορά σε όλα αυτά για τα οποία εσείς και οι άρχοντες που σας συνοδεύουν λειτουργείτε.
Να είστε πάντα καλά, άξιοι, δημιουργικοί, πρωτοπόροι, συνάδοντες με τους καιρούς και τις περιστάσεις.  

Με εκτίμηση
Στέλιος Αρσενίου – Δημότης Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …