Σχόλια 11/07/2012

0
karaoglou-empros

Μήπως η αποκόλληση του Σαμαρά προήλθε όταν είδε την πραγματική οικονομία;
Θωμάς Βουγιουκλής    

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης  


Ως μοχλό ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα θεωρεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο νέος υπουργός κ. Θ.Καράογλου.
Τα παραπάνω δήλωσε στη βουλή, με κάθε επισημότητα, και δεν έχουμε λόγους εμείς να μην το πιστέψουμε.
Όμως, θα εκφράσουμε κάποιες ενστάσεις για την αισιοδοξία του νέου υπουργού. Κι αυτό διότι χρόνια πριν, τα ίδια αισιόδοξα λόγια ακούγαμε, αλλά από ουσία, ελάχιστα.
Και τούτο, διότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως είναι γνωστό, δεν θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Και χωρίς αυτές, δουλειά δεν μπορεί να γίνει παρά τις καλές προθέσεις.
Έτσι, κρατάμε τις δηλώσεις του κ. Καράογλου, τις καλές προθέσεις επίσης, και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε.
«Ε»        

 

Περί Αναπτυξιακής  


Πολύ μελάνι θα χυθεί από δω και πέρα για την Αναπτυξιακή Ξάνθης. Όχι πως γράφτηκαν λίγα μέχρι στιγμής. Απεναντίας.
Όμως όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Και πολλά μάλιστα.
Στην ουσία τώρα: Άλλο πράγμα είναι τα χρήματα, άλλο πράγμα η επαναλειτουργία αυτής και άλλο πράγμα η απόδοση ευθυνών γι’ αυτούς που την έφτασαν στο σημείο της χρεοκοπίας.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις που απαιτούν ανάλογες απαντήσεις και κινήσεις.
Και βέβαια, θα πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να δοθεί και η απάντηση στο εξής ουσιαστικό: Ποιοι προτίθενται να αναλάβουν την νέα Αναπτυξιακή; Και με ποιες προτάσεις για την παραπέρα πορεία της.
Διότι διαπιστώνουμε πως σπεκουλάρισμα μεγάλο υπάρχει για το θέμα. Και με τέτοια νοοτροπία, λύσεις δεν υπάρχουν.
Κάποιοι που έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάντια της Αναπτυξιακής, βρήκαν πεδίο να το παίξουν ήρωες και τάχα μου ψυχοπονιάρηδες. Ας αφήσουν τις υποκρισίες κι ας φανερώσουν τις προθέσεις τους και τις προτάσεις τους.
Διότι από λόγια, χορτάσαμε…
«Ε»    

 

Ξεκίνησε η κόντρα  


Όσοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν το τριήμερο των Προγραμματικών Δηλώσεων στη βουλή θα έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική σκηνή από δω και μπρος θα σκληρύνει πάρα πολύ.
Κυρίως δε, η κόντρα θα γίνει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό φάνηκε καθαρά το τριήμερο αλλά και όσα ακολούθησαν μετά από αυτό.
Ιδού λοιπόν. Θα’ χουμε ενδιαφέρουσες συγκρούσεις. Και είναι σίγουρο ότι δεν θα πλήξουμε…
«Ε»        

 

Τι υπάρχει  


Σύντροφοι, εκτός από τον ΜΑΡΞ υπάρχει κι η ΜΟΝΑΞΙΑ…
VEN.KAR.      

 

Θα τους στείλει…διακοπές  


Με άγριες διαθέσεις ξεκίνησε τη θητεία του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αρμόδιος για τα έσοδα.
Σε σύσκεψη που είχε με τους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας, τους επεσήμανε ότι ο στόχος της είσπραξης 1 δις από ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν έχει επιτευχθεί.
Τους ζήτησε μάλιστα να εντείνουν τις προσπάθειές τους μέσα στο καλοκαίρι για να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους στο τέλος του έτους.
Όταν μάλιστα κάποιοι από αυτούς του θύμισαν τις άδειες του Αυγούστου που θα φρενάρουν την πορεία των εισπράξεων ο κ. Μαυραγάνης τους είπε ότι «αν δεν πιαστούν οι στόχοι στο τέλος του χρόνου θα μπορούμε όλοι να βγούμε σε άδεια».
Εκεί τα χαμόγελα πάγωσαν…  

 

Τους άλλαξαν τα σχέδια οι δήμαρχοι…


 Μαζεύτηκαν να συζητήσουν για την Αναπτυξιακή και πως θα τη λειτουργήσουν όμως τελικά κατέληξαν να συζητούν μήπως θα μπορούσε το πρόγραμμα να το υλοποιήσει η ΕΠΑ. Ο λόγος για τη σύσκεψη Μωραϊτη με τους βουλευτές Κοντό και Ζεϊμπέκ όπου και έλαμψαν δια της απουσίας τους οι δήμαρχοι φέρνοντας μάλιστα στη δύσκολη θέση τους βουλευτές που αποφάσισαν ν’  αφήσουν κατά μέρος την ιεραρχία και να πάνε να τους δουν έναν – έναν μήπως και τους καταφέρουν και βρεθεί μια λύση μέσω της ΕΠΑ δηλαδή,  για να απορροφηθούν τα 2.9 ευρώ. Την επαναλειτουργία της Αναπτυξιακής οι βουλευτές την άφησαν στην άκρη μιας και κατάλαβαν ότι οι δήμαρχοι ούτε που θέλουν ν’ ακούσουν…
Μ.Ξ.

Το …πήραν αλλιώς στην Ξάνθη

 

 


Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, όμως στην Ξάνθη τα πράγματα είναι αλλιώς…Κι αυτό φάνηκε από το κλίμα μεταξύ Κοντού και Ζεϊμπέκ στη σύσκεψη για την Αναπτυξιακή όπου και οι δυο συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για  επαφές με τους δημάρχους, γεγονός μάλιστα που έτυχε πολύ θετικής κριτικής από τον κ. Κοντό. Κατ’ αναντιστοιχία με την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη δεν φαίνεται να …συγκυβερνά με τη ΝΔ …
Κι αυτό γιατί ο κ. Σαλτούρος κράτησε αποστάσεις από τη πρωτοβουλία Κοντού – Ζεϊμπέκ και στην επιστολή του έλεγε άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…
Μ.Ξ.

Δεν έκρυψε την ενόχλησή του ο κ. Κοντός…


… όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τη στάση των δημάρχων και ιδιαίτερα του δημάρχου Ξάνθη κ. Στυλιανίδη, ο οποίος επέλεξε την σύμπλευση με τους «πράσινους» δήμαρχους αδειάζοντας τον κ. Κοντό. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι είναι δικαίωμά του αλλά ήταν εμφανής η ενόχληση. Περίεργο πάντως γιατί είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια ρήξη Στυλιανίδη– Κοντού. Οι δυο πολιτικοί άνδρες είχαν άριστες σχέσεις. Τι έγινε ξαφνικά;
Μ.Ξ.    

 

Ποιος θα «σπάσει τα αυγά»;  

 


Μία ακόμη παράμετρο της λειτουργία του Νοσοκομείου της Ξάνθης έθεσε στην καταγγελία του ο Γρηγόρης Ακριβόπουλος. Συγκεκριμένα, με αιχμηρό ύφος αναφέρθηκε στις επισκέψεις των ιατρικών επισκεπτών κατά τις ώρες του επισκεπτηρίου και μέσα στις κλινικές που έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να περιμένουν οι συγγενείς των ασθενών και να χάνεται ο χρόνος της συνάντησης με τους γιατρούς.
Όπως μάλιστα μας πληροφόρησε, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να ενημερώνονται οι γιατροί από τους ιατρικούς επισκέπτες, ο ίδιος είχε κάνει πρόταση στο ΔΣ του Νοσοκομείου να οριστούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες εκτός του ωραρίου των γιατρών γι’ αυτές τις επισκέψεις στο χώρο του αμφιθέατρου. Τελικά,  διοικητής δεν ενστερνίστηκε την άποψή του και όρισε τις ώρες 12-2 για τις επισκέψεις αυτές.
Είναι εμφανές ότι ο κ. Μπαμπαλίδης δε θέλει να τα «σπάσει» με τους γιατρούς, οπότε επιλέγει τη συναινετική οδό. Προφανώς ζυγίζει ότι άλλοτε αυτό είναι υπέρ, άλλοτε κατά του νοσοκομείου, αλλά πάντως διευκολύνει την… αρμονία!
Ε.Δ.    

 

Ανακαίνιση  


Πρόθεση να εντάξει στο ΕΣΠΑ έργο για τις επισκευές του 1ου και ιστορικού παιδικού σταθμού της Ξάνθης έχει ο δήμος Ξάνθης γι’ αυτό και προετοιμάζει μελέτη με μια σειρά από επισκευές στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 200.000 ευρώ.
Προφανώς ο δήμος έκρινε ότι ως πιο παλιός ο παιδικός σταθμός απέναντι από το Αμοιρίδειο έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη για «ρετουσάρισμα», γι’ αυτό και αναδείχθηκε σε προτεραιότητα.
Ε.Δ.  

 

Παραιτήσεις  


Τις λεπτές ισορροπίες στα κόμματα της συγκυβέρνησης διαταράσσουν ακόμη περισσότερο τα «τσιτωμένα» νεύρα που φέρνει η σειρά των παραιτήσεων υπουργών και υφυπουργών, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατηθεί ένας ρυθμός και μία οδός προσαρμογής, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η κυβέρνηση. Ειδικά η τελευταία παραίτηση Νικολόπουλου φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους υπόλοιπους αρχηγούς, αφού δε γίνεται ο καθένας μόλις καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση, να αποχωρεί. Δεν ήξερες, δε ρώταγες;
Κάποιοι λένε ότι αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για σύντομες εκλογές, ενώ κατ’ άλλους είναι αποτέλεσμα της επίπονης ομολογουμένως προσπάθειας των τριών κομμάτων να συμβιώσουν στην κυβέρνηση και να διαχειριστούν την εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη αποστολή τους.
Ο χρόνος θα δείξει.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…