Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυβέρνηση συνεργασίας

ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυβέρνηση συνεργασίας

0
ekloges_balaki-empros

Προσπάθεια προσέγγισης στο μετεκλογικό σκηνικό με βάση τα τωρινά δεδομένα

Μνημονιακές …συγκρούσεις των κομμάτων. Τι λένε οι τοπικοί τους εκπρόσωποι για την επόμενη μέρα

Μέσα σ’ ένα σκηνικό απόλυτης πολιτικής ρευστότητας και μάλιστα στις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης, τα κόμματα διαγκωνίζονται να προσεταιριστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνάμεις από το εκλογικό σώμα θέτοντας διλήmματα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Παρότι εύσχημα επιχειρείται να απαλειφθεί από την προεκλογική ατζέντα το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ωστόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί το υπενθυμίζουν συνεχώς ασκώντας πιέσεις στα κόμματα αλλά και στο εκλογικό σώμα. Μέγα ζητούμενο παραμένει ο σχηματισμός κυβέρνησης και τα κόμματα δείχνουν να σύρονται εξ’ ανάγκης μετεκλογικά στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να βρουν προγραμματικές συγκλίσεις ώστε να καταστεί αυτό δυνατό. Η ανάγκη που το επιβάλλει απορρέει από το ίδιο το εκλογικό σώμα που στις εκλογές της 6ης Μαΐου έδωσε ένα καίριο χτύπημα στο δικομματισμό αλλά και επέβαλλε με λαϊκή εντολή κυβέρνηση συνεργασιών.
Με βάση αυτό το δεδομένο τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που έχουν και το βάρος του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας αφού σε συντριπτικό ποσοστό το  εκλογικό σώμα προστάζει την επίλυση των προβλημάτων εντός ευρωζώνης, έχουν μπει στη διαδικασία να αναδιατάξουν τα προγράμματά τους προς συγκλίνουσες κατευθύνσεις σε σχέση με το μνημόνιο και  γι’ αυτό και το πλαίσιο των προτάσεων κινείται από την καταγγελία του μνημονίου (ΣΥΡΙΖΑ) έως και την επαναδιαπραγμάτευση με σταδιακή αποδέσμευση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).

Με ζητούμενο τη συνεργασία
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κυλά η προεκλογική περίοδος και σε τοπικό επίπεδο το «Ε» διερευνά μέσα από τους πολιτικούς εκπροσώπους των κομμάτων τη διάθεση για συνεργασία καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν για να επιτευχθεί αυτή, προκειμένου να διαμορφώσει μια εικόνα για το πώς θα είναι περίπου τα πράγματα την επόμενη μέρα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Όλα όμως κατά προσέγγιση καθώς οι εκλογές είναι αυτές που θα διαμορφώσουν το συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει και τον καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.   
ΝΔ, Σ. Ιακωβίδου: «Η ΝΔ έχει δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δέχεται συνεργασία με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που στις θέσεις τους περιλαμβάνουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Έχουμε επίσης δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος. Αυτά για μας αποτελούν τη βάση της συνεργασίας. Ευελπιστώ ότι θα σχηματιστεί  κυβέρνηση και δεν θα πάμε σε νέες εκλογές και ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αυτή την αδιάλλακτη  στάση που είχε στις εκλογές της 6ης Μαΐου». 


ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Καλιαμπάκας: «Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην αριστερή διακυβέρνηση. Θα καλέσουμε όμως και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπό τον όρο όμως να άρουν τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις τους. Έχουμε πει ότι θα καταγγείλουμε το μνημόνιο καθώς θεωρούμε ότι ο ίδιος ο λαός το έχει καταγγείλει.  Αυτό δεν σημαίνει ότι ρισκάρουμε την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ. Εμείς θεωρούμε ότι η χώρα μας είναι καταδικασμένη να βγει από το ευρώ αν ακολουθήσει την μνημονιακή πολιτική».  

ΠΑΣΟΚ, Α. Τσαρτσάρας: «Αυτό που προέχει είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με ευρύτερες πλειοψηφίες ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση καιν να έχει ισχυρή δύναμη διαπραγμάτευση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ανοιχτό σε συνεργασίες με τις προοδευτικές δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είπαμε ότι είμαστε διατιθεμένοι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα να δώσουμε ψήφο ανοχής ακόμη και μη συμμετέχοντας στην νέα κυβέρνηση».


«Ανεξάρτητοι Έλληνες», Χ. Ευστρατίου: «Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» είναι ανοιχτοί για συνεργασία με όλους τους χώρους εφόσον συμφωνούν στην καταγγελία του μνημονίου. Θέλουμε τη σωτηρία της χώρας και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας  με κοινής αποδοχής πρόσωπα και όχι με Σαμαρά ή Βενιζέλο, μια κυβέρνηση που θα μας απαλλάξει από το μνημόνιο και θα μας ξαναδώσει την εθνική μας αξιοπρέπεια. Σ’ ότι αφορά τα σενάρια για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ αυτά είναι προβοκάτσια των αθηναϊκών ΜΜΕ. Θεωρώ ότι  τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το μέλλον της Ελλάδας είναι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες».


ΔΗΜΑΡ, Κ. Δέλκος: «Έχουμε προτείνει ένα πλαίσιο 6 σημείων που θεωρούμε ότι είναι η βάση για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συμμετέχει. Δεσμευόμαστε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και σταδιακή αποδέσμευση απ’ αυτό. Προτείνουμε την επιμήκυνση μέχρι το 2017 του χρόνου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής. Προτείνουμε μια σειρά αλλαγές με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας. Μέα σ’ αυτό το πλαίσιο σ’ ότι αφορά τη ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ευρεία λαϊκή βάση και πολιτική υποστήριξη και να τεθούν επικεφαλής φερέγγυα πρόσωπα. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι δεν εξαρτάμε τη στάση μας από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…