Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ σε δημόσια διαβούλευση

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ σε δημόσια διαβούλευση

0
map_amth-empros

Απόψεις και παρατηρήσεις φορέων και πολιτών, ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά έως 22 Ιουνίου

Οξεία κριτική από την αντιπολίτευση. Για απονευρωμένο και χωρίς όραμα σχεδιασμό, μιλά ο Γ. Παυλίδης. Χωρίς βιώσιμη στρατηγική, λέει ο Θ. Μακρής

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ βάσει της κείμενης νομοθεσίας εκπονεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της για την περίοδο 2012 – 2014. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο – οδηγό βάσει του οποίου θα οργανωθεί η λειτουργία της Περιφέρειας ενώ θα καθοριστούν με απόλυτη ακρίβεια οι αναπτυξιακές της επιλογές και προτεραιότητες προκειμένου αυτή να εκπληρώσει την αποστολή της και να πετύχει το όραμά της.
Ήδη η πρώτη φάση της εκπόνησης ολοκληρώθηκε, με την έγκριση της Ενότητας που αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου με την υπ. αριθμ. 212/2012 Απόφασή του.
Προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ προχωρά σε κοινωνική διαβούλευση στο πλαίσιο της οποίας καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες καθώς και τους τοπικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Το σχετικό κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://pamth.gov.gr/ όπου είναι προσβάσιμο από όλους.
Όσοι επιθυμούν να διατυπώσουν τις απόψεις ή παρατηρήσεις τους έχουν τη δυνατότητα να τις υποβάλλουν εγγράφως στην ταχυδρομική διεύθυνση: Περιφέρεια ΑΜΘ, Γραφείο Περιφερειάρχη (για διαβούλευση Ε.Π.) – Γ. Κακουλίδη 1 – 69100 Κομοτηνή, ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: diavoulefsi@pamth.gov.gr, έως και τις 22 Ιουνίου 2012.

Διαχωρισμός σε θεματικές. Κάλεσμα Γιαννακίδη για συμμετοχή στη διαβούλευση
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που προβλέπεται από τον Καλλικράτη προσδιορίζει τις νέες δραστηριότητες που θα πρέπει να εκτελέσει η Περιφέρεια στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της.
Η Περιφέρεια έχει αναθέσει την διαχείριση της διαδικασίας της διαβούλευσης σε μία κεντρική ομάδα συντονισμού και παρακολούθησης του έργου και σε 4 θεματικές ομάδες που θα επικεντρωθούν σε επιμέρους ζητήματα και συγκεκριμένα για: α) το Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον – Υποδομές και Δίκτυα, β) την κοινωνική πολιτική – Υγεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός, γ) την Οικονομική ανάπτυξη – Δια βίου μάθηση – Απασχόληση και δ) το Εσωτερικό περιβάλλον – οργάνωση Περιφέρειας.
Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης μετά το πέρας της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ΠΕΠ-ΑΜΘ δήλωσε ότι πρόκειται για τον αξιακό καμβά της Περιφέρειας που προσδιορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές με γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού διαμετακομιστικού κέντρου στην ΑΜΘ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην εξαιρετική, όπως είπε, δουλειά των επιχειρησιακών παραγόντων και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαβούλευση για να καθοριστεί με τη διαδικασία της συναπόφασης η θέση και η ταυτότητα της ΑΜΘ.

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση
Αιχμηρή ανακοίνωση που εξηγεί τους λόγους που καταψήφισε η παράταξή του τον επιχειρησιακό σχεδιασμό εξέδωσε ο Γιώργος Παυλίδης στην οποία αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολυδάπανο σχέδιο, πράγμα που δεν ταιριάζει σε καιρούς κρίσης, ενώ χαρακτηρίζεται από «φτωχό» όραμα.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «υπερψηφίσθηκε από την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κατ’ ευφημισμό «Στρατηγικός σχεδιασμός του 2012 – 2014» της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δυστυχώς, η διοίκηση Γιαννακίδη συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από την πραγματικότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κόλλησαν με θεολογική εμμονή σε λογικές περασμένων εποχών.
Μας παρουσίασαν ένα στρατηγικό (;) σχεδιασμό:
Που συντάχθηκε με λογικές σαν να ζούμε εκτός οικονομικής και κοινωνικής κρίσης , ενώ έπρεπε να  αποτελεί τοπικό ανάχωμα σ΄ αυτήν.
Που δεν νοιάζεται για το συμπολίτη μας που βιώνει την ανέχεια, τη φτώχεια, την ανεργία, τα προβλήματα της κρίσης.
Που δεν έχει χρηματοδοτικές συνέργειες με άλλα προγράμματα.
Που δεν είναι ευέλικτος αλλά ανελαστικός.
Που δεν αξιοποιεί τον  ανεκμετάλλευτο φυσικό και ορυκτό μας πλούτο , ούτε τους υδάτινους πόρους.
Που προσεγγίζει δειλά και χωρίς πίστη ( με ξένες λογικές) την χαρισματική ταυτότητα του τόπου μας.
Που είναι υπερσυγκεντρωτικός στην έδρα και  δεν αποκεντρώνει όλη την περιφέρεια.
Που ξεχνά τις πολυσυζητημένες ΕΟΖ!
Που αναφέρει φευγαλέα τον καταλυτικό για την οικονομική ανόρθωση της περιοχής τουρισμό , χωρίς να στέκεται ούτε στις ατμομηχανές Θάσου και Σαμοθράκης, και όχι μόνον.
Που προσπερνά φευγαλέα κλάδους όπως η γεωργία, η αλιεία, η κτηνοτροφία
Που δεν λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες(π.χ. ότι  η Δράμα έχει μόλις το 76 % του κατά κεφαλή ΑΕΠ της περιφέρειας)
Που καταλήγει σε «στρατηγική»- επιλογές ίδιες όπως πριν δεκαετίες και
Που καταλήγει σε ένα φτωχό όραμα, χωρίς ψυχή, χωρίς στόχο , χωρίς οδικό χάρτη και πίστη στον χαρισματικό μας τόπο.
Για το πολυδάπανο αυτό σχέδιο (κόστους 60.000€ ! μέσα στην κρίση) η διοίκηση Γιαννακίδη όχι μόνο δεν δέχθηκε την πρόταση μας να αναβληθεί για να συμπληρωθεί και να προκύψει δυναμικός σχεδιασμός, αλλά επιχείρησε διά του προέδρου της να μας φιμώσει κατά τρόπο μεροληπτικό και προσβλητικό. Το γεγονός αυτό μας ανάγκασε να αποχωρήσουμε για να μην γίνουμε συνεργοί στις πρακτικές κατρακύλας.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, πρώην νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, ανέφερε:
«Στην Περιφέρεια πρέπει να δουλέψουν, να ανατρέψουν καταστάσεις και όχι παντού να βιώνουμε την κατρακύλα τους. Αυτός δεν είναι ο  στρατηγικός σχεδιασμός εντός  κρίσης, δεν ταιριάζει στα όνειρα της κοινωνίας μας. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν αλλά ούτε θέλουν να ακούσουν. Πανικοβάλλονται από την άλλη άποψη, τις ολοκληρωμένες προτάσεις. Περιορίζονται σε χαμηλού επιπέδου, παλιού τύπου, διαχείριση του ΕΣΠΑ. Ο σχεδιασμός έως το 2014 είναι απονευρωμένος , δεν έχει ψυχή, δεν έχει στόχο, είναι μια πορεία  που δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς η Περιφέρεια έχασε το δρόμο της.» 
Την αντίθεσή του στο χειρισμό της στρατηγικής του ΠΕΠ ΑΜΘ εξέφρασε και ο Θανάσης Μακρής, επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης με δημόσια δήλωσή του στην οποία σημειώνει ότι: «ο Στρατηγικός Περιφερειακός Σχεδιασμός ήρθε  χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, τόσο στις επιτροπές του περιφερειακού Συμβουλίου (Πολιτισμού-Τουρισμού, Ισότητας κλπ), όσο και στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης» και προσθέτει ότι: «δεν έχει στρατηγική βιωσιμότητας, δεν έχει ούτε χρονικούς, ούτε ποιοτικούς, ούτε ποσοτικούς στόχους μιας βιώσιμης ευημερίας». Στη συνέχεια, παραθέτει επιμέρους παραδείγματα για ελλείψεις σε προτεινόμενα έργα και στη δήλωσή του τονίζει: «είναι απογοητευτικό άνθρωποι, που στην πλειοψηφία τους εκτιμώ προσωπικά, να συμπεριφέρονται σαν υπνωτισμένοι από την εξουσία. Είναι απογοήτευση να βλέπεις όχι μόνο να ψηφίζουν  ή να καταψηφίζουν χωρίς να έχουν διαβάσει το Στρατηγικό σχέδιο της περιφέρειας, αλλά να μην είναι σε θέση να προβλέψουν τα στοιχειώδη για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και την ευημερία αυτού του τόπου».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…