Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα αδέσποτα ζώα βρήκαν τους προστάτες τους στη Σταυρούπολη

Τα αδέσποτα ζώα βρήκαν τους προστάτες τους στη Σταυρούπολη

0
adespota-empros

Αγώνα κάνει μια ομάδα νέων για να προστατέψει και να φροντίσει τα σκυλιά του χωριού

Με επιστολή τους ζητούν συμπαράσταση από αυτοδιοίκηση, φορείς και δήμο. «Επεμβαίνουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας», λέει ο Π. Ταρενίδης

Την προσπάθεια που κάνει, προκειμένου, αφενός να φροντίσει τα αδέσποτα ζώα του οικισμού της Σταυρούπολης και αφετέρου να συνδράμει στην αρμονική συμβίωση των κατοίκων με τα ζώα, δημοσιοποιεί μέσω επιστολής μια ομάδα νέων ανθρώπων από την περιοχή, όπου περιγράφει όλα τα βήματα που έχουν ακολουθήσει έως τώρα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και τις ιδέες που έχει διάθεση να υλοποιήσει, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι νέοι διδάσκουν τα φιλοζωικά αισθήματα
Στον οικισμό της Σταυρούπολης και εν γένει στην ορεινή περιοχή το πρόβλημα με τον αριθμό των αδέσποτων ζώων, που τα παρατάνε οι –κατά τα άλλα- φιλόζωοι πολίτες, μόλις μεγαλώσουν ή τους γίνουν «βάρος», απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους. Η ομάδα των νέων που ενδιαφέρθηκαν για να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση στην επιστολή τους σημειώνουν: «Ζώντας σε μια ορεινή περιοχή είναι λογικό για εμάς να ανησυχούμε για το περιβάλλον και ότι αυτό συνεπάγεται. Μεγαλώνοντας σε ένα χωριό σαν τη Σταυρούπολη όπου αρκετοί κάτοικοι έχουν αυλές με οικόσιτα ζώα, μάθαμε να συνυπάρχουμε με αυτά. Η αγάπη μας για τα ζώα όμως δεν περιορίζεται στα κατοικίδιά μας ,αλλά και σε αυτά που κυκλοφορούν αδέσποτα στο χωριό μας. Από  που προήρθαν όμως αυτά; Από ασυνείδητους κυνηγούς που δεν τα χρειάζονται πια όταν αυτά είναι γέρικα αλλά και από αυτούς που τα βλέπουν ως παιχνίδια για τους ίδιους ή τα παιδιά τους και όταν αυτά μεγαλώσουν ή αρρωστήσουν τα παρατάνε.
Εδώ και χρόνια έχουμε δει νεκρά ζώα από δω κι από κει (από φόλες) καθώς επίσης και ζώα να «εμφανίζονται» και να «εξαφανίζονται»(από μπόγιες) χωρίς οι τοπικοί φορείς να δίνουν σε κανέναν από τους κατοίκους μια λογική εξήγηση για όλα αυτά. Αντιθέτως ορισμένοι από αυτούς νομίζουν πως με απειλές, ύβρεις και τραμπουκισμούς, θα τρομοκρατήσουν και θα σταματήσουν αυτούς που τα αγαπάνε».

Αναζητούν χώρο, «σκοντάφτουν» σε διαμαρτυρίες
Επιθυμώντας να ενεργήσουν δραστικά οι νέοι που υπογράφουν με το όνομα Dοgvilla πήραν την πρωτοβουλία και συγκέντρωσαν μερικά σκυλιά στην αυλή του σπιτιού που διέμενε παλαιότερα ο πρώην κλειδούχος του ΟΣΕ και τώρα είναι εγκαταλελειμμένο. Εκεί μπορούσαν να τα ταΐζουν και να προωθήσουν τον εμβολιασμό τους, ωστόσο δέχθηκαν διαμαρτυρίες. Οι ίδιοι εξηγούν: «Το πρόβλημα για εμάς έγκειται στο ότι τα ζώα αυτά δεν είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα και όχι στο ότι απλά υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Η λύση που προτείνουμε είναι η εύρεση και η δημιουργία ενός χώρου όπου τα ζώα αυτά θα περιθάλπονται και θα δίνονται προς υιοθεσία. Έτσι όταν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, κατηγορηθήκαμε για καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας. Κατηγορηθήκαμε γιατί θέλαμε να δώσουμε ζωή σε ένα εγκαταλελειμμένο χώρο  τον οποίο ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε και με τη συμβολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας(η οποία μας βοήθησε και στο παρελθόν σε μια διάσωση ζώου) τερματίσαμε μια διαρροή νερού η οποία προκάλεσε την πλημμύρα του χώρου. Εντέλει αν κάποιος είχε δικαίωμα να μας κατηγορήσει θα ήταν ο ΟΣΕ του οποίου ιδιοκτησία είναι».

Ζητούν ενδιαφέρον και συμπαράσταση
Με την επιστολή τους αποδεικνύουν ότι αυτό που διαθέτουν είναι διάθεση και αγάπη για να φροντίσουν τα ζώα. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν ζητούν χρήματα, παρά μόνο συμπαράσταση και ενημέρωση για δυνατότητες, συμμετοχή και πιθανές προτάσεις. Σχετικά εξηγούν: «Με αυτό το άρθρο λοιπόν θέλουμε να τονίσουμε ότι θα αγωνιστούμε να βρούμε μία λύση στο θέμα αυτό συνυπολογίζοντας και τα όσα θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Ζητάμε το ενδιαφέρον σας και τη συμπαράσταση σας, όχι χρήματα όπως κάνουν κάποιες ανύπαρκτες στην ουσία, φιλοζωικές εταιρείες και κάποια ανύπαρκτα κυνοκομεία που αναζητώντας τα δεν τα βρήκαμε ποτέ! Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων χωρίς επίσημη σύσταση αλλά με αληθινά ενδιαφέροντα, χωρίς οποιαδήποτε συμφέροντα».

Περιορισμένα μπορεί να συνδράμει ο δήμος, πληροφορίες και στήριξη από το ΣΩΖΩ
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Ξάνθης Παναγιώτης Ταρενίδης, όταν του θέτουμε το θέμα εις γνώση του, απαντά ότι: «γνωρίζουμε το πρόβλημα στην περιοχή και επεμβαίνουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση». Μάλιστα, προσθέτει ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συλλέχθηκαν 3 σκυλιά από τον οικισμό που θεωρήθηκαν επικίνδυνα ή άρρωστα. Ωστόσο, εξηγεί ότι οι δυνατότητες του δήμου είναι περιορισμένες και ότι η αρμόδια αντιδημαρχία ενεργεί στα πλαίσια του νέου νόμου του 2012. «Δεν υπάρχει χώρος για να ανταποκριθεί ο δήμος στις ανάγκες που παρουσιάζονται. Δεν μπορούμε να τα περιθάλψουμε. Το κυνοκομείο δεν είναι γηροκομείο σκύλων», ενώ επιπροσθέτως μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για την ένταξη της μελέτης για το νέο κυνοκομείο σε κάποια δράση του ΕΣΠΑ. Σχετικά δε, με την πρόταση των φιλόζωων της Σταυρούπολης, ο κ. Ταρενίδης σημειώνει: «Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει αυτό. Χρειάζεται υποδομή. Όταν ο δήμος εμπλέκεται έχει και αυξημένη ευθύνη, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πάντως, σέβομαι την επιθυμία τους και θα τους ζητούσα να έρθουν σε επαφή μαζί μου να δούμε τι μπορεί να γίνει».
Και η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «ΣΩΖΩ» Ξάνθης Σοφία Ζλάτκου ενδιαφέρθηκε για το ενδιαφέρον και τη δραστηριοποίηση των νέων στη Σταυρούπολη και εκδήλωσε την πρόθεσή της να έρθει σε επαφή μαζί τους. Μάλιστα, επεσήμανε: «μπορούμε να κάνουμε αίτηση για να παραχωρηθεί ένας χώρος. Υπάρχουν άλλα παραδείγματα στην Ελλάδα και μπορούμε να παρέχουμε ενημέρωση, πληροφορίες και στήριξη».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…