Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 3 χρόνια τώρα οι ΡΟΜ περιμένουν…

3 χρόνια τώρα οι ΡΟΜ περιμένουν…

0
rom_oaed-empros

Για την υλοποίηση του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τους επιτηδευματίες. Συνάντηση των ΡΟΜ-ΑΜΘ με ΝΔ

Από τις 400 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2009, 24 εγκρίθηκαν, 80 απορρίφθηκαν και άλλες δεν μοριοδοτήθηκαν καν. Προεκλογική για άλλη μία φορά η ανάδειξη του ζητήματος

Συμπληρώνεται ο τρίτος χρόνος αναμονής για τους ΡΟΜ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες για την επιβίωση των οικογενειών τους στο πρόγραμμα επιχορήγησης  ΝΕΕ  και επιτηδευματιών, ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (ΡΟΜ) για 20.000 ευρώ με βάση σχετική ΚΥΑ του 2008. Το 2009 και ενώ είχαν εγκριθεί πάνω από 600 αιτήσεις υπαγωγής, 400 εξ αυτών από την Ξάνθη, το πρόγραμμα «πάγωσε» για να επανεξεταστεί τον Απρίλιο του 2010, ενώ κάποιοι ήδη είχαν λάβει την πρώτη δόση. Η διαδικασία άρχισε πάλι να κινείται πρόσφατα με σχετική υπουργική απόφαση, η οποία προέτρεπε σε εκ νέου υποβολή δικαιολογητικών και επανεξέταση με πιο σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις.
Το ζήτημα που απασχολεί και ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους ΡΟΜ της περιοχής μας επανήλθε στην επιφάνεια με τη συνάντηση του προεδρείου των ΡΟΜ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα με  τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Υπεύθυνο του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκο Νικολόπουλο, τον Γραμματέα Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων κ. Χρήστο Γιάνναρη, τον Γραμματέα Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος  κ. Διονύση Καραχάλιο. Για το λόγο της χρονικής στιγμής πραγματοποίησης της συνάντησης και με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που εφάρμοσε το εν λόγω πρόγραμμα με ελαστικούς όρους, η προεκλογική χροιά της συνάντησης είναι δύσκολο να παραμεριστεί.

Η ΝΔ δεσμεύεται ότι το πρόγραμμα θα ξαναλειτουργήσει με τις αρχικές προϋποθέσεις
Μετά το πέρας της συνάντησης του προεδρείου των ΡΟΜ ΑΜΘ με τα στελέχη της ΝΔ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση από την κεντρική διοίκηση του κόμματος: «Για άλλη μία φορά η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, αντί να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος επαγγελματικής αποκατάστασης ανέργων ΡOM της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθυστέρησε σημαντικά.
Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με βάση τις ιδιαιτερότητες της πληθυσμιακής αυτής ομάδας και τις ανάγκες για προώθηση.
Έτσι από το 2009 μέχρι σήμερα ανέστειλε την διαδικασία εφαρμογής, άλλαξε τις προϋποθέσεις  ένταξης και απέρριψε εκατοντάδες αιτήσεων που είχαν καταρχήν εγκριθεί.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από ένα σύνολο 620 περίπου αρχικών εγκρίσεων σήμερα μόνο μερικές δεκάδες να έχουν προχωρήσει.
Έχουμε δηλαδή μπροστά μας μία χαρακτηριστική περίπτωση που πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι δεν αξιοποιούνται για μία ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα, όπως είναι οι ROM. Ιδιαίτερα στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι μετά τις εκλογές θα ανοίξει το πρόγραμμα με τις αρχικές του προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ενταχθούν σε αυτό όσο γίνονται περισσότεροι ωφελούμενοι και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό έχει πιλοτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.
Οι ανάγκες της Οικονομίας και της Κοινωνίας δεν μπορεί να περιμένουν».

Δεκάδες ΡΟΜ εκτός, λόγω αυστηροποίησης του προγράμματος
Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, αν και κινούμενο με αργούς ρυθμούς έδωσε εντολή να ανασταλεί το πρόγραμμα, καθώς διαπιστώθηκαν παρατυπίες κατά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών που οφείλονταν σε ελαστικούς όρους, τόσο που από κάποιους που ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε «νόμιμο, αλλά με χαριστικούς όρους».
Για το «πάγωμα» του προγράμματος οι ΡΟΜ έχουν προβεί σε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ, αλλά και σε συλλογικές αναφορές στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έκρινε ότι η παρατεταμένη στασιμότητα «επέτεινε τις πιεστικές βιοτικές ανάγκες των επιχορηγούμενων ΡΟΜ».
Σήμερα παρόλο που υπάρχει εξέλιξη στην εφαρμογή του προγράμματος, πολλοί είναι αυτοί που δεν έμειναν ικανοποιημένοι, αφού μετά την επανεξέταση μόλις 24 προτάσεις εγκρίθηκαν, άλλες 80 απορρίφθηκαν, ενώ πολλές δεν μοριοδοτήθηκαν καν από την επιτροπή.
Γι’ αυτό και οι ΡΟΜ εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις προεκλογικές δεσμεύσεις, καθώς θεωρούν την υλοποίηση του προγράμματος ουσιαστική και ιδιαίτερα κρίσιμη στη δεδομένη οικονομική στιγμή για την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τσιγγάνων.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…