Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ποιος, πρώτος, θα σώσει το αρχοντικό Στάλιου…;

Ποιος, πρώτος, θα σώσει το αρχοντικό Στάλιου…;

0
staliou_1-web

Ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης να συνδράμει στις ενέργειες διάσωσης

Απορρίπτει το ΔΠΘ δική του υπαιτιότητα για τις καθυστερήσεις. Θα εκδώσει ανακοίνωση με απαντήσεις και τη θέση της διοίκησης

Η στάση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη αναστύλωσης, σε συνδυασμό με τη σημερινή εικόνα ημι-κατάρρευσης του αρχοντικού Στάλιου, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει, όχι μόνο τα μέλη του ΠΑΚΕΘΡΑ που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αναδείξουν το θέμα για να ευαισθητοποιήσουν το θέμα, αλλά και τη δημοτική αρχή της Ξάνθης.

Απόφαση δημοτικού συμβουλίου για πιέσεις προκειμένου να διασωθεί το αρχοντικό
Αυτό έγινε φανερό στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την αναφορά του Νίκου Ανταμπούφη στην ενεργοποίηση των πέντε πολιτιστικών συλλόγων της Ξάνθης για τη διάσωση του ξεχωριστού αρχοντικού στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και πρότασή του για κατάθεση κειμένου με τη θέση του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης τόσο στο ΔΠΘ, όσο και στο υπουργείο Πολιτισμού, υπέρ της επίσπευσης των εργασιών, ώστε να ασκηθεί πίεση και να τεθούν οι ιθύνοντες προ των ευθυνών τους. Ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, όχι μόνο συμφώνησε με τον Νίκο Ανταμπούφη, αλλά άφησε να διαφανεί ότι παρά τις προσπάθειες του δήμου να έρθει σε επαφή με το πανεπιστήμιο για να προτείνει κάποιες λύσεις, η διοίκηση έκοψε κάθε «γέφυρα» συνεργασίας. «Στο δήμο προσπαθούμε χρόνια να πάρουμε το κτίριο με παραχώρηση, ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο έργο για να προχωρήσει η αναστύλωση. Το πανεπιστήμιο όμως, μας αντιπρότεινε να γίνει ανταλλαγή με άλλο κτίριο, αρχιτεκτονικού κάλλους και αισθητικής και μάλιστα ζήτησε το κτίριο της Καπναποθήκης «Π». Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να το δεχθεί ο δήμος», σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι πρότεινε εναλλακτικά την παραχώρηση χρήσης στο δήμο από το ΔΠΘ για να προχωρήσει στις εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης και στη συνέχεια να εγκαταστήσει στο ισόγειο κέντρο ενημέρωσης, μιας και το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, αλλά και πάλι ήταν αρνητική η στάση του ΔΠΘ. Τελικά, αποφασίστηκε ομόφωνα να συνταχθεί το κείμενο που θα ζητά να επισπευστούν οι διαδικασίες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, προκειμένου να διασωθεί το πανέμορφο αρχοντικό.

Το ΔΠΘ αρνείται τις κατηγορίες για αδράνεια
Στη σειρά μομφών που δέχεται για το ζήτημα του αρχοντικού Στάλιου το πανεπιστήμιο προτίθεται να απαντήσει με ανακοίνωση που θα καταθέτει τις θέσεις του πανεπιστημίου, τις ενέργειες στις οποίες προέβη έως τώρα για την αποκατάσταση, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και θα απαντάει στις κατηγορίες που εισέπραξε για αδράνεια, κωλυσιεργία, ακόμη και αδιαφορία.
Με εμφανή την πρόθεση να αποφύγει να υψωθούν οι τόνοι και με βαρύτητα στον ευαίσθητο κοινωνικό ρόλο του πανεπιστημίου στην κοινωνία, ο αντιπρύτανης των Οικονομικών Βασίλης Τουρασής, που είναι ενήμερος για τη δαιδαλώδη και πολυετή γραφειοκρατική διαδρομή της μελέτης που εκπονήθηκε και κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και των επόμενων ενεργειών, αφενός αποκρούει τον ισχυρισμό περί καθυστερήσεων με υπαιτιότητα του πανεπιστημίου, αφήνοντας αιχμές για άλλες παρεμβάσεις και αφετέρου δηλώνει ότι οι συζητήσεις με το δήμο δεν προχώρησαν περισσότερο διότι «το πανεπιστήμιο δεν δύναται νομικώς να παραχωρήσει δωρεάν στο δήμο» και σε κάθε περίπτωση δεν διαφάνηκε «καλόπιστη αντιμετώπιση» από πλευράς του.
Πάντως, ο κ. Τουρασής υπογραμμίζει ότι για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και η Περιφέρεια και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για ένταξη τους επόμενους μήνες, και επίσης συστήσει μικρή αναμονή μέχρι την έκδοση της ανακοίνωσης για να λυθούν η απορίες και να παρουσιαστεί συνολικά η θέση του ΔΠΘ.

Η στέγη που κατέρρευσε «ζητά» επιτακτικές λύσεις
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου των πέντε πολιτιστικών συλλόγων, όπου παρουσιάστηκε η εικόνα και τα σημερινά επιτακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το αρχοντικό, είναι βασική προτεραιότητα η αποκατάσταση της στέγης, ιδιαίτερα στα σημεία όπου έχει καταρρεύσει. Η πρόταση των μελών του ΠΑΚΕΘΡΑ, που μεταφέρθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο από το Νίκο Ανταμπούφη, είναι να γίνουν ενέργειες προκειμένου να διαχωριστεί η μελέτη της στέγης και να εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, μιας και δεν παρουσίαζε προβλήματα ή πλημμέλειες και να προχωρήσει ανεξάρτητα.
Από την πλευρά του ΔΠΘ, φαίνεται ότι μία τέτοια περίπτωση δεν προτιμάται και προωθείται η εξαρχής αποκατάσταση συνολικά, όπως προέβλεπε και ο αρχικός σχεδιασμός.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στην εορτή της Εθνικής Ημέρας των Η.Α.Ε.

Ο Νεζντέν Χεμσερή εκπροσώπησε τη Μουφτεία Ξάνθης στην εκδήλωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων …