Οι πρώτοι των πρώτων στην Ξάνθη: Χαμόγελα και όνειρα για το μέλλον
Μιλούν στο «Ε» για την κρίσιμη χρονιά, την ψυχολογία των πανελλαδικών, τις σχολές επιλογής τους και εκμυστηρεύονται μικρά «μυστικά» της επιτυχία τους. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!
Αναμφίβολα, η χρονιά της Γ’ λυκείου, δε μοιάζει σε τίποτα με τις υπόλοιπες. Είναι μία εμπειρία “once in a lifetime”, δηλαδή μοναδική και ασύγκριτη, εξαιτίας του άγχους του διαβάσματος, της πίεσης των στόχων, της υπερπροσπάθειας και της θυσίας χρόνου, φίλων, εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Με βλέμμα γεμάτο αγωνία και την καρδιά να χτυπάει δυνατά «κρεμάστηκαν» από τους πίνακες με τις βαθμολογίες που αναρτήθηκαν στα σχολεία, οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, για να δουν πόσο αξιολογήθηκαν οι κόποι και οι προσπάθειές τους. Σε άλλους τα αποτελέσματα έφεραν ικανοποίηση και σε άλλους γέννησαν απογοήτευση, πικρία, αλλά και περισσότερο προβληματισμό για τις σχολές που θα πρέπει να επιλέξουν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Ακούν τους ειδικούς, υπολογίζουν τις εκτιμήσεις για τα σκαμπανεβάσματα των βάσεων, συμβουλεύονται καθηγητές και προσπαθούν να καταλήξουν σε αυτή την επιλογή που θα είναι περισσότερο επιθυμητή και περισσότερο δική τους, ώστε να την υποστηρίξουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Για κάποιους όμως, για τους μαθητές της κορυφής, για τα «αστέρια» των πανελλαδικών, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έφερε μεγάλα χαμόγελα χαράς για την δικαίωση της προσπάθειας, αλλά και για την εκπλήρωση των ονείρων τους που ξεκινά με την κατάκτηση μιας θέσης στη σχολή της επιλογής τους. Οι μαθητές της Ξάνθης που αρίστευσαν έχουν κάθε λόγο να είναι υπερευτυχείς και αισιόδοξοι. Στα πρόσωπά τους, που φωτίζονται όταν μιλούν για την επιτυχία τους, βλέπει κανείς όλα όσα δε χρειάζεται να αναφέρουν καν με λόγια. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχές για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο δρόμο που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν. Περήφανοι μπορούν να είναι όχι μόνο οι γονείς, οι καθηγητές και οι φίλοι τους, αλλά και όλη η Ξάνθη για τα παιδιά που ανατρέφει και οδηγεί στην κορυφή.
Στο «Ε» οι πρώτοι των πρώτων
Στο «Ε» σήμερα μιλούν 9 μαθητές που κατέκτησαν βαθμολογίες κοντά στο απόλυτο. Ο Κωνσταντίνος Χατζηευφραιμίδης, η Έλενα Στογιαννίδου, η Αθηνά Γκατζελάκη, η Ελένη Πότσιου, η Ιφιγένεια Κυριάκογλου, η Γεωργία Μίγγου, ο Χρήστος Ρόιδος, ο Κωνσταντίνος Πιαλόγλου και η Κωνσταντίνα Σπανού μιλούν για την επιτυχία τους, τις αναμνήσεις από την κρίσιμη χρονιά, τα σχέδιά τους για το μέλλον και αναφέρουν μικρά «μυστικά» που βοήθησαν τον καθένα, ώστε να αριστεύσει στις εξετάσεις.
Για κάποιους εκπληρώνεται ένα όνειρο ζωής και για άλλους ανοίγει μία προοπτική και μία ενδιαφέρουσα διαδρομή που θέλουν να τολμήσουν και να δοκιμάσουν.
Την απόλυτη προτίμηση των πρωτευσάντων συγκεντρώνει η πόλη της Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μεγάλο αστικό κέντρο, φοιτητούπολη, όχι μακριά από την Ξάνθη είναι, όπως εκτιμούν οι ίδιοι και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ακόμη απ’ όλη την Ελλάδα, η ιδανική πόλη για τις σπουδές.
Η πλειονότητα των μαθητών της κορυφής και συγκεκριμένα οι 5 από τους 9 επιλέγουν την ιατρική, «ατρόμητοι» για το απαιτητικό διάβασμα και τη διάρκεια των σπουδών. Οι μαθήτριες της θεωρητικής αδιαφορούν για την αντιστοιχία μεταξύ των δικών τους μορίων και την σχολής που διαλέγουν, προτιμώντας φιλολογίες και ψυχολογία.
Ο εξαιρετικός Κωνσταντίνος Χατζηευφραιμίδης με δύο 20 στη φυσική και τα μαθηματικά θα επιλέξει τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο ΑΠΘ.
Οι υποψήφιοι αναπληρώνουν πια σε βόλτες, καφεδάκια και μπάνια τον ελεύθερο χρόνο που στερήθηκαν. Οι βαλίτσες είναι σχεδόν έτοιμες και ο προορισμός κλεισμένος. Ώρα για διακοπές και ξεκούραση τώρα. Και το αξίζουν.
«Πράγματι, τα θέματα της Φυσικής ήταν απαιτητικά, δεν είχαν διαβαθμίσεις. Για μένα το σημαντικό στην προετοιμασία δεν είναι πόσες ασκήσεις θα λύσεις, αλλά να κατανοείς αυτό που διαβάζεις. Η διαφορά βρίσκεται στη λεπτομέρεια. Εγώ διάβαζα 4-6 ώρες μαζί με τα φροντιστηριακά μαθήματα. Ένοιωθα ότι τόσο ήταν αρκετό. Το περισσότερο θα με άγχωνε και θα μου έκανε κακό. Με στήριξε πολύ η οικογένεια, καθηγητές μου και οι στενοί μου φίλοι. Το μάθημα στο σχολείο δυστυχώς δεν είναι αρκετό. Είναι διαφορετικό το επίπεδο των μαθητών και δεν έχουν όλοι τους ίδιους στόχους. Εγώ θα επιλέξω το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Το έχω αποφασίσει από πέρυσι. Όχι μόνο έχει πολλά μαθηματικά, που είναι κάτι περισσότερο από το αγαπημένο μου μάθημα, αλλά είναι και το επάγγελμα που θέλω να κάνω. Παρά τις σημερινές δυσκολίες, πιστεύω ότι η ικανότητα και η θέληση σε κάνουν αισιόδοξο και επιτυχημένο.
Έλενα Στογιαννίδου: «Εκπληρώνεται το όνειρο»
«Δεν είχα πολύ άγχος, πίστευα στις δυνάμεις μου και στον κόπο που είχα κάνει όλη τη χρονιά. Αγωνία προφανώς υπήρχε, αλλά με τη στήριξη των γονιών και των καθηγητών μου και την επαφή με τους φίλους που διαβάζαμε και τα συζητούσαμε μαζί, ένιωθα πολύ καλύτερα. Το συστηματικό διάβασμα είναι απαραίτητο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και να μην αφήνεις κενά. Το φροντιστήριο είναι κι αυτό απαραίτητο, καθώς ένας καθηγητής με τόσα άτομα και τόσο περιορισμένες ώρες είναι αδύνατο να λύσει όλες τις απορίες των μαθητών. Σχετικά με τη σχολή που επιλέγω, δε με φοβίζει το διάβασμα και ευελπιστώ ότι όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου θα έχουν αλλάξει τα πράγματα και θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις. Ωστόσο, για ειδικότητα σκέφτομαι να φύγω έξω, αφού εδώ οι λίστες αναμονής φτάνουν τα 7 χρόνια και μάλλον να μείνω εκεί».
Η Γεωργία προσανατολίζεται στην ιατρική του ΑΠΘ, ωστόσο έχει υπόψη τις άλλες παρεμφερείς σχολές, όπως φαρμακευτική ή βιολογία. Όσον αφορά την κρίση και τις επαγγελματικές, προοπτικές η ίδια αναφέρει: «όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει ότι σε όλες τις σπουδές υπάρχει δυσκολία για να βρεις μετά δουλειά. Οπότε καλύτερα να κάνεις αυτό που σου αρέσει για να το προσπαθήσεις περισσότερο». Για το σχολείο και την προετοιμασία των πανελλαδικών εξήγησε ότι χρειάζεται διάβασμα, αλλά πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές, ενώ για την προοπτική ανεύρεσης εργασίας και παραμονής στο εξωτερικό, τόνισε: «τώρα μπορεί να μιλάμε εύκολα γι’ αυτή την προοπτική, ωστόσο στην πραγματικότητα δε νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο να πάρεις μια τέτοια απόφαση».
«Η χρονιά δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο λένε. Πιο πιεστική, αλλά τα χωράει όλα. Είχα τις εξόδους μου, πήγα στην 7ήμερη, πήγα στο Στρασβούργο με το euroscholar και ταξίδια με την οικογένεια. Το διάβασμα μου ήταν πολύ ευχάριστο και πηγαίνω με πολύ όρεξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν μη τι άλλο με τη διδασκαλία προσφέρει στα παιδιά. Άγχος δεν είχα πολύ. Προσπαθούσα να έχω αυτοπεποίθηση και πιστεύω ότι καμιά φορά μπορεί να συμβεί και το απίθανο και να γράψεις πολύ καλά, χωρίς να το περιμένεις! Για το μέλλον, πιστεύω ότι, παρά την κρίση και τις δυσκολίες οι καλοί θα βρουν τον τρόπο να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες και να προσαρμοστούν».
Χρήστος Ρόιδος: «Η ιατρική για μένα είναι πρόκληση, όνειρο ζωής και πάνω απ’ όλα προσφορά»
Με 19.586 η Γεωργία Μίγγου είναι η πρώτη των πρώτων στην Ξάνθη
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr