Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ΝΔ στην πόλη, ΣΥΡΙΖΑ στα χωριά

ΝΔ στην πόλη, ΣΥΡΙΖΑ στα χωριά

0
kalph_ekloges-empros

Διατηρεί την πανελλαδική πρωτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη

Ενίσχυση για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή. Πτώση για ΠΑΣΟΚ. ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και όλα τα μικρά κόμματα. Παραμένουν οι έδρες και καταλαμβάνονται από Ζεϊμπέκ, Κοντό και Σαλτούρο
 
Σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα για το νομό της Ξάνθης, ενώ τελικά διαμορφώθηκε χωρίς εκπλήξεις μιας και τα 3 πρώτα κόμματα παραμένουν ίδια κι έτσι οι έδρες καταλαμβάνονται από τους βουλευτές που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ήτοι τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τον Αλέξανδρο Κοντό και τον Δημήτρη Σαλτούρο.

14,5% ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, 4,7% πάνω η ΝΔ
Παρά την πανελλαδική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με 2,8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του δεύτερου κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για ακόμη μία φορά ο νικητής των εκλογών για το νομό της Ξάνθης, όπου αύξησε τις δυνάμεις τους κατά 8.967 ψήφους, δηλαδή κατά 14,5% και διατήρησε την πανελλαδική του πρωτιά με 38,56%. Την πρώτη του θέση διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους Μύκης και Αβδήρων, ενώ κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και στο δήμο Τοπείρου και να προηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όμως κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμά της στην πόλη της Ξάνθης και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, παρόλο που και τα δύο κόμματα ενισχύθηκαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε κατά 23,88% στο δήμο Μύκης, 14,49% στο δήμο Αβδήρων, 14,43% στο δήμο Τοπείρου και 11,22% στο δήμο Ξάνθης. Από την πλευρά της η ΝΔ σημείωσε αύξηση 7,87% στο δήμο Ξάνθης 4,73% στο δήμο Αβδήρων, 3,7% στο δήμο Τοπείρου και απώλειες 2,24% στο δήμο Μύκης.

Μία μονάδα κάτω το ΠΑΣΟΚ στην πόλη της Ξάνθης
Η τάση για πόλωση και συσπείρωση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που επικράτησε πανελλαδικά ακολουθήθηκε και στην Ξάνθη, αφού ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες Δημοκρατική Αριστερά και ΚΚΕ παρουσίασαν πτώση, μαζί με το σύνολο των μικρότερων κομμάτων που τέθηκαν εκτός Βουλής και στην πρώτη και στη δεύτερη αναμέτρηση. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ που βγήκε από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αποδυναμωμένο κατά 1.971 ψήφους, ενώ ακολουθεί και το ΚΚΕ που εμφάνισε απώλειες 952 ψήφων. 507 ψήφους λιγότερους συγκέντρωσαν οι ΑΝ.ΕΛ,  και 552 λιγότερους η ΔΗΜ.ΑΡ.
Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τη μεγαλύτερή του αποδυνάμωση στο δήμο της Μύκης, όπου το ποσοστό του υποχώρησε κατά 5,06% και τη μικρότερη μέσα στην πόλη με σχεδόν μόνο μία μονάδα κάτω. Διατηρήθηκε σε διψήφιο νούμερο μόνο στο δήμο Αβδήρων και οριακά στο δήμο Τοπείρου. Από την πλευρά του το ΚΚΕ που είναι ο μεγάλος χαμένος της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης σε όλη τη χώρα, αποδυναμώθηκε και στην Ξάνθη με αποτέλεσμα να καταλάβει μόλις την 7η θέση και ποσοστό 3,34%.
Το ΚΚΕ εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση του στο δήμο της Ξάνθης κατά 2,69%, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το δήμο της Μύκης ανέβασε τα ποσοστά του κατά 2,78%, που αντιστοιχεί σε 239 ψήφους.

Από την έβδομη θέση στην πέμπτη η Χρυσή Αυγή
Στους νικητές της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης για το νομό της Ξάνθης συγκαταλέγεται και το κόμμα της Χρυσής Αυγής που ενδυναμώθηκε με 316 ψήφους και καταλαμβάνει την πέμπτη θέση μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αφήνοντας πίσω ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.
Η Χρυσή Αυγή βγαίνει κερδισμένη» σε όλους δήμους, ακόμη και στη Μύκη, όπου ενισχύθηκε κατά 7 ψήφους! Στο δήμο Ξάνθης αύξησε το ποσοστό της κατά 0,75%, στο δήμο Αβδήρων κατά 0,74% και στο δήμο Τοπείρου κατά 0,67%.

«Μετάφραση» της ξανθιώτικης κάλπης
Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, σε σύγκριση με αυτό της 6ης Μαΐου μπορούμε να προβούμε σε κάποιες πρώτες παρατηρήσεις.
Η Νέα Δημοκρατία, παρόλο που εμφανίζεται ενισχυμένη, δεν κατάφερε να απορροφήσει το σύνολο της δυναμικής του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, που είχε συγκεντρώσει 3.646 ψήφους, αλλά ούτε και να επωμιστεί μεγάλο όφελος από την τοπική απώλεια 1.175 ψήφων του ΛΑΟΣ (μιας και μια σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών προσχώρησαν στη γαλάζια παράταξη). Προφανώς, ρόλο έπαιξε στο τελικό αποτέλεσμα η απόφαση του Χατζημεμίς Τουρκές να μη συμπορευτεί με τη Νέα Δημοκρατία, παρά την απόφαση της αρχηγού.
Η επιλογή της μειονότητας στη δυναμική στήριξη του υποψηφίου της είναι εμφανής, με πρώτη και κύρια ένδειξη της εκτίναξη του ποσοστού του κόμματος στο δήμο της Μύκης. Ακόμη, δεν επαληθεύτηκε ή δεν επιτεύχθηκε ο διαχωρισμός των ψήφων της μειονότητας, ώστε να ενισχυθεί και ο δεύτερος μειονοτικός υποψήφιος που βρισκόταν στην πρώτη θέση ψηφοδελτίου (ΚΚΕ). Μία εξήγηση είναι η ελλιπής καθοδήγηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ενώ μία άλλη έχει να κάνει με τη δυσαρέσκεια και των μελών της μειονότητας, ακολουθώντας την πανελλαδική τάση, για τη στάση που κράτησε κατά τις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου μήνα το κόμμα της Αλέκας Παπαρήγα.
Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι η σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στους δήμους Ξάνθης και Αβδήρων δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη μειονοτική ψήφο, αλλά με τη γενικότερη συσπείρωση που επετεύχθη, η οποία και αποδεικνύεται από την αποδυνάμωση όλων των μικρότερων κομμάτων με αριστερό προσανατολισμό.
Διαρροή προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί με σιγουριά να εκτιμά ότι η τρίτη θέση που έδωσε στο ψηφοδέλτιο στον Μπαράν Μπουρχάν οδήγησε στο να χάσει το κίνητρό της ένα μέρος της μειονότητας και να απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ. Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε τις μικρότερες απώλειές του στο δήμο της Ξάνθης, αν και ο μητροπολιτικός είναι ο μόνος δήμος που κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση, μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχή η αύξηση της δύναμης της Χρυσής Αυγής στο νομό, που θεωρείται βέβαιο ότι επωφελήθηκε από την πανωλεθρία του ΛΑΟΣ τοπικά, το οποίο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις δυνάμεις των προηγούμενων εκλογών, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από το ψηφοδέλτιο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…