Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αμαρτίες» τέλος… για την ΕΑΠΑΞ

«Αμαρτίες» τέλος… για την ΕΑΠΑΞ

0
symboulio1_25_06_2012-empros

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει λύση και εκκαθάριση της εταιρίας στην επικείμενη ΓΣ

Ομοβροντία πυρών από Πούλιο- Ανταμπούφη σε Στυλιανίδη. Επιστολή για το προσωπικό οικονομικό αδιέξοδο που προκάλεσε η εμπλοκή στην ΕΑΠΑΞ από τον Α. Κυριακίδη
 
Οριστικό τέλος μπαίνει στην «αμαρτωλή», όπως καθιερώθηκε πια να λέγεται, ΕΑΠΑΞ ΑΕ, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προτείνει λύση και εκκαθάριση της εταιρίας στην επόμενη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Η απόφαση πάρθηκε εν μέσω πυρών από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία μοιράστηκε σε έντονους τόνους τα συναισθήματα «χαρμολύπης» που βιώνει, αφού δικαιώνεται ως προς τις συνεχείς εκκλήσεις για «λουκέτο» στην εταιρία, αλλά παράλληλα βλέπει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με χρέη ενός εκατομμυρίου και το προσωπικό που αφήνει ουσιαστικά «στον αέρα».

Δήμαρχος: «δεν είναι πια βιώσιμη η ΕΑΠΑΞ»
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ως εισηγητής, πρότεινε ο δήμος ως μεγαλομέτοχος και κάτοχος του 48% των μετοχών (μαζί με το 29% της ΔΕΥΑΞ) να προτείνει λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, μέσω εξουσιοδότησης στον εκπρόσωπο του δήμου Δημήτρη Μπένη, καθώς δεν διασφαλίζεται πλέον η βιωσιμότητά της. Να σημειωθεί ότι το τέλος της εταιρίας ήταν προδιαγεγραμμένο, αφού θα επιβληθεί και με δικαστική απόφαση σε περίπτωση που δεν το αποφασίσουν οι μέτοχοι, αφού τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας συνιστούν ποσό μικρότερο από το 1/10 του αρχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα, μέσω της εισήγησης τέθηκαν σε γνώση των συμβούλων ορισμένα οικονομικά στοιχεία για την εταιρία, καθώς και επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου Αλέκου Κυριακίδη, στην οποία ο ίδιος αναφέρεται στο προσωπικό του οικονομικό αδιέξοδο από την εμπλοκή του στην ΕΑΠΑΞ και προειδοποιεί ότι θα στραφεί κατά παντός υπευθύνου.
Τόσο ο Αλέκος Κυριακίδης, όσο και ο Γιώργος Παπασταματίου, π. πρόεδρος της εταιρίας απουσίαζαν από τη συνεδρίαση, γεγονός που σχολιάστηκε δηκτικά και με ειρωνικά σχόλια από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Κυριακίδη στις οικονομικές υποχρεώσεις της ΕΑΠΑΞ συγκαταλέγονται: 86.000 ευρώ οφειλόμενα σε εργαζομένους, 22.000 ευρώ οφειλές σε ρυθμίσεις, 443.000 υποχρεώσεις σε φόρους-τέλη, 601.000 χρέη που δεν αναμένεται να εισπραχθούν από τους δήμους Ελευθερών και Πιεραίων.

Δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η έρευνα των ελεγκτών
Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους ο Ηλίας Βασιλούδης, η Μπέτυ Πατσίδου και ο Νίκος Ανταμπούφης ζήτησαν στοιχεία αναφορικά με την έρευνα που πραγματοποιούν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στην ΕΑΠΑΞ, αλλά ο δήμαρχος εξήγησε ότι αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Χρίστος Πούλιος αναρωτήθηκε αν υπάρχει αλληλογραφία μέχρι τώρα και κατήγγειλε τη στάση Στυλιανίδη- Κυριακίδη που παίζουν «κρυφτούλι» και ο ένας παραπέμπει στον άλλο για να δώσει πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της έρευνας. Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε πάντως, ότι η διαδικασία της λύσης είναι ανεξάρτητη από την απόφαση των μετόχων.

Δεν μπόρεσε να γίνει μονομετοχική η ΕΑΠΑΞ
Ο δήμαρχος εξήγησε επίσης ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να λάβει ο δήμος όλες τις μετοχές, ώστε να εξασφαλίσει και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων της ΕΑΠΑΞ, αυτό δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας της άρνησης του πανεπιστημίου. Στην ΕΑΠΑΞ , οι υπόλοιποι μέτοχοι κατέχουν: 10% η εταιρία αξιοποίησης ακινήτων του ΔΠΘ, 5% η Μητρόπολη, 5% η ΤΕΔΚ (ΠΕΔ) και 3% το ΕΒΕ Ξάνθης. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σε επικοινωνία με τον πρύτανη ο τελευταίος ήταν ανένδοτος και δεχόταν παραχώρηση των μετοχών, μόνο με καταβολή αντιτίμου ύψους 15.000 ευρώ.

Χ. Πούλιος: «θα το έχετε βάρος στη συνείδησή σας»
«Σας κρούσαμε καμπάνες, εδώ και 4 χρόνια φωνάζαμε ότι έπρεπε να κλείσει η ΕΑΠΑΞ. Έχουμε ενδείξεις, και δε θα κάνω τον εισαγγελέα, για κακοδιαχείριση, ακόμη και πλαστογραφίες. Ευθύνη βέβαια, δεν έχει μόνο ο δήμος, αλλά όλοι οι μέτοχοι, αφού σε όλους στείλαμε επιστολές». Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε ο Χρίστος Πούλιος, που απευθυνόμενος προσωπικά στο δήμαρχο του είπε: «δυστυχώς, αυτή η ιστορία με την ΕΑΠΑΞ θα σας ακολουθεί και θα το έχετε βάρος στη συνείδησή σας, αν και δεν εμπλέκεστε άμεσα», προκαλώντας την αντίδρασή του.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μέλλον των εργαζομένων της εταιρίας, τεσσάρων στον αριθμό, με το σχόλιο ότι: «κάποιους τους ξεζουμίσατε, αλλά κάποιοι είναι άξιοι της μοίρας τους», αλλά και στο ακίνητο επί της Π. Χρηστίδη που αγόρασε αντί 275.000 ευρώ με δάνειο η ΕΑΠΑΞ –που δεν έχει αποπληρώσει- και εγγυητή τον π. διευθύνοντα σύμβουλο Θεολόγο Καλαϊτζή.
Ακόμη, ο Χρίστος Πούλιος άφησε αιχμές και για τις προσπάθειες διάσωσης της ΕΑΠΑΞ, μέσω ανάθεσης τουριστικής μελέτης για την ορεινή περιοχή, την οποία και «μπλόκαρε» η Επίτροπος του ΕΣ.

Ν. Ανταμπούφης: «την ΕΑΠΑΞ δεν την κλείνετε, καταρρέει»
Σε οξείς τόνους, αλλά και μετρώντας προσεκτικά τα λόγια του μίλησε για το θέμα ο Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος σημείωσε: «δεν είναι βολικό για τη δημοτική αρχή να μιλά για την ΕΑΠΑΞ και το κατανοώ. Την ΕΑΠΑΞ δεν την κλείνετε, καταρρέει. Το ΔΣ δεν πρέπει να κατηγορείται για ανευθυνότητα. Αντίθετα, είναι υπεύθυνοι, αλλά και υπόλογοι για τις πράξεις τους». Ο ίδιος παραλλήλισε την πορεία της ΕΑΠΑΞ με το μελλοντικό προορισμό του δήμου Ξάνθης στο επίπεδο των λογικών και της διαδρομής, όσον αφορά, όπως είπε, «στην χρησιμοποίηση προγραμμάτων, τη διαχείριση εργαζομένων, το πεδίο προσωπικών πολιτικών και τη χρήση της ως εργαλείου ομηρίας εργαζομένων». Η τοποθέτηση προκάλεσε έκρηξη του δημάρχου που ζήτησε στοιχεία για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση από το δήμο Ξάνθης, αποκαλώντας σε αντίθετη περίπτωση κοινό συκοφάντη το Νίκο Ανταμπούφη. Ο τελευταίο διευκρίνισε ότι προέβη σε πολιτικές εκτιμήσεις και όχι σε κατηγορίες και τα πνεύματα κατευνάστηκαν, με το δήμαρχο να παίρνει πίσω τη μομφή.

Ορκωτούς λογιστές πρότεινε για την εκκαθάριση ο Θ. Ξυνίδης
«Σήμερα, λυπάμαι και χαίρομαι ταυτόχρονα», ανέφερε ο Θανάσης Ξυνίδης, αναφερόμενος στο προσωπικό του «υλικό» από παρεμβάσεις για το θέμα τα 17 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας. «Η ΕΑΠΑΞ ήταν ένα εργαλείο που δούλεψε καλά για το δήμο Ξάνθης και βόλευε κάποιους να μην είναι στο προσκήνιο, επειδή η εταιρία έκανε τη βρώμικη δουλειά», σημείωσε τονίζοντας με νόημα ότι «δεν μπορεί ο κορμός και το κεφάλι να είναι αμέτοχα και να φταίνε μόνο τα χέρια». Επίσης, σημείωσε ότι αν ήταν στη θέση του δήμου θα έδινε «ρεφενέ» τα χρήματα που ζητούσε το πανεπιστήμιο, γιατί μόνο έτσι θα «σωζόταν» οι εργαζόμενοι και δε θα αποδιδόταν ευθύνες σε νυν και πρώην ΔΣ. «Τώρα χάνεται το ακίνητο και πολλά, όχι όλα, θα βγουν στο «φως». Όλοι είναι υπόλογοι και τυπικά ακόμη και η Μ. Πατσίδου, ως μέλος του ΔΣ [έχει παραιτηθεί] θα τρέχει». Πρότεινε, ως ελάχιστη διασφάλιση την τοποθέτηση ορκωτών λογιστών για την εκκαθάριση, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο για τη διαχείριση που έγινε.
Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση τόνισε την παράμετρο της εμπλοκής τοπικών παραγόντων στην υπόθεση. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να εγκριθούν και από την αντιπολίτευση, αλλά αρνήθηκε το αίτημα του Θ. Ξυνίδη να τους παραχωρηθεί μία μετοχή για να παραστούν στη ΓΣ.

Κατά πλειοψηφία η απόφαση της λύσης
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με την Μπέτυ Πατσίδου να καταδικάζει, όπως σημείωσε, την τρίτη απόπειρα κα κλείσει έτσι το θέμα και να διαμαρτύρεται για τις ασάφειες στην εισήγηση.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…