Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξάνθη, η πόλη που δεν «φοβάται» τους σεισμούς

Ξάνθη, η πόλη που δεν «φοβάται» τους σεισμούς

0
Kyratzi

Συνέντευξη με την καθηγήτρια Σεισμολογίας του ΑΠΘ κα Αναστασία Κυρατζή

Η Θράκη παρουσιάζει χαμηλή σεισμικότητα, τα ρήγματά της δεν επηρεάζονται από σεισμούς στη Βουλγαρία και η Ξάνθη έχει χαμηλή διακινδύνευση κατασκευών

Ο σεισμός και οι συνέπειές του είναι πάντα στο …πίσω μέρος του μυαλού μας αν και στην περιοχή μας δεν έχουμε την εμπειρία μεγάλων σεισμών τουλάχιστον τον τελευταίο αιώνα. Η μόνη μας εμπειρία είναι ο απόηχός του και η εξ αποστάσεως επίδρασή του όπως στον πρόσφατο σεισμό των 6 Ρίχτερ στη Βουλγαρία που «κούνησε» όμως και την Ξάνθη. Αφορμής δοθείσης από το μάθημα Σεισμολογίας των μεταπτυχιακών φοιτητών της Πολυτεχνικής Ξάνθης και της διάλεξης της καθηγήτριας  Σεισμολογίας του ΑΠΘ κας Αναστασίας Κυρατζή, η οποία προσκλήθηκε να μιλήσει από τον καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών και διευθυντή του Εργαστηρίου Οπλισμένου σκυροδέματος κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, το «Ε» συνάντησε την κα Κυρατζή και  της υπέβαλλε μια σειρά ερωτήματα αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής όπως επίσης και στον κ. Καραμπίνη ως προς το βαθμό διακινδύνευσης των κτιρίων με βάση έρευνα που έκανε το ΔΠΘ σ’ όλο τον οικιστικό ιστό της πόλης.

«Ε»: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των σεισμών που προκαλούνται μεγαλύτερες βλάβες στις οικοδομές.

Αναστασία Κυρατζή, Καθηγήτρια Σεισμολογίας στο ΑΠΘ: «Αποδεικνύεται και με βάση παραδείγματα από  σεισμούς στην Ελλάδα ότι η σεισμική πηγή παίζει καθοριστικό ρόλο όπως και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν στο αν η διάρρηξη κατευθύνεται σ’ ένα δομημένο περιβάλλον, πόσο διαρκεί αυτή η διάρρηξη και σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο και το έδαφος δηλαδή που έχει κτίσει κανείς την κατασκευή,  σε τι τύπο εδάφους.

«Ε»: Η Θράκη απ’ ότι γνωρίζουμε δεν είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή ωστόσο υπάρχουν ρήμαγμα και στην πόλη μας. Κατά πόσο αυτά δημιουργούν κίνδυνο σεισμού;

Α. Κυρατζή: «Η Θράκη είναι χαμηλής σεισμικότητας τουλάχιστον στον παρόντα αιώνα που καταγράφουμε τη σεισμικότητα από το 1900 και μετά,  παρ’ όλα αυτά το χαμηλής και υψηλής σεισμικότητας αποτυπώνεται μεν στον αντισεισμικό κανονισμό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σεισμοί και τα ρήγματα έχουν πολύ μεγάλη περίοδο επανάληψης της τάξης των 1500 και 2000 ετών με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε επαρκή στοιχεία για να πούμε αν μια περιοχή δεν κινδυνεύει».

«Ε»:Ο πρόσφατος σεισμός στη Βουλγαρία είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τα δικά μας ρήγματα;

Α. Κυρατζή: «Ο σεισμός της Βουλγαρίας είναι της τάξης των 6 ρίχτερ και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στο μακρινό περιβάλλον όπως ρήγματα στη Θράκη ή σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας (Τουρκία) έχει κάποιους κλάδους που μπαίνουν μέσα στο Αιγαίο. Εκείνο μας επηρεάζει αλλά κανένας  σεισμός αυτής της τάξης δεν μπορεί να επηρεάζει γειτονικά ρήγματα γιατί  είναι μικρό το μέγεθος».

«Ε»:Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης έκανε λόγο για μεγάλο σεισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Εσείς γνωρίζετε κάποια στοιχεία που να στοιχειοθετούν κάτι τέτοιο;

Α. Κυρατζή: «Δεν έχουμε στοιχεία για να πούμε οτιδήποτε. Δεν υπάρχουν επαρκείς στοιχεία, δεν γνωρίζω από πού ο κ. Τσελέντης οδηγήθηκε σ’ αυτό το συμπέρασμα.
Η πρόβλεψη του σεισμού παραμένει πάντα ένας ερευνητικός στόχος.

«Ε»: Ποιος είναι ο βαθμός διακινδύνευσης και η τρωτότητα των κατασκευών στην Ξάνθη με βάση την έρευνα που έκανε το ΔΠΘ;

Α. Καραμπίνης: «Η έρευνα αφορούσε μια αποτίμηση της διακινδύνευσης για την τρωτότητα των κτιρίων σ’ όλη της Ξάνθη, με δεδομένο το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής όπως μας ανέπτυξε η κα Κυρατζή. Είχαμε στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.  Στην αρχή ξεκινήσαμε δειγματοληπτικά και μετά επεκταθήκαμε σ’ όλο τον οικιστικό ιστό της Ξάνθης. Τα συμπεράσματα είναι υπάρχουν ιδιαιτερότητες υπάρχουν σε κάποιες περιοχές χαμηλής ικανότητας και αναφέρομαι στις παραδοσιακές κατασκευές που έχουν μια αυξημένη τρωτότητα αλλά υπάρχουν και κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης που δομήθηκε τα τελευταία χρόνια που έχουν μια πολύ ικανοποιητική στάθμη και μειωμένη διακινδύνευση. Παράλληλα είχαμε επεκταθεί και σε άλλα θέματα όπως διαφυγής των πολιτών και χώρους συνάθροισης και είχαμε βγάλει το κόστος σ’ ένα ενδεχόμενο σεισμό της τάξεως του ΕΑΚ. Δηλαδή τι απώλειες είχαμε σε κτιριακό απόθεμα Ήταν της τάξεως των 50 εκ. ευρώ για την περιοχή μας με μια σεισμική επιτάχυνση 0,16 δεν θεωρείται σχετικά χαμηλή. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι μετά το 1985 υπάρχει μια νέα γενιά κανονισμών η οποία είναι πολύ καλή πιο σύγχρονη . Από το 2000 έγινε η εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και μπορούμε να πούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ  ασφαλή κτίρια».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…