Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Γολγοθάς» για τους καρκινοπαθείς και το φάρμακο

«Γολγοθάς» για τους καρκινοπαθείς και το φάρμακο

0
farmakeio-empros

Ζητά το αυτονόητο ο σύλλογος Καρκινοπαθών Ξάνθης: «Θέτουν σε κίνδυνο ζωές που καθημερινά παλεύουν για τη ζωή τους» λέει η πρόεδρο κα Ξενοπούλου

Οι φαρμακοποιοί άνοιξαν τεφτέρι… «Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε φάρμακα από το συνεταιρισμό» λέει η πρόεδρος Φαρμακοποιών κα Κάλφα

Σαν να μην τους έφτανε δηλαδή, ο προσωπικός Γολγοθάς της καθημερνής τους μάχης με το καρκίνο και άλλες με σοβαρές ασθένειες, τώρα έχουν να αναμετρηθούν και μ’ όλες τις αντιξοότητες που έχει δημιουργήσει η βιαστική σύσταση του ΕΟΠΥΥ και χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να στερούνται τα φάρμακά τους και να κινδυνεύει η εύθραυστη υγεία τους που εξαρτάται απόλυτα από την καθημερινή θεραπευτική αγωγή τους, αφού οι γιατροί μεν συνταγογραφούν αλλά τα φαρμακεία έχουν κηρύξει αναστολή της εκτέλεσης των συνταγών πιέζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας να δώσει τα οφειλόμενα. Και για τους μεν φαρμακοποιούς διακυβεύονται τα οικονομικά τους για τους βαρέως πάσχοντες όμως η …ζωή τους.

Δείξτε επιτέλους λίγη αξιοπρέπεια στους καρκινοπαθείς
«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα. Τα φαρμακεία δεν εκτελούν τις συνταγές και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τα φάρμακα τα οποία είναι υψηλού κόστους. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν αναβληθεί χημειοθεραπείας. Θέτουν σε κίνδυνο ζωές που καθημερινά παλεύουν για τη ζωή τους. Επιτέλους ας πάψουν να ταλαιπωρούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να πράξουν το αυτονόητα. Ας δείξουν επιτέλους λίγη αξιοπρέπεια…», τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών Ξάνθης «Παραμένουμε ΖΩΗροί» κα Νόπη Ξενοπούλου. Ένας σύλλογος που αριθμεί 300 εγγραμμένα μέλη καρκινοπαθών και φίλων. Όπως επίσης μας πληροφόρησε ο σύλλογος της Ξάνθης σε μια συνεργασία με 30 άλλους συλλόγους καρκινοπαθών της χώρας συμμετέχει στην κινητοποίηση διεκδίκησης να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία των μελών με διαβήματα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Να σημειώσουμε ότι  ύστερα από σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο και τον υπ. Υγείας κ. Κίττα, ελήφθη η απόφαση, ύστερα από συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες, η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς να συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημοσίων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ. Στην Ξάνθη υπάρχει ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που στεγάζεται  στο ΙΚΑ, ενώ σ’ ότι αφορά το φαρμακείο του Νοσοκομείου όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως μέχρι τώρα παρείχαν φάρμακα στους καρκινοπαθείς που νοσηλεύονταν και όχι σ’ αυτούς που κάνουν τη θεραπεία τους κατ’ οίκον. Μετά όμως απ’ τη συμφωνία οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται και από εκεί.

Άνοιξαν τεφτέρι οι φαρμακοποιοί…
Απ’ την πλευρά των φαρμακοποιών όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος κα Δέσποινα Κάλφα κατανοούν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αλλά υποστηρίζουν ότι άλλοι είναι υπεύθυνοι γι αυτό και χρειάζεται άμεσα λύσης. Σημειώνει δε ότι το γεγονός δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα του στα φαρμακεία έχει φέρει τους φαρμακοποιούς στο  μη παρέκει και γι αυτό το λόγο πήραν της απόφαση να μην εκτελούν συνταγές. Παρ’ όλα αυτά όμως  προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους οι φαρμακοποιοί …έχουν ανοίξει τεφτέρι αφού τα υψηλού κόστους φάρμακα οι ασθενείς δεν μπορούν να τα πληρώσουν: «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε φάρμακα από το συνεταιρισμό αφού μας έκοψαν την πίστωση και πρέπει να πληρώσουμε τις παραγγελίες μέσα σε μια εβδομάδα. Δεν πληρωθήκαμε για το Μάρτιο αλλά ούτε για το 2011. Ας δώσουμε επιτέλους προτεραιότητα στην υγεία και ας χρηματοδοτήσουν τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Όλοι μας πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές και  ασφάλιση δεν έχουμε», τονίζει η κα Κάλφα.
Να σημειώσουμε ότι έχει ήδη γίνει καταβολή 200 εκατομμυρίων στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου του 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους. Η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να μην εκτελούν συνταγές έως το τέλος της εβδομάδας οπότε και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού  Συλλόγου στην οποία και θα παρθούν αποφάσεις για την διακοπή ή την περαιτέρω διεκδίκηση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ μ’ αυτό τον τρόπο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…