Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Φ. Καπζά: «η μειονότητα οφείλει πολλά στο ΠΑΣΟΚ»

Φ. Καπζά: «η μειονότητα οφείλει πολλά στο ΠΑΣΟΚ»

0
kapza_fatme1-empros

Το δικό της αγώνα για την 17η Ιουνίου συνεχίζει να δίνει η υποψήφια βουλευτής

Μιλά για τις σχέσεις που πρέπει να οικοδομηθούν με τη νέα γενιά, τις γυναίκες και τη μειονότητα με στόχο την πάταξη της ανεργίας και την ανόρθωση της οικονομίας
 
Η Φατμέ Καπζά, η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που μπήκε την τελευταία στιγμή στις προηγούμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο, ώστε να αντιπροσωπεύεται το σύνολο του πληθυσμού, μιας και δεν υπήρχε άλλη γυναίκα, έδειξε μετριοπαθή στάση και έμεινε στη δεύτερη γραμμή, παρόλο που οργάνωσε το δικό της αγώνα με συνεχείς επισκέψεις και επαφές. Αυτό συνεχίζει να κάνει και τώρα, τηρώντας με συνέπεια την αποστολή της και παρουσιάζοντας το ανανεωμένο πρόσωπο της παράταξης, που αν και έχει υποστεί τη συντριβή από την κάλπη, συνεχίζει να εμπνέει νέους και «φρέσκους» στην πολιτική ανθρώπους.
Η Φατμέ Καπζά είναι ένα αξιόλογο στέλεχος του κόμματος. Προερχόμενη από τη μειονότητα, καθηγήτρια αγγλικών και μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, μιλά ανοιχτά, έχει ιδέες για την οικονομία και την πολιτική και δε διαχωρίζει πλειονότητα και μειονότητα. Αντίθετα, είναι μακριά από την παλαιοκομματική λογική και δίνει βαρύτητα στην δραστηριοποίηση των ίδιων των πολιτών, μέσω ενός μοντέλου παραγωγικότητας που δεν εξαρτάται από την κατά καιρούς πολιτική διακυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε και έδωσε την προοπτική
Γιατί επιλέγει να συστρατευτεί με το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη ιστορικά συγκυρία με το κόμμα; «Γιατί η στήριξη δεν είναι μόνο για τις εύκολες στιγμές», απαντά η ίδια, προσθέτοντας ότι: «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολλά και για τη μειονότητα και για την πλειονότητα. Κι αν έχει προκαλέσει δυσαρέσκειες, και αν έχει κάνει λάθη, να μην ξεχνάμε τι έχει κάνει και ότι το ΠΑΣΟΚ τώρα λέει την αλήθεια».
Στους συντοπίτες της, σε πολίτες που της μεταφέρουν προβληματισμό ή απογοήτευση, η ίδια εξηγεί ότι: «το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στο Μνημόνιο για να σώσει τη χώρα. Έλαβε την εξουσία από τη ΝΔ τον Οκτώβριο του 2009, ενώ ήδη είχαν κλείσει οι αγορές και είχε διακοπεί η χρηματοδότηση. Ουσιαστικά πήρε μια «βόμβα» που έσκασε στα χέρια του. Τι μπορούσε να κάνει τότε; Οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της ΕΕ ήταν οι μόνες που παρείχαν ένα μοντέλο χρηματοδότησης. Εξάλλου, η Ελλάδα είχε πολύ μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη. Δεν είναι οικονομία του σκέλους της Ισπανίας, ενώ τα προβλήματά της έχουν να κάνουν με ένα σύνολο προβλημάτων και όχι μόνο με την ανάγκη χρηματοδότησης των τραπεζών (όπως στην Ισπανία)». Ωστόσο, η ίδια τονίζει ότι: «τα μέτρα και οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ έφεραν αποτέλεσμα. Το έλλειμμα μειώθηκε από τα 24 δις ευρώ στα 2,5 δις ευρώ και θα έχουμε πλεόνασμα το 2014, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει «φως», υπάρχει προοπτική».

Η δημαγωγία βρίσκει έδαφος σε πλειονότητα και μειονότητα
Πάντως, η ίδια σχολιάζει, αναφερόμενη στο προεκλογικό κλίμα σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών: «ο κόσμος δε θέλει να ακούει την αλήθεια. Ακούει αυτούς που δημαγωγούν. Και βέβαια, αυτό έχει μεγάλη εφαρμογή στη μειονότητα για μια σειρά από λόγους». Ιδιαίτερα για την πολιτική στάση των μελών της μειονότητας η κ. Καπζά, που απομακρύνθηκαν από τη «στέγη» του ΠΑΣΟΚ  με μαζικό τρόπο υπενθυμίζει: «και η μειονότητα οφείλει πολλά στο ΠΑΣΟΚ. Αν τα παιδιά μας τώρα σπουδάζουν, αν πηγαίνουμε ελεύθερα στους οικισμούς μας, ακόμη και η ευνοϊκή ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων είναι χάρη στο ΠΑΣΟΚ. Το ότι εγώ σήμερα δεν αισθάνομαι τόσο μειονότητα, είναι επίσης χάρη στο ΠΑΣΟΚ!».

Βαρύτητα σε γυναίκες, νέους και αγρότες
Στη συζήτησή μας η κ. Καπζά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή της μετανάστευσης των νέων, στην τόνωση της αγροτικής παραγωγής που θα δώσει πνοή στους κατοίκους της μειονότητας, αλλά και στις γυναίκες που θα πρέπει να βρουν διεξόδους εργασίας και που θα πρέπει να συνασπιστούν σε καινοτόμες πρωτοβουλίες ικανές να τονώσουν και την οικονομική και τη δημιουργική πλευρά της ζωής τους. «Στους αγρότες λέω να τολμήσουν να δοκιμάσουν νέες, καινοτόμες καλλιέργειες. Δουλειές δεν υπάρχουν πια ούτε έξω. Τους νέους παροτρύνω να αξιοποιήσουν μια σειρά από προγράμματα κατάρτισης ή άλλα, όπως η διανομή γης που προώθησε το ΠΑΣΟΚ και οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από πολλά και χρόνια προβλήματα είναι αυτές που θέλω να καταλάβουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες, να δουλέψουν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις ή την τέχνη που ξέρουν καλύτερα. Αγροτουρισμός, εργόχειρα, παραδοσιακά γλυκά και καθετί πρόσφορο για παραγωγή περιορισμένου κόστους και εμπόριο».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…