Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καταργήθηκε η ΕΜΑ Μακεδονίας-Θράκης

Καταργήθηκε η ΕΜΑ Μακεδονίας-Θράκης

0
katseli

Αντιδράσεις από την Κοινωνική Συμφωνία. Στον «αέρα» 91 επενδυτικά σχέδια της Βόρειας Ελλάδας

Από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι ήταν η κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης Μακεδονίας- Θράκης, η οποία είχε συσταθεί με σκοπό να αναλάβει το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων για τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να διεκπεραιώνει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις τις απαραίτητες διαδικασίες, χωρίς την παρεμβολή της κεντρικής διοίκησης. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε από τον τότε αρμόδιο υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και συνεχίστηκε με το Σωκράτη Ξυνίδη, ως καθ’ ύλην αρμόδιο, με βασικό γνώμονα την ανάδειξη της επενδυτικής δυναμικής της Βόρειας Ελλάδας ως ξεχωριστής ενότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαιτερότητες που απαιτούσαν την εστίαση στις στοχευμένες επενδύσεις στην περιοχή.
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, σε δήλωσή της, διαμαρτύρεται για την απόφαση αυτή και τονίζει ότι μένουν στον ‘αέρα» 91 επενδυτικά σχέσια αξίας 500 εκ. ευρώ για τη Βόρεια Ελλάδα.

Λ. Κατσέλη: «Αναμένουμε ενίσχυση όχι κατάργηση της ΕΜΑ»
«Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και η ταυτόχρονη κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) Μακεδονίας –Θράκης, που υπαγόταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δείχνει προχειρότητα που, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι ανεπίτρεπτη για τον ευαίσθητο τομέα της ανάπτυξης. Η σύσταση το 2010 της  Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, με ουσιαστικές αρμοδιότητες για την προώθηση, σε αποκεντρωμένη βάση, ολοκληρωμένων αναπτυξιακών και επενδυτικών παρεμβάσεων στη Βόρεια Ελλάδα και τη λειτουργία της ως σημείο εξυπηρέτησης των επενδυτών, ήταν πάγιο αίτημα τόσο πολιτών  όσο και του επιχειρηματικού κόσμου της Β. Ελλάδας.
Με την κατάργησή της βρίσκονται πλέον στον «αέρα» 91 επενδυτικά σχέδια αξίας 500 εκατ. ευρώ από τα οποία επρόκειτο να δημιουργηθούν πάνω από 450 νέες θέσεις εργασίας, με βάση τον νέο επενδυτικό νόμο. Παγώνουν ακόμα μια σειρά από επενδυτικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο της Νεανικής Επιχειρηματικότητας αλλά και προγραμμάτων δικτύωσης (clusters). 
Πιστεύουμε ότι η νέα ηγεσία τόσο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών όσο και του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, θα αντιληφθούν αμέσως τη σοβαρή δυσλειτουργία και αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα της Β. Ελλάδος η κατάργηση της ΕΜΑ. Αναμένουμε διορθωτική απόφαση με την οποία η ΕΜΑ όχι μόνο δεν θα καταργείται αλλά θα ενισχύεται ως δομή, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο στοίχημα της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της Β. Ελλάδος και της προσέλκυσης επενδύσεων». 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής με υπουργική απόφαση

Στην αναστολή της με την εφαρμογή του πλαφόν από την 1η Ιουλίου προχωρά ο αρμόδιος υπουργό…