Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κατάληψη στην ΕΑΠΑΞ ανέβαλε τη ΓΣ για τη λύση της εταιρίας

Κατάληψη στην ΕΑΠΑΞ ανέβαλε τη ΓΣ για τη λύση της εταιρίας

0
eapax1

Διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι. Πρόταση του σωματείου για χορήγηση των 15.000 € που ζητά το ΔΠΘ για τις μετοχές του

Α. Κυριακίδης: «Δεν προτίθεμαι να πληρώσω ευθύνες άλλων». Δ. Μπένης: «πού ήταν οι εργαζόμενοι όταν το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο;». Χ. Πούλιος: «καμία τύψη δεν έχω για τη δημοτική αρχή».

Ένα «κουβάρι», μπλεγμένο για όσα χρόνια «ζούσε» και δρούσε η ΕΑΠΑΞ, ξετυλίγεται σιγά- σιγά μετά την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης να προτείνει τη λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, λόγω των υπέρογκων χρεών που έχει συγκεντρώσει και την αδυναμία της να καταστεί βιώσιμη, φέρνοντας στο «φως» διάφορες πτυχές της λειτουργίας της εταιρίας που τοποθετούν σε δυσχερή θέση, από τη μια πλευρά όσους ενεπλάκησαν με την ΕΑΠΑΞ και αφετέρου τους εργαζομένους της, που δεν διασφαλίζονται πλέον, μετά το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε για τις εταιρίες των δήμων, το οποίο ουσιαστικά τους αφήνει «απ’ έξω».
Τη Γενική Συνέλευση των μετόχων που είχε οριστεί για χθες και θα αποφάσιζε και «με τη βούλα» τη λύση της εταιρίας, ανέβαλαν οι εργαζόμενοι της ΕΑΠΑΞ μαζί με τα μέλη του ΔΣ του σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων, με κατάληψη που πραγματοποίησαν στο κτίριο. Στην είσοδό του εκτυλίχθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων και του Δημήτρη Μπένη, εξουσιοδοτημένου εκπρόσωπου του δήμου στην ΕΑΠΑΞ, αλλά και με τον Χρίστο Πούλιο, ο οποίος προσήλθε με την Μπέτυ Πατσίδου για να παρασταθεί, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Να σημειωθεί ότι η ΓΣ ήταν πιθανόν να αναβληθεί ούτως ή άλλως, αφού προσήλθαν μόνο ο Δημήτρης Μπένης και ο Θωμάς Ηλιάδης, ως εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΞ.
Η Γ.Σ., όπως προβλέπεται θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία που θα οριστεί εντός 20 ημερών.

Το σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων δίνει τις 15.000 για το ΔΠΘ
Το ΔΣ του σωματείου δημοτικών υπαλλήλων παραβρέθηκε για λόγους συμπαράστασης, δηλώνοντας ότι ο δήμος οφείλει να βρει λύση για τους εργαζομένους της ΕΑΠΑΞ και ότι το σωματείο αποφάσισε να προσφέρει από το ταμείο του τις 15.000 ευρώ που ζητάει το ΔΠΘ ως μέτοχος προκειμένου να μεταβιβάσει τις μετοχές του στο δήμο, έτσι ώστε η εταιρία να γίνει μονομετοχική και να απορροφηθεί μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό από το δήμο. Ο κ. Γαλανόπουλος μίλησε για «μεθόδευση» για την απόλυση των εργαζομένων και για «ευθύνη», χωρίς να κατονομάσει σε ποιους αναφέρεται.
Οι εργαζόμενοι εκδήλωσαν επίσης την ενόχλησή τους για την παρουσία του Χρίστου Πούλιου και άφησαν αιχμές για συνεννόηση Πούλιου-Κυριακίδη, προκειμένου να δρομολογηθεί η εξέλιξη της ΓΣ.

Ο δήμος καθυστέρησε 1,5 χρόνο με την ελπίδα να βοηθήσει τους εργαζομένους
Τη θέση του δήμου ότι καθυστέρησε να προχωρήσει σε «λουκέτο» της ΕΑΠΑΞ με μοναδικό στόχο να καταφέρει να βρει μία λύση για τους εργαζομένους προασπίστηκε ο Δημήτρης Μπένης που συζήτησε σε έντονο τόνο με τους εργαζομένους, εξηγώντας ότι ακόμη και να γινόταν μονομετοχική η εταιρία δε θα έλυνε το ζήτημα των εργαζομένων, αφού το σχετικό νομοσχέδιο που αναμενόταν για καιρό σχετικά με τις εταιρίες των δήμων αναφέρεται μόνο στα χρέη τους και όχι στο προσωπικό. Στις κατηγορίες των εργαζομένων ζήτησε να μάθει «γιατί δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συζήτησε διεξοδικά το θέμα» και πρότεινε κοινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων και της δημοτικής αρχής για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις και να παρουσιαστεί η πλήρης εικόνα.

Οργισμένες δηλώσεις με υπονοούμενα από το Χρίστο Πούλιο
«Ανακόπτουμε την πορεία ενός προαναγγελθέντος θανάτου», δήλωσε ο Χρίστος Πούλιος για την κατάληψη και την αναβολή της ΓΣ, εκτιμώντας ότι πλέον δεν υπάρχει ελπίδα. «Ελπίδα εννοώ για τους εργαζομένους, γιατί για την εταιρία, ούτε λόγος. Δεν έχω καμία τύψη για τους αιρετούς, τη δημοτική αρχή και όσους διαχειρίστηκαν την ΕΑΠΑΞ. Και για τους εργαζομένους υπάρχει διάκριση. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως τους έστυψαν σαν λεμονόκουπες και τους πετάνε στο δρόμο. Αλλά όλοι δεν είναι στην ίδια βάρκα και ο νοών νοείτω», σημείωσε ο Χρίστος Πούλιος, που και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε αφήσει υπονοούμενα για μερίδα εργαζομένων. Παράλληλα, τόνισε ότι οι «Πολίτες για την Αλλαγή» θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διασωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά αναρωτήθηκε: «τόσα χρόνια που τα λέγαμε για την ΕΑΠΑΞ και γινόμασταν γραφικοί, γιατί ποτέ δεν ενεργοποιηθήκατε; Ο Εισαγγελέας έχει εμπλακεί εδώ και 3 χρόνια για την υπόθεση με τα φύλλα ελέγχου που φέρονταν να έχουν υπογράφει συμπολίτες οι οποίοι δεν είχαν ιδέα. Τότε σωπαίνατε και τώρα έρχεστε στο ‘και πέντε’». Σχετικά με την εξέλιξη του οριστικού τέλους της ΕΑΠΑΞ υπογράμμισε: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μακρόχρονης καθεστωτικής αντίληψης της διοίκησης, με άλλα πρόσωπα και άλλες λογικές, αλλά πάντα με τον ίδιο κορμό από τις διοικήσεις τα 35-40 τελευταία χρόνια. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα σε συνέβη αυτό» και έθεσε υπόψη όλων την ανοιχτή επιστολή της δημοτικής παράταξης, συμπτωματικά ακριβώς, ένα χρόνο πριν στις 29/6/11, όπου έθεταν σε όλους τους μετόχους ερωτήματα για τη διαχείριση και το μέλλον της εταιρίας. «Επίκαιρη όσο ποτέ», χαρακτήρισε ο ίδιος την επιστολή.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση που είχαν κάνει τότε οι ΠγτΑ, για σύσταση εταιρίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δήμου, η οποία θ0α απορροφούσε ΕΑΠΑΞ και ΕΤΕΝΕΞ, μαζί με τους εργαζομένους.

«Λάθος μου», χαρακτηρίζει ο Α. Κυριακίδης την εμπλοκή του με την ΕΑΠΑΞ
Καταρρακωμένος και έντονα πικραμένος, αλλά και ανήσυχος εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΠΑΞ Αλέκος Κυριακίδης, εξαιτίας των συνεπειών που έχει στην προσωπική και οικονομική του ζωή η εμπλοκή του με την ΕΑΠΑΞ. Στις δηλώσεις του ισχυρίζεται με σθένος ότι δεν γνώριζε για τα οικονομικά της εταιρίας όταν δέχθηκε να αναλάβει καθήκοντα στην ΕΑΠΑΞ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εμφανιζόταν σωρευμένα κέρδη από το 2009» και αντελήφθη το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου της εταιρίας μόλις συνέταξε τον ισολογισμό του 2010, οπότε και, σύμφωνα με όσα δήλωσε, ανακάλυψε πλημμέλειες στη διαχείριση, οφειλές μη καταχωρημένες και το υπέρογκο ποσό των χρεών.
Σχετικά με την πρόταση Πούλιου για σύσταση εταιρίας αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας αναφέρει ότι ο ίδιος το είχε προτείνει πρωτύτερα και ότι γι’ αυτό είχε και απόφαση του ΔΣ, την οποία ωστόσο δεν δέχθηκαν οι μέτοχοι. Ουσιαστικά, άφησε να εννοηθεί ότι ο δήμος Ξάνθης, ως βασικός μέτοχος ήταν αυτός που απέρριψε την πρόταση. Πάντως, στη μομφή των εργαζομένων ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον Χ. Πούλιο να παραστεί, απαντά ότι πρόκειται για κακοήθεια και ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δικαίωμα να παραβρεθεί ως ενδιαφερόμενος, όπως έπραξαν και τα ΜΜΕ. Ακόμη, ο ίδιος σημειώνει ότι υπέβαλε την παραίτησή του όταν αντελήφθη την πλήρη κατάσταση της εταιρίας και τόνισε ότι: «θεωρώ ότι έπραξα ως όφειλα. Αν έχω ευθύνες να μου αποδοθούν. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω ευθύνες άλλων. Έχω όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ποιες ήταν οι δικές μου ενέργειες και ποιες όχι», επιβεβαιώνοντας όσα κατέθεσε στην επιστολή που επέδωσε στους επικεφαλής των παρατάξεων ότι επιφυλάσσεται για παν νόμιμο δικαίωμα. Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Α. Κυριακίδη ως προέδρου της ΕΑΠΑΞ έχει συνταχθεί κατασχετήρια έκθεση για προσωπικό του ακίνητο αλλά και εις χείρας τρίτων πιο πρόσφατα. Γι’ αυτό άλλωστε ο ίδιος αποδέχθηκε το χαρακτηρισμό του «εξιλαστήριου θύματος» με την ανάληψη καθηκόντων στην εταιρία, δηλώνοντας ότι «δεν περίμενα με την ιδιότητά μου ως δημοτικού συμβούλου να φτάσω εδώ».
Τέλος, σχετικά με το αίτημα που έθεσε επιτακτικά το προηγούμενο διάστημα ο Χρίστος Πούλιος για γνωστοποίηση της αλληλογραφίας του Α. Κυριακίδη για το «περιβόητο» πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την ΕΑΠΑΞ, ο πρόεδρος της εταιρίας ανέφερε ότι στα χέρια του είχε μόνο ένα έγγραφο του διαχειριστικού ελέγχου που θέτει μια σειρά από ερωτήματα για τα οικονομικά της εταιρίας, στα οποία απάντησε σε διάστημα 15 ημερών. Εντός αυτών υπήρχε και σχετική εντολή για να αποδοθούν εξηγήσει από τις προηγούμενες διοικήσεις, τις οποίες ανέφερε ότι είχε παραδώσει στο απαντητικό του έγγραφο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …