Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σε πνεύμα σιγυρίσματος ο απολογισμός του δήμου Αβδήρων

Σε πνεύμα σιγυρίσματος ο απολογισμός του δήμου Αβδήρων

0
ardeytika_erga

12,5 εκ. ευρώ για έργα στο ΕΣΠΑ. Συγκρατημένη ικανοποίηση από το δήμαρχο

«Κενό» στα μικρά έργα λόγω της καθυστέρησης απόδοσης στους δήμους των πόρων ΣΑΤΑ και ΕΛΛΑΔΑ. Ο Β. Τσολακίδης παρουσίασε την οικονομική θέση του δήμου και των νομικών προσώπων

Πρώτος προέβη στο νομό της Ξάνθης σε παρουσίαση των πεπραγμένων του ο δήμος Αβδήρων, σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στη Γενισέα και στην οποία παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Δημήτρης Μπένης, οι αντιδήμαρχοι του δήμου, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του δήμου, πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, μέλη της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου και πολίτες του Δήμου που είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για το έργο της Διοίκησης του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης εστίασε στην παρουσίαση του στο σύνολο των μεγάλων έργων και μελετών που υλοποιήθηκαν το 2011, σε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε εγκεκριμένα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν τους προσεχείς μήνες. Έγινε  ειδική αναφορά στους άμεσους στόχους της Διοίκησης και στον προγραμματισμό  μελετών και έργων που ετοιμάζει ο Δήμος για το 2012.
Επίσης παρουσίασε την οικονομική θέση των τριών πρώην Δήμων Αβδήρων, Βιστονίδος, Σελέρου στις 31-12-2010 και την οικονομική θέση του Δήμου στις 31-12-2011 αλλά και σήμερα.
Τέλος παρουσιάστηκε το έργο και οι δράσεις όλων των υπηρεσιών και των έξι νέων Νομικών Προσώπων του Δήμου και δόθηκαν στοιχεία της οικονομικής θέσης τους για το 2011.

Έργα… και ημέρες του δήμου Αβδήρων για το 2011
Στα 12,5 εκ. ευρώ φτάνουν τα έργα που έχουν εγκριθεί για το δήμο Αβδήρων μέσω του ΕΣΠΑ και σε αυτά εντάσσονται κατασκευαστικά, αρδευτικά και οδικά έργα, ανάπλαση και οριοθετήσεις οικισμών, η αποκατάσταση του κτιρίου αλευρόμυλου στην κεντρική πλατεία των Αβδήρων (500.000 ευρώ μέσω του Ε.Π. Μακεδονίας- Θράκης 2007-2013), η κατασκευή της ξύλινης πεζογέφυρας στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Βιστονίδας _214.614 ευρώ, με το Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013), καθώς και έργα εξέλιξης της παροχής υπηρεσιών, μέσω προγραμμάτων για ψηφιοποίηση και μηχανοργάνωση. Από αυτά άλλα έχουν ενταχθεί, άλλα δημοπρατήθηκαν και άλλα βρίσκονται στο στάδιο της εκτέλεσης.
Στα ιδιαίτερα σημαντικά έργα περιλαμβάνονται η κατασκευή δικτύων μεταφοράς και διανομής αρδευτικού ύδατος με αξιοποίηση των γεωτρήσεων του δήμου Σελέρου (615.000 ευρώ, έργο που εκτελείται), η κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης οικισμών και κατασκευή εσωτερικού- εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στο δήμο Σελέρου (738.000 ευρώ, το έργο εκτελείται από τη διεύθυνση έργων της Π.Ε. Ξάνθης), η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στους οικισμούς Πηγαδίων, Βαφέικων, Κουτσού και Σελίνου (με προϋπολογισμό 1.691.250 ευρώ), η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ΚΑΑ Αβδήρων (1.694.940 από το ΕΠΠΕΡΡΑ) και η εγκατάστασή του (1.515.360 ευρώ), καθώς και έργα οδοποιίας.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα ταμεία των ΝΠ του δήμου
Σχετικά με το ταμείο των νομικών προσώπων, το ταμειακό υπόλοιπο του Κέντρου Υποστήριξης και Κοινωνικής Φροντίδας Βρεφικής,Παιδικής και Τρίτης Ηλικίας του δήμου Αβδήρων, ανήλθε σε 48.159 ευρώ, με το σύνολο των εισπράξεων να είναι 467.639 ευρώ και των δαπανών να φτάνει τα 475.927 ευρώ , για το διάστημα 26-5-11 έως 31-12-11.  Όσον αφορά στην κοινωφελή επιχείρηση πολιτισμού- αθλητισμού και κοινωνικής προστασίας του δήμου Αβδήρων, το ταμειακό υπόλοιπο στις 31.12.11 ήταν 48.731 ευρώ. Επίσης, στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου Αβδήρων που παραλήφθηκε με ζημίες 120.000 ευρώ, στο τέλος του προηγούμενου έτους παρουσίασε θετικό υπόλοιπο 66.891 ευρώ.
Αναφορικά, με τις σχολικές επιτροπές, στην Α/ βάθμια τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2011 ήταν 62.677 ευρώ με έσοδα 148.042 ευρώ και έξοδα 85.366 ευρώ και στη Β/βάθμια τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 11.000 ευρώ με έσοδα 75.000 ευρώ και έξοδα 64.000 ευρώ.
Τέλος, η δημοτική επιχείρηση ακίνητης περιουσίας και εκμετάλλευσης κοινόχρηστων χώρων ΔΕΑΠΕΧΩΔΕ έχει στις 31/12/11 χρηματικά διαθέσιμα 38.000 ευρώ περίπου, καμία οφειλή προς τρίτους και σύμφωνα με το δήμαρχο, ευελπιστεί την νέα χρονιά να ολοκληρώσει σε μεγαλύτερο βαθμό τον στόχος της.

Προτεραιότητα η ωρίμανση και άλλων μελετών
Σε πνεύμα συγυρίσματος κινήθηκε ο δήμος των Αβδήρων το 2011 με βάση τη σφιχτή οικονομικά χρονιά, αλλά και την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εισροές, λόγω της εξαιρετικά δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, αλλά και της συνεχώς μειούμενης εκροής πόρων προς την αυτοδιοίκηση.
«Από εδώ και πέρα νιώθω λίγο ευχαριστημένος», αναφέρει ο κ. Τσολακίδης με συγκρατημένη ικανοποίηση, κυρίως εξαιτίας της προοδευτικής δρομολόγησης των μεγάλων έργων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη δυσκολία ανεύρεσης πόρων για μικρά έργα που υλοποιούνται, μέσω των προγραμμάτων ΕΛΛΑΔΑ και ΣΑΤΑ, δηλαδή με εθνικούς πόρους, οι οποίοι δεν έχουν αποφέρει ούτε το ελάχιστο ρευστό στους δήμους προς το παρόν. Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα του δήμου είναι να ωριμάσει όσο πιο πολλές μελέτες μπορεί, ώστε να έχουν πιθανότητα ένταξης, στη συνέχεια όταν θα απελευθερωθούν τα ποσά του ΕΣΠΑ, λόγω των εκπτώσεων στα ήδη ενταγμένα έργα. «Μία εξέλιξη που μας βοηθά είναι τα μεγάλα ποσά εκπτώσεων, οι οποίες μας δίνουν την ευκαιρία για ένταξη και άλλων έργων», σημείωσε ο δήμαρχος των Αβδήρων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…