Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η φτώχεια φανερώνεται στη Λαϊκή!

Η φτώχεια φανερώνεται στη Λαϊκή!

0
PAZARI_4-empros

Άνθρωποι νοικοκυραίοι περιμένουν να μαζέψουν οι παραγωγοί για να πάρουν με προσφορά τρόφιμα

Οι παραγωγοί προσφέρουν σε άπορους σε συνεργασία με σύλλογο της Ξάνθης. Αυξήθηκαν και οι μικροκλοπές από ανθρώπους υπεράνω κάθε υποψίας.

Ζουν το δικό τους δράμα…της στέρησης και του ενός πιάτου φαγητού, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας άλλοτε καλοί νοικοκυραίοι που οι οικονομικές συνθήκες τους έχουν κάνει να περάσουν το κατώφλι της φτώχειας. Ολοένα και πληθαίνουν αυτοί που με αξιοπρέπεια περιμένουν μέχρι αργά στο Παζάρι της Ξάνθης κάθε Σάββατο για να πάρουν πιο φτηνά κάποιο λαχανικό ή φρούτο για να βάλουν στο καθημερινό τους τραπέζι  ή και να τους προσφέρουν δωρεάν οι παραγωγοί του παζαριού κάποια…χτυπημένα λαχανικά που δεν πουλήθηκαν. Το δράμα της σύγχρονης Ελλάδας φανερώνεται στη λαϊκή τα Σάββατα, στα άδεια καλάθια στα σούπερ μάρκετ, στα …τεφτέρια των συνοικιακών παντοπωλείων, στους φούρνους που πωλούν …χθεσινά ψωμιά! Φανερώνεται και στους παραγωγούς στο Παζάρι, που κάνουν τα στραβά μάτια αν τους πάρουν κανένα λεμόνι ή λαχανικό στη ζούλα κάποιοι μέχρι πρότινος γαλαντόμοι πελάτες τους!

Αναζητώντας το …πιάτο της ημέρας
Ο πρόεδρος της Ομάδας παραγωγών που δραστηριοποιούνται στο  Παζάρι κ. Χρήστος Χατζόπουλος, επιβεβαιώνει την αυξητική τάση του φαινομένου να περιμένουν δηλαδή μέχρι αργά να τελειώσει το παζάρι και να μαζέψουν τα προϊόντα τους για να κάνουν την εμφάνισή τους άνθρωποι που δυσκολεύονται να αγοράσουν: «Το έχουμε καθιερώσει σαν τακτική. Άλλοτε κάνουμε προσφορές άλλοτε δίνουμε δωρεάν. Έχουμε συνεργασία και μ’ ένα σύλλογο απ’ όπου έρχονται γυναίκες και προσφέρουμε τα προϊόντα μας για να τα μοιράσουν σε απόρους. Η λαϊκή ήταν πάντα για τους φτωχούς αλλά τώρα βλέπουμε ότι ολοένα και αυξάνονται οι άνθρωποι που δεν έχουν να πάρουν τα απαραίτητα» σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος. 
«Με μία μελιτζάνα που θα πετάξω εγώ γιατί σε κάποιο σημείο είναι χτυπημένη και συνήθως δεν την αγοράζει κανείς, μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα πιάτο φαΐ», περιγράφει ιδιοκτήτρια πάγκου στο παζάρι. Γι αυτό και στρώνουν τις λαδόκολλες κατάχαμα και τοποθετούν όποιον «σακατεμένο» καρπό, δεν πρόκειται να αγοραστεί. Γνωρίζουν ότι στο τέλος του παζαριού αρκετοί γέροντες και γερόντισσες θα πάνε εκεί για να αναζητήσουν το… πιάτο της ημέρας.

Κλέβουν άνθρωποι «υπεράνω πάσης υποψίας»
Αλλά και οι μικροκλοπές έχουν αυξηθεί.  Και πλέον οι «κακοποιοί» δεν είναι απαραίτητα κάποιοι μετανάστες, αλλά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας …συνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις πείνας. Συνήθως τέτοια περιστατικά δεν καταγγέλλονται από τους υπεύθυνους ορισμένων σούπερ μάρκετ που προσπαθούν να δείξουν κατανόηση.
Αυτό που επισημαίνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες παντοπωλείων αλλά και σούπερ μάρκετ είναι ότι η δραματική αύξηση στις κλοπές τροφίμων καταγράφεται κυρίως τον τελευταίο χρόνο. Μέχρι τότε τα συνήθη περιστατικά που τους απασχολούσαν ήταν κλοπές ποτών. Πλέον οι δράστες είναι άνθρωποι «υπεράνω πάσης υποψίας», αναφέρουν.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …