Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανάταση και προσδοκία στον επιχειρηματικό κόσμο

Ανάταση και προσδοκία στον επιχειρηματικό κόσμο

0
epixeirisi-empros

Προσδοκούν υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και μέτρα για την ανάπτυξη και την τόνωση της ρευστότητα στην αγορά

Ανέβηκε η ψυχολογία στην αγορά εν’ όψει του σχηματισμού κυβέρνησης. Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν στήριξη απ τους φορείς και τους πολιτικούς

Μια ανάταση της προσδοκίας και αναπτέρωσης του ηθικού κυριαρχεί στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος προσβλέπει στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματιστεί να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον με μια σειρά διαθρωτικών αλλαγών και διορθωτικών κινήσεων στην κατεύθυνση του ορθολογισμού ώστε να βρει το βηματισμός της και να κινηθεί η ρόδα της ανάπτυξης που βρίσκεται σ’ ένα βαθύ τέλμα.
«Η αγορά είναι πρώτα απ’ όλα ψυχολογία», υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, του επιχειρηματικού και του εμπορικού κόσμου και  δείχνουν ανακουφισμένοι που μπήκε ένα τέλος στον μακρύ κύκλο της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που κυριάρχησε προεκλογικά και επιδείνωσε το ήδη βαρύ κλίμα.  
Χρειάζονται μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής  και της ανταγωνιστικότητας
Αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης κ. Βασίλης Σκαρλάτος  επισημαίνει: «Η πρώτη εκλογική διαδικασία αποτύπωσε την ταραχή του κόσμου που κινήθηκε μέσα σε μια αντίληψη αγανάκτησης και τιμωρίας, η δεύτερη αποφόρτισε και έδωσε μια ανάσα και μια προοπτική ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. Όμως πέρα από την καλή ψυχολογία,  η επιχειρηματικότητα δεν τονώνεται με εξαγγελίες από άμβωνος, χρειάζεται να τεθούν όλοι εκείνοι οι όροι και οι προϋποθέσεις να ενισχυθεί η παραγωγή και η ανταγωνιστικότητα.  Χρειάζονται μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα και να εκλείψουν οι νοοτροπίες εκείνες που ενοχοποιούσαν την επιχειρηματικότητα και αποτέλεσαν το πρόπλασμα για να φτάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση. Εξηγώντας περαιτέρω ο κ. Σκαρλάτος ανέφερε ως παθογένεια του συστήματος την δημοσιοϋπαλίστικη νοοτροπία,  τον κρατισμό, τον μεταπρατισμό και τον παρασιτισμό που επικράτησε στην μεταπολιτευτική περίοδο που δημιούργησαν ένα πλέγμα  – «μέγγενη» για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας: «Όλοι οι πολιτικοί από εποχής Παπαντωνίου και πιο μπροστά γνώριζαν τι χρειάζεται για να αναταχθεί η ελληνική οικονομία αλλά όλοι σκεφτόταν το πολιτικό κόστος και αυτό ήταν που τους εμπόδισε να μπουν σε μια λογική ορθολογισμού της  ελληνικής οικονομίας». Σ’ ότι αφορά την «πίεση» που έχουν υποστεί οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις για χάρη της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Σκαρλάτος εκφράζει μια διαφορετική άποψη: «Για να ανακτήσεις ανταγωνιστικότητα δεν πρέπει να πιέζεις την εργασία. Πρέπει να βελτιώνεις τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της παραγωγής, στην οργάνωση και  στη συγκρότηση της αγοράς εργασίας. Εμείς μια ζωή είχαμε ανάγκη από δανεικά γιατί καταναλώνουμε και εισάγουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε».  
Ζητείται στήριξη για τις επιχειρήσεις της Θράκης
Σ’ ότι αφορά το επιχειρείν στη Θράκη ο κ. Σκαρλάτος σημείωσε ότι αυτό ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που στέκονται όρθιες και δίνουν τεράστιες κοινωνικές υπεραξίες και άμεσες θέσεις εργασίας. Επεσήμανε δε ότι  είναι χρέος όλων των τοπικών φορέων κα των πολιτικών παραγόντων να στηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις γιατί το μέγεθος του κοινωνικού τους αποτυπώματος είναι τεράστιο για την τοπική κοινωνία: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος απ’ το να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και η περιοχή μας να γίνει ελκυστική για επενδύσεις μέσα όμως από ένα προγραμματικό σχεδιασμό. Τέλος όσον αφορά στην ΕΟΖ και στον λόγο που γίνεται τελευταία γι’ αυτή ο κ. Σκαρλάτος διατύπωσε τις επιφυλάξεις του : « Εμείς αγωνιστήκαμε για να έχει η περιοχή αυξημένα κίνητρα αλλά η ΕΟΖ έχει πολλά αδύνατα σημεία που δεν μπορείς να τ’ αποδεχτείς άκριτα. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι να μην δημιουργεί αδικίες μέσα στο νομό».  
Αναμονή, υπομονή και αισιοδοξία…
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον επαγγελματοβιοτεχνικό κόσμο τονίζει: «Έχει ανέβει η ψυχολογία …περιμένουν να γίνει κυβέρνηση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Περιμένουν να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον ώστε η αγορά να μπει σταδιακά μέχρι το Σεπτέμβριο στην οδό της εξομάλυνσης. Βιώσαμε πολύ άσχημες καταστάσεις. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσουν. Περιμένουμε την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων από τον κ. Σαμαρά για μείωση του ΦΠΑ».
Σε στάση αναμονής και ο εμπορικός κόσμος και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου σημειώνει: «Αυτή η κυβέρνησης δεν θα’ χει περίοδο χάριτος,  ούτε ανοχής. Πρέπει να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες και να τρέξουν  προγράμματα. Η αγορά έχει στεγνώσει χρειάζονται άμεσα μέτρα που θα τονώσουν την ρευστότητα Δεν υπάρχει χρόνος και ο κόσμος έχει ν’ αντιμετωπίσει τα χαράτσια,  τους φόρους… Έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από χτες …η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει. Κάνουμε υπομονή και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας…».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ασφάλιστρα υγείας: Τελεσίγραφο Θεοδωρικάκου για τις αυξήσεις

Ξήλωμα του δείκτη του ΙΟΒΕ και έλεγχος για καρτέλ Τελεσίγραφο προς τις ασφαλιστικές να μην…