Δυσανασχετούν οι κτηνοτρόφοι για το πλήθος των απαιτήσεων του υγειονομικού πιστοποιητικού
Διευκρινίσεις Σαχπαζίδη: «Το ζήτημα αφορά καθαρά τις τουρκικές αρχές. Από τις επίσημες κτηνιατρικές αρχές ΑΜΘ και των Π.Ε. καμία απαγόρευση δεν έχει τεθεί»
Δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους οι κτηνοτρόφοι για την πολυπλοκότητα της διαδικασίας έκδοσης υγειονομικού πιστοποιητικού, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εξαγωγές αμνοεριφίων στην Τουρκία. Η διαδικασία απαιτεί μια σειρά από παραστατικά και εξετάσεις, οι οποίες λόγω του χρόνου που απαιτούν, αποθαρρύνουν τους εμπόρους της γειτονικής χώρας και εκθέτουν τους ίδιους τους κτηνοτρόφους που έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με Τούρκους εμπόρους.
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης και γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας Μαργαρίτης Θεολόγου, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και κατήγγειλε σκοπιμότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το «απαγορευτικό» που έχουν θέσει μέσω εντολών στους κτηνιάτρους, ώστε να παρεμποδιστούν οι εξαγωγές. Ο ίδιος μάλιστα, αναφέρει ότι εξαιτίας του γεγονότος αυτού έχει μειωθεί και το τουρκικό ενδιαφέρον, που ήταν θερμό με συχνές επισκέψεις το προηγούμενο διάστημα (εφημερίδα «Χρόνος, 15/6/2012).
Σε πιο ήπιους τόνους, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Κώστας Ζαφειριάδης αναφέρει ότι πράγματι εντοπίστηκαν κάποια κωλύματα στις εξαγωγές , αλλά δεν εξακριβώθηκαν τα αίτια των καθυστερήσεων. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πρέπει όλοι να συμβάλουν για την απλούστευση των διαδικασιών, αφού το ενδιαφέρον από την τουρκική πλευρά έχει διαφανεί. Εξηγεί δε, ότι η ζήτηση για τα ζωντανά αμνοερίφια προέκυψε γιατί οι Τούρκοι κτηνοτρόφοι επιθυμούν να βελτιώσουν τις φυλές τους και η περιοχή προσφέρεται για εύκολη και λιγότερο δαπανηρή μεταφορά.
Κλιμάκιο τούρκων εμπειρογνωμόνων στο ΥΠΑΑΤ
Διευκρινίσεις σπεύδει να δώσει ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Κτηνιατρικής Διεύθυνσης ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπαζίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι από τις επίσημες ελληνικές αρχές της ΑΜΘ και των Π.Ε. δεν έχει τεθεί καμία απαγόρευση και το θέμα εναπόκειται αποκλειστικά στις τουρκικές αρχές, οι οποίες είναι αυτές που θα καθορίσουν με τι όρους θέλουν να εισάγουν προϊόντα κτηνοτροφίας.
Ο ίδιος ενημερώνει ότι προ ενός μηνός κλιμάκιο τούρκων εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε το ΥΠΑΑΤ με σκοπό να συντάξει έκθεση που θα απλουστεύει τις διαδικασίες των εξαγωγών προς τη γειτονική χώρα, ωστόσο μέχρι και χθεσινές επικαιροποιημένες πληροφορίες δεν υπήρξε κάποια αλληλογραφία από την Τουρκία.
Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τα κτηνιατρικά εργαστήρια
Όσο το καθεστώς παραμένει ως έχει, οι κτηνιατρικές αρχές της χώρας μας οφείλουν να ακολουθούν την κοινοτική νομοθεσία στο εμπόριο με χώρες της ΕΕ και διεθνείς συμβάσεις, εφόσον υπάρχουν, στις συναλλαγές με τρίτες χώρες. Ελλείψει αυτών, θα πρέπει να εκδίδεται κανονικά το υγειονομικό πιστοποιητικό, για το οποίο απαιτούνται μια σειρά από εξετάσεις, όταν πρόκειται για τα αιγοπρόβατα. «Πράγματι, με βάση τα εργαστήρια που έχουμε δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», παραδέχεται ο κ. Σαχπαζίδης που ήρθε σε επαφή με όλες τις κτηνοτροφικές διευθύνσεις της χώρας για να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα αρωγής, αλλά πήρε απάντηση για δυνατότητα μερικής συνδρομής μόνο από τα εργαστήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Οι τουρκικές αρχές θα καθορίσουν τους όρους των εξαγωγών
Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Κτηνιατρικής Διεύθυνσης ΑΜΘ υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές αρχές είναι αυτές που θα καθορίσουν την στρατηγική τους, από την οποία και θα εξαρτηθεί, κατά πόσο θα απλουστευτεί η διαδικασία, πόσο θα ευνοήσουν τις εισαγωγές κλπ. «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ένας τούρκος κτηνίατρος για την παραλαβή. Αλλιώς οι κτηνοτρόφοι θα γυρίζουν πίσω άπραγοι και με επιπλέον κόστος», σχολιάζει ο ίδιος και διευκρινίζει ότι το ζήτημα τίθεται μόνο για τα ενήλικα αιγοπρόβατα. Για ζωντανά η σφαγμένα βοοειδή, για σφαγμένα αμνοερίφια δεν υπάρχει πρόβλημα.
Οι Τούρκοι δεν πληρώνουν με βερεσέ
Τέλος, αναφορικά με το εκδηλωμένη ενδιαφέρον των Τούρκων εισαγωγέων διαφορετικές είναι οι εντυπώσεις που έχουν εισπράξει οι κτηνοτρόφοι. Ο κ. Θεολόγης μιλά για προτάσεις πώλησης σε τιμή διπλάσια απ’ ότι στην ελληνική αγορά, ενώ ο κ. Ζαφειριάδης αναφέρει ότι κάποιοι δίνουν καλά λεφτά, ενώ άλλοι ζητούν να αγοράσουν σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Ο κ. Σαχπαζίδης σημειώνει ότι οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες απ’ ότι στη χώρα μας, κατά 10-15%, ωστόσο το μεγάλο πλεονέκτημα για τους κτηνοτρόφους είναι ότι πληρώνονται αμέσως με την παραλαβή, κριτήριο ιδιαίτερα κρίσιμο για τον έλληνα κτηνοτρόφο που στην ελληνική αγορά πουλά το σύνολο των προϊόντων του επί πιστώσει και στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει απλήρωτος για μήνες.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
-
Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία… -
Εκδόθηκε η πρόσκληση για αγροτική οδοποιία
Προϋπολογισμός: 65 εκατ. ευρώ- Δικαιούχοι οι Δήμοι-25/11 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία
Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ… -
Ημερίδα FoodEducators στην Κομοτηνή: Εκπαιδευτικοί και μαθητές από την ΑΜ-Θ προωθούν τη βιώσιμη διατροφή και την εκπαίδευση στον αγροδιατροφικό τομέα
Διδασκαλία και δράσεις για τη βιωσιμότητα και την υγιεινή διατροφή από τα σχολεία της Περι… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού
Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα… -
Μείωση παραγωγής και εισαγωγών ζάχαρης στην ΕΕ: Οι εκτιμήσεις για την περίοδο 2024-2035
Οι γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν μείωση της καλλιεργούμενης έκτ… -
Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας για το ρόδι: ΣΕΚΕ και ΑΣΟΠ Δράμας ενώνουν τις δυνάμεις τους
Με την εν λόγω συμφωνία, η ΣΕΚΕ, η οποία ήδη διακινεί τον βιολογικό χυμό ρόδι με την επωνυ…
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού
Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…