Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πλημμύρισαν τα χωράφια της Ξάνθης

Πλημμύρισαν τα χωράφια της Ξάνθης

0
vamvaki_vroxi-empros

Ζημιές και μειωμένη παραγωγή σε βαμβάκια, καλαμπόκια, ηλίανθο, βίκο ίσως και καπνό

Επίσκεψη για τις πρώτες εκτιμήσεις από τον επόπτη του ΕΛΓΑ. Θα γίνει αναγγελία για τις αποζημιώσεις την επόμενη εβδομάδα

Ο βαρύς φετινός χειμώνας δεν έχει τέλος, αφού για τρίτη εβδομάδα συνεχίζουν οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλο το νομό, αν και έχουμε σχεδόν μπει στους θερινούς μήνες. Από τις έντονες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, το χαλάζι, τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους σημειώθηκαν μικρές κατολισθήσεις στα ορεινά, στο δήμο της Μύκης και κυρίως στο δρόμο προς τα σύνορα, όπου συχνά εντοπίζονται προβλήματα με τον καθαρισμό του οδοστρώματος. Ο καιρός δείχνει ότι θα συνεχίσει χωρίς αλλαγές και αυτή την εβδομάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και οι προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «πέφτουν έξω», λόγω των ασυνήθιστων για τα δεδομένα της εποχής «τσαλιμιών» του καιρού. Ενώ δηλαδή το χειμώνα και την περίοδο των ακραίων καιρικών φαινομένων με τις πλημμύρες που έπληξαν και την περιοχή μας τον Ιανουάριο, η Γ.Γ. ΠτΠ ήταν σε θέση να προετοιμάσει τις κατά τόπους υπηρεσίες, τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκαν αναντιστοιχίες σε σχέση με όσα είχαν προβλεφθεί και αυτά που τελικά συνέβησαν!

Η βροχή της Κυριακής «αποτέλειωσε» τους αγρότες. Δεν έμεινε χωράφι χωρίς νερό
Τα μεγαλύτερα «θύματα» όμως αυτού του εαρινού «κύματος» κακοκαιρίας ήταν τα χωράφια του κάμπου της Ξάνθης που αναμφίβολα θα βγουν με απώλειες από αυτή την κατάσταση. Ήδη από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν πολλά χωράφια και έχουν πληγεί παραγωγές κυρίως από βαμβάκια, καλαμπόκια και ηλίανθους.
Όπως καταθέτει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ξάνθης και αντιδήμαρχος Τοπείρου Κώστας Δαλάτσης, πραγματοποίησε μια πρώτη επιθεώρηση στον κάμπο και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι απογοητευτικές. «Βαμβάκια, καλαμπόκια, ηλίανθοι, διάφορα κηπευτικά, βίκος και τριφύλλι είναι οι παραγωγές που έχουν πληγεί περισσότερο. Από τα βαμβάκια όσα δε βρίσκονται σε ύψωμα το 99% θα χαλάσουν. Και βέβαια είναι αργά για να ξανασπείρουμε», σημειώνει ο Κ. Δαλάτσης, προσθέτοντας: «οι αγρότες δεν πρόλαβαν να σκάψουν καρίκια και να ρίξουν λίπασμα πράγμα που εξ ορισμού σημαίνει μικρότερη παραγωγή, αλλά και επιπλέον κόστος στο πότισμα. Οι βροχές ακόμη έχουν γεμίσει τα χωράφια με αγριόχορτο, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ψεκάσουν. Χωράφια ολόκληρα έχουν «πνιγεί» στο νερό. Ο δήμος έκανε κάποιες τρύπες για να φύγουν τα νερά, αλλά αυτό δε μπορεί να σώσει την παραγωγή. Και βέβαια σε χειρότερη θέση είναι όσοι έσπειραν από νωρίς».
Ανήσυχοι είναι και οι καπνοπαραγωγοί, αφού ενδέχεται να προκληθεί ζημιά και στον καπνό που μέχρι ενός σημείου ευνοείται από την υγρασία. Ο κ. Πασχαλίδης, πρόεδρος των καπνοπαραγωγών της Ξάνθης, εξηγεί ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα για προβλήματα και πιθανές ζημιές, ωστόσο σημειώνει ότι αυτός ο καιρός ευνοεί τις μυκητολογικές ασθένειες στο φυτό. Επίσης, εξηγεί ότι τώρα είναι η περίοδος των μεταφυτεύσεων και επειδή ο καπνός μεγάλωσε πολύ λόγω των βροχοπτώσεων, θα υπάρχει ενδεχομένως μεγαλύτερη δυσκολία στη μεταφύτευση.
Ζημιές τέλος παρατηρήθηκαν επίσης, λόγω του δυνατού αέρα της προηγούμενης εβδομάδας, σε δέντρα και κυρίως ακτινίδια και ροδάκινα, όπου υπάρχουν.

Ήρθε ο επόπτης του ΕΛΓΑ. Τι αποζημιώσεις θα δοθούν
Η Ένωση Νέων Αγροτών απευθύνθηκε αμέσως στον επόπτη του ΕΛΓΑ, ο οποίος ήρθε από την Αλεξανδρούπολη για τις πρώτες εκτιμήσεις. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η αναγγελία για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Ο Κ. Δαλάτσης σημειώνει: «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ως τώρα, τα βαμβάκια θα αποζημιωθούν αλλά για την επανασπορά, όχι για την απώλεια παραγωγής, επίσης πιθανότατα καλαμπόκι και ηλίανθος θα αποζημιωθούν και για τα δύο, ενώ υπάρχει περίπτωση να χορηγηθεί αποζημίωση και για βίκο και τριφύλλι, τα οποία συνήθως δεν εντάσσονται στις κατηγορίες καλλιεργειών που αποδίδεται αποζημίωση, αλλά αυτή τη φορά λόγω καιρού, εξετάζεται η δυνατότητα. Για τον ηλίανθο και το καλαμπόκι ενδέχεται να ξαναγίνουν εκτιμήσεις. Βέβαια, το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστεί όταν γίνει η συλλογή της παραγωγής, οπότε θα αργήσει». Ο ίδιος όμως, τονίζει στο τέλος ότι: «βέβαια, κανένας παραγωγός δε σπέρνει για την αποζημίωση, αλλά για την παραγωγή», εννοώντας παράλληλα ότι όταν προκαλούνται ζημιές στην καλλιέργεια, αυτό πάντα είναι εις βάρος του παραγωγού.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…