Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Όταν οι αρχαίοι έκαναν ανακύκλωση!

Όταν οι αρχαίοι έκαναν ανακύκλωση!

0
avdira_museio2-empros

Εκδήλωση της ΛΑ΄ ΕΠΚΑ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων που συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Οι αρχαιολόγοι θα δείξουν στα παιδιά πως και με ποιο τρόπο οι αρχαίοι επαναχρησιμοποιούσαν διάφορα υλικά. Εκπαίδευση και στην trash art

Σε μια προσπάθεια να …ζωντανέψει τον αρχαίο κόσμο, να φέρει το κοινό πιο κοντά στους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους αλλά και να διδάξει ιστορία μέσα από μια αφηγηματική σχέση με τα ευρήματα, η ΛΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μετά την πολύ πετυχημένη εκδήλωση – αφιέρωμα στην αρχαία Αβδηρίτισσα – διοργανώνει μια ημερίδα –  εκδήλωση με θέμα «Ανακύκλωση στην αρχαιότητα», στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αυτό το  ενδιαφέρον εύρημα, που δείχνει την έξυπνη τακτική που ακολουθούσαν οι αρχαίοι για την επανάχρηση αντικειμένων, επέλεξαν οι αρχαιολόγοι της ΛΑ ΕΠΚΑ Μαρία Χρυσάφη, Δέσποινα Σκουλαρίκη και Ευτυχία Κοσμίδου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των  μικρών μαθητών του δημοτικού σχολείου που θα ξεναγηθεί στο μουσείο και θα αναπτύξουν ένα διάλογο με επίκεντρο την ανακύκλωση στην αρχαιότητα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου από τις 9 – 11 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και εκτός από τα παιδιά θα είναι αναοιχτή στο κοινό.

Ανακύκλωση στην αρχαιότητα
«Η έννοια της ανακύκλωσης στην αρχαιότητα αφορά την επαναχρησιμοποίηση, με ή χωρίς ειδική επεξεργασία, αντικειμένων τα οποία δεν εξυπηρετούν πλέον τον αρχικό σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Οι αρχαίοι γλίτωναν με τον τρόπο αυτό χρόνο, ενέργεια και χρήμα. Για παράδειγμα, συχνά, αντί να λαξεύουν λίθους χρησιμοποιούσαν ήδη λαξευμένα υλικά, επαναχρησιμοποιούσαν οικοδομικά υλικά. Επίσης με τα σπασμένα κομμάτια των αγγείων έφτιαναν παιχνίδια ή πώματα. Με τα οστά δημιουργούσαν εργαλεία και κοσμήματα . Κοσμήματα και παιχνίδια κατασκεύαζαν επίσης με τα όστρακα. Ανακύκλωναν επίσης το μολύβι το οποίο έλιωναν και επαναχρησιμοποιούσαν. Έχουμε πολλά ευρήματα που το μαρτυρούν αυτό. Θα προσπαθήσουμε μέσα από ένα παιχνίδι να βρουν τα παιδιά τα ευρήματα που είναι από ανακύκλωση και έτσι θα μάθουν βιωματικά την ιστορία των ευρημάτων », μας εξηγεί η αρχαιολόγος κα Μαρία Χρυσάφη

Κατασκευή αντικειμένων Trash art
Και μιας ο λόγος για την ανακύκλωση, στο πλαίσιο της εκδήλωσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων διοργανώνει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κατασκευή αντικειμένων Trash art». Ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης θα παρουσιάσει έργα που έχει φτιάξει ανακυκλώνοντας ηλεκτρονικές συσκευές, κουτιά αλουμινίου και άλλα αντικείμενα και στη συνέχεια θα βοηθήσει τα παιδιά να φτιάξουν με τον τρόπο αυτό τις δικές τους δημιουργίες.
Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις» και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα (Μουσείο Καπνού), στην Κομοτηνή (αρχοντικό Ταβανιώτη) στην Αλεξανδρούπολη (Ανθίμειο) και στην Ορεστιάδα (ναός Αγίων Θεοδώρων).

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…