Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απροθυμία συμβιβασμού στις εμπορικές μισθώσεις

Απροθυμία συμβιβασμού στις εμπορικές μισθώσεις

0

Για 4 υποθέσεις έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα η Επιτροπή Διακανονισμού Ξάνθης

Μεγάλες μειώσεις ενοικίων σε επαγγελματικούς χώρους προτείνουν οι ενοικιαστές. Μόνο για περιορισμένες περικοπές διατεθειμένοι οι ιδιοκτήτες
 
Χαμηλότερη των προσδοκιών φαίνεται ότι είναι η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων, που συστήθηκε με σκοπό να συμβιβάσει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων για τη μείωση του μισθώματος, με σκοπό να υποβοηθηθούν οι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και παράλληλα να προσαρμοστούν τα ενοίκια, που σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, στη σύγχρονη οικονομική συγκυρία. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέμεναν ουσιώδη συμβολή της επιτροπής και μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής στενότητας της εποχής, αλλά τελικά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Πιθανό είναι βέβαια, να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή η λειτουργία και οι δυνατότητες της Επιτροπής.

Κανένας συμβιβασμός στην Ξάνθη
Η τριμελής Επιτροπή Διακανονισμού της Π.Ε. Ξάνθης με πρόεδρος την πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κική Κιούση έχει συνεδριάσει από το Μάρτιο, οπότε και συστήθηκε, δύο φορές για τέσσερις υποθέσεις συνολικά. Οι 3 εκ των περιπτώσεων αφορούσαν καταστήματα του κέντρου της πόλης, ενώ η μία είχε να κάνει με το ενοίκιο κυλικείου σχολείου, όπου το ύψος του υπολογίζεται ανά μαθητή. Στο πρώτο συμβούλιο η μία εκ των δύο περιπτώσεων αναβλήθηκε, ενώ συνολικά στην Επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να συνεδριάσει μέσα σε 20 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αναφοράς.

Λίγα δίνουν οι ενοικιαστές, πολλά ζητούν οι ιδιοκτήτες
Ο λόγος της περιορισμένης δυναμικής της Επιτροπής είναι ότι υπάρχει «χάσμα» ανάμεσα σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Από την πλευρά τους οι μισθωτές ζητούν μειώσεις της τάξης του 30% για να μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν δέχονται περικοπές μεγαλύτερες από 15%.
Η Επιτροπή μετά την ατελέσφορη προσπάθεια εκδίδει Πόρισµα, αντίγραφο του οποίου λαµβάνουν τα µέρη,  το οποίο εκφράζει την εκτίµησή της επί της υποθέσεως.  Το Πόρισµα της Επιτροπής λαµβάνεται υπόψη από τα Δικαστήρια και εκτιµάται ελεύθερα. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αναπροσαρμογή του ενοικίου με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μερών, συντάσσεται πρακτικό που υπέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού.

Τα γραφεία της Επιτροπής στο γρ. 422 της Π.Ε. Ξάνθης
Με την αρ.πρωτ.Γ/ΟΙΚ/401/7-2-2012 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων για την Π.Ε. Ξάνθης και εδρεύει στο γραφείο 422 στον 4 ο όροφο στο Διοικητήριο Ξάνθης. Γραμματέας της είναι ο Βασιλειάδης Ιωάννης με τηλέφωνο επικοινωνίας το 2541350140.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…