Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Οργισμένα και αντιμνημονιακά ψήφισαν οι Ξανθιώτες

Οργισμένα και αντιμνημονιακά ψήφισαν οι Ξανθιώτες

0
ekloges-empros

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέφερε καίριο πλήγμα στον δικομματισμό

Διαρροή της ΝΔ στους Ανεξάρτητους Έλληνες που αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα. Άνοδος της «Χρυσής Αυγής και στην Ξάνθη

Τρίβουν τα μάτια τους… ακόμη και μέσα στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη καθώς ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την απόλυτη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στην Ξάνθη και τον νομό μας στην πρώτη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ (23,74%) πανελλαδικά και 16.000 ψήφους όταν μάλιστα μόλις πριν 2,5 χρόνια στις εκλογές του 2009 και με τους ίδιους υποψήφιους (πλην του κ. Παπανικολάου) είχε συγκεντρώσει μόλις ένα 4,56%! Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον απόλυτο θριαμβευτή στην Ξάνθη βγάζοντας βουλευτή τον κ. Ζείμπεκ Χουσεϊν ο οποίος πήρε την «μερίδα του λέοντος» από τις ψήφους της μειονότητας 11.006  αφήνοντας τους συνυποψηφίους του στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΣΥ που ήταν και οι κυριότεροι διεκδικητές,   πολύ πίσω ήτοι: στις 2.432 ο Τουρκές στη ΔΗΣΥ και στις 1.778 ο Μπαράν Μπουρχάν στο ΠΑΣΟΚ.  

Καταποντισμός του ΠΑΣΟΚ – Βγήκε τελικά ο Σαλτούρος με 22 ψήφους διαφορά από τον Σγουρίδη
Κι ενώ το ΣΥΡΙΖΑ πενταπλασίασε τη δύναμή του στην Ξάνθη το ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά κατακρημνίστηκε από το υπέρογκο 58,74 και τις 44.429 ψήφους το 2009 σ’ ένα ποσοστό 12,49% και μόλις 8.280 ψήφους! Το θρίλερ μεταξύ Σαλτούρου  – Σγουρίδη κράτησε ως το μεσημέρι της Δευτέρας οπότε και τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν τον Δ. Σαλτούρο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης με 22 ψήφους διαφορά από τον κ. Π. Σγουρίδη.

Χαμηλότερο από το ποσοστό του 2009 η ΝΔ
Ηττημένη των εκλογών μπορεί να θεωρηθεί και η ΝΔ αφού δεν μπόρεσε να προσεγγίσει ούτε τα ποσοστά του 2009 (26,25%) που θεωρούνταν τα ιστορικά της χαμηλά. Πήρε ένα ποσοστό 21.82% έχοντας διαρροή  περίπου 5000 ψήφων καθώς από τις 19.839 συγκέντρωσε τις 14.446. Ο κ. Κοντός εκλέχτηκε με άνεση με 6. 240 ψήφους  με την Γ. Ανδρέου με 2826 να παίρνει τις μισές περίπου (2.826) και τον κ. Κριτσίνη να ξεπερνά μόλις και ψήφους τις 2335. Οι μειονοτικοί υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν ο καθένας τις 1. 600 ψήφους.

Νικητής ο Καμμένος – Τετραπλασίασε το ποσοστό της η  «Χρυσή Αυγή»
Τέταρτο κόμμα στην Ξάνθη οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Π. Καμμένου που ψηφίστηκε σε ποσοστό 7,73% (5.124 ψήφους) αφήνοντας πίσω την ΔΗΜΑΡ που κυμάνθηκε λίγο χαμηλότερα από τα πανελλαδικά ποσοστά της στην Ξάνθη (5% και 3.324 ψήφους). Πέμπτο κόμμα η ΔΗΣΥ στην Ξάνθη με ποσοστό 5,51% και 3. 646 ψήφους τους περισσότερους από τους οποίου πήρε ο Χατζημεμίς Τουρκές (2.783). Διπλασίασε τη δύναμή του  το ΚΚΕ στην Ξάνθη καταλαμβάνοντας ποσοστό 4,70 από 2,75 στις εκλογές του 2009 ενώ αυτό που είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι ότι η «Χρυσή Αυγή» τετραπλασίασε την δύναμή της. Το 2009 είχε μόλις 0.19% κα στις εκλογές του 2012 κατέλαβε ποσοστό 4,30% και 2.850 ψήφους.  που μετρά στο μισό την πανελλαδική του δύναμη (4,48%).

Αντιμνημονιακή η ψήφος της μειονότητας και της πλειονότητας στην Ξάνθη
Τα ποσοστά και η κατανομή των ψήφων αποτελούν  τα …λόγια της κάλπης του Ξανθιώτικου λαού και αποκωδικοποιημένα  δείχνουν ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξή του σε πρώτο κόμμα στην Ξάνθη οφείλεται μεν στην μειονοτική ψήφο που απαγκιστρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ  και κατευθύνθηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ρυθμιστής στο εκλογικό αποτέλεσμα του νομού μας είναι η μειονότητα. Επίσης φαίνεται ότι η επιρροή Μάντατζη ήταν φανερά προς το ΣΥΡΙΖΑ.  Σ’ αυτά  όμως δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί το γεγονός ότι υπήρχε σαν τάση στην μειονότητα η αντιμνημονική ψήφος και κατά συνέπεια αυξήθηκε η διεισδυτικότητα του κ. Ζεϊμπέκ έναντι των άλλων υποψηφίων  που όμως βοήθησε και το πρόσωπο  Αυτό όμως που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι ότι αυτό δεν έγινε τυχαία. Στην πλειονότητα η ψήφος είναι καθαρά μια ψήφος οργής και διαμαρτυρίας και φάνηκε από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτές οι εκλογές είναι για το νομό μας οι πλέον ανατρεπτικές καθώς επέφεραν είναι καίριο πλήγμα στον δικομματισμό που στην Ξάνθη ανέκαθεν ήταν σε μεγάλα ποσοστά. Είχαν χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πιάνουν ένα 32% περίπου ενώ το 2009 έπιασαν ποσοστό 84% και πλέον.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΣΥΡΙΖΑ: Πολεμικό κλίμα πριν την εκλογή συνέδρων

Συνέδριο με αντιπαραθέσεις στον εσωτερικό του κόμματος Εν μέσω εσωκομματικών αναταραχών κα…