Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η κάλπη «γέννησε» πολλές ανατροπές

Η κάλπη «γέννησε» πολλές ανατροπές

0
kalpi-empros

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης
Ποια σενάρια είναι εφικτά

Πρώτο κόμμα… οι εκτός βουλής. Σε ιστορικά υψηλά 10ετίας και η αποχή που έφτασε στο 36,3%

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι πιο ανατρεπτικές εκλογές μετά την μεταπολίτευση για δύο κυρίως στοιχεία: 1) Γιατί επέφεραν ένα κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού σπάζοντας το δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που εναλλάσσονταν στην εξουσία και 2) Γιατί δίνει για πρώτη φορά ευκαιρία εξουσίας στην Αριστερά.

Πρώτο κόμμα… οι εκτός βουλής
Η βουλή πλέον είναι επτακομματική όμως πρωτόγνωρο επίσης χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι  το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό του πρώτου κόμματος εντός βουλής. Συγκεκριμένα οι εκτός συγκεντρώνουν 19,03% ενώ η ΝΔ αναδέχθηκε α’ κόμμα με 18,85%. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30% και το 2007 και  2004 γύρω στο 3%.  Αυτό σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές δείχνει ότι το εκλογικό σώμα δείχνει ότι για πρώτη φορά δεν «εγκλωβίστηκε» στη λογική της «χαμένης ψήφου» και σε μεγάλο ποσοστό ψήφισε είτε κόμματα με ελάχιστες πιθανότητες να μπουν στη βουλή είτε πρωτοεμφανιζόμενα που «δούλεψαν» κυρίως μέσω του διαδικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα που δεν είχε καμιά προβολή από τα ΜΜΕ όπως η «δημιουργία ξανά» έλαβε το 2,2% και αυτό χάριν του διαδικτύου που έγινε γνωστό ως κόμμα. Το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής δεν έχει μόνο ενδιαφέρον από πλευράς ανάλυσης αλλά αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον καθώς διαμορφώνει το αποτέλεσμα στις έδρες και κυρίως προς όφελος του πρώτου κόμματος,  ενώ επίσης πολύ σημαντικό σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κατεβάζει στο 34% τον πήχη στο ποσοστό για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ιστορικά υψηλά η αποχή
Ιστορικά υψηλά σημείωσε σ’ αυτές τις εκλογές και η αποχή. Έφτασε στα 36,3% από 29,1 το 2009 και 20,8 στις εκλογές του 1993. Αυτό το τόσο υψηλό ποσοστό δεν οφείλεται μόνο στην απαξίωση εν γένει του πολιτικού συστήματος αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες με την αύξηση των καυσίμων και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας έχει και οικονομική διάσταση καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν θυσίασαν ένα σεβαστό ποσό σε οδοιπορικά προκειμένου να ψηφίσουν είτε γιατί οι πιο απολιτίκ ή οργισμένοι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να το πράξουν…

Η επόμενη μέρα
Στην επόμενη μέρα στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων μέσα και έξω από την χώρα μας και η δημιουργία κυβέρνησης με δεδομένη την μη ύπαρξη αυτοδυναμίας γίνεται «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες». Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση καθώς δεν συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσοστό. Το μόνο εφικτό σενάριο σ’ αυτό το σχήμα , με βάση και τις προεκλογικές εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών, είναι η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ. Επίσης το δεύτερο σενάριο είναι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και με την αρωγή του ΠΑΣΟΚ οπότε μένει απ’ έξω η ΝΔ. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές γιατί ήδη το πρώτο κόμμα έχει λάβει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα μπορούσε να αναδειχθεί η συγκρότηση κυβέρνησης.  ενώ στο βάθος του ορίζοντα ορισμένοι βλέπουν νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου. Όμως όλα μέχρι στιγμής παραμένουν εικασίες και επειδή το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές οι εκλογές είχαν σε μέγιστο βαθμό το στοιχείο της ανατροπής είναι πιθανό να είναι και …ανατρεπτικού χαρακτήρα και οι συνεργασίες των κομμάτων.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 Ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…