Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Ένοχοι για ψηφοθηρική δωροδοκία

Ένοχοι για ψηφοθηρική δωροδοκία

0
diki_drosero_2-empros

Εκδικάστηκε χθες η υπόθεση των τριών ατόμων που συνελήφθησαν την ημέρα των εκλογών στο Δροσερό

«Κλειδιά» της υπόθεσης η κατάθεση του αστυνομικού και το τετράδιο που βρέθηκε με αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων και ποσά

Στο 3μελες Πλημμελειοδικείο Ξάνθης εκδικάστηκε χθες με την αυτόφωρη διαδικασία η υπόθεση των τριών ατόμων από το Δροσερό που συνελήφθησαν την ημέρα των εκλογών για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας. Πρόκειται για παράγοντα του οικισμού, για τον ανιψιό του και τρίτο άτομο που συνδέεται με φιλική σχέση. Οι 3 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ο πρώτος σε 2 χρόνια φυλάκιση και οι άλλοι δύο σε 1 χρόνο για παράβαση του άρθρου 114 του π.δ. 96/2007 για δωροδοκία κατά την εκλογή. Επίσης τους επιβλήθηκε παρεπόμενη ποινή καταβολής 25 ευρώ έκαστος, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός έτους για τον καθένα. Το δικαστήριο δέχθηκε 3ετή αναστολή λόγω λευκού ποινικού μητρώου των κατηγορουμένων και μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου άσκησαν έφεση.

15 σταυρωμένα ψηφοδέλτια και ένα τετράδιο με αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων
Η υπόθεση, όπως περιγράφηκε στο δικαστήριο, προέκυψε μετά από καταγγελία του γραμματέα της Ν.Ε. ΛΑΟΣ Ξάνθης Ιωσήφ Χαραλαμπίδη και του υποψήφιου του κόμματος Αχμέτ Εργκίν για διανομή ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας με σταυρό σε υποψήφιο του κόμματος, παράλληλα με παροχή χρημάτων ή κουπονιών καυσίμων, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας σε οίκημα του Δροσερού και τη σύλληψη τριών ατόμων. Στο χώρο οι αστυνομικοί συνάντησαν συγκεντρωμένο πολύ κόσμο, εντός του οικήματος και στον προαύλιο χώρο, οι οποίοι στην πλειονότητά τους τράπηκαν σε φυγή στη θέα των αστυνομικών. Οι δύο από τους κατηγορουμένους συνελήφθησαν γιατί, σύμφωνα με την αστυνομία, πέταξαν 65 σταυρωμένα ψηφοδέλτια παραπλεύρως του οικήματος, μαζί με τετράδιο στο οποίο αναγράφονταν αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων, μαζί με αριθμούς, τους οποίους το δικαστήριο αποδέχθηκε ως χρηματικά ποσά. Ο τρίτος κατηγορούμενος συνελήφθη γιατί στο τετράδιο αναγραφόταν το όνομά του με την ένδειξη «εκλογικό κέντρο του Χ.Φ.».

Η Εισαγγελέας επέμεινε για την ανασκευή των καταθέσεων από τους μάρτυρες του ΛΑΟΣ
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ως μάρτυρας κατέθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος σημείωσε ότι είδε από απόσταση τη συναλλαγή και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν επρόκειτο μόνο για διανομή φυλλαδίων ή και για χρηματισμό. Η Εισαγγελέας της έδρας αντέκρουσε τον ισχυρισμό του με την κατάθεση του ιδίου κατά την προανάκριση στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο γραμματέας της Ν.Ε. δήλωσε σαφώς ότι επρόκειτο για οικονομική συναλλαγή με τους οδηγούς των αυτοκινήτων που πλησίαζαν το χώρο.
«Κλειδί» για την έκβαση της υπόθεσης αποτέλεσε η κατάθεση του αστυνομικού που συμμετείχε στη σύλληψη των τριών κατηγορουμένων, ο οποίος ανέφερε ότι όταν πλησίασε η αστυνομία είδε 20 περίπου άτομα εκτός του οικήματος, το οποίο διέθετε μόνο ένα γραφείο, και αρκετά ακόμα στο προαύλιο τα οποία τράπηκαν σε φυγή. Στη θέα των αστυνομικών, οι δύο κατηγορούμενοι βγήκαν και πέταξαν έξω τα επίμαχα έγγραφα (ψηφοδέλτια και τετράδιο) και το συμπέρασμα της αστυνομίας ήταν ότι παρέχονταν ως αντάλλαγμα η προμήθεια καυσίμων για την προτίμηση του συγκεκριμένου υποψηφίου, όπως εξήγησε ο μάρτυρας. Επίσης, σημείωσε ότι και ο τρίτος κατηγορούμενος κλήθηκε από το Α.Τ. και έσπευσε εκεί εντός μισής ώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος με το γραμματέα της ΝΕ ΛΑΟΣ κινήθηκε και η κατάθεση του Εργκίν Αχμέτ, ο οποίος τόνισε πολλές φορές ότι δεν είδε τίποτα και ότι όλα όσα είπε ήταν απόρροια όσων του έθεσαν σε γνώση οι ψηφοφόροι του. Και πάλι η Εισαγγελέας αντέτεινε την κατάθεση του ίδιου στην αστυνομία, όταν ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος για τις ενέργειες στις οποίες επιδίδονταν οι συγκεντρωμένοι στο οίκημα.

Οι Απολογίες των κατηγορουμένων. Απών ο γνωστός παράγοντας του Δροσερού
Ο πρώτος κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε εκεί, με την ευκαιρία της γιορτής του Εντερλέζ για να πει «μια καλημέρα» στους συντοπίτες του και ότι οι παριστάμενοι θορυβήθηκαν επειδή είδαν να έρχονται πολλοί αστυνομικοί.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ανιψιός του Χ.Φ. είπε ότι πήγε εκεί για να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του θείου του με σκοπό να βοηθήσει στις προετοιμασίες της μεγάλης γιορτής των αθίγγανων και παραδέχθηκε ότι ο χώρος ανήκε στον συγγενή του.
Ο τρίτος κατηγορούμενος δήλωσε ασθένεια και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του κ. Θωμά Ξανθόπουλο, ο οποίος εκ μέρους του, σημείωσε ότι στο τετράδιο αναγράφονται διευκολύνσεις που έκανε ο ίδιος πριν την προεκλογική περίοδο για χάρη των συγχωριανών του που αντιμετωπίζουνε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, ενώ το όνομά του με την ένδειξη «εκλογικό κέντρο» δεν το έγραψε ο ίδιος και πρόκειται για συκοφαντία, πράγμα σύνηθες, όπως σχολίασε, καθότι αναπτύσσονται έχθρες μεταξύ των κατοίκων του Δροσερού.

Καταδικαστική η αγόρευση της Εισαγγελέα
Η Εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της σημείωσε ότι ο 1ος και ο 3ος κατηγορούμενος που κίνησαν τη διαδικασία κατέθεσαν με σαφήνεια στην αστυνομία, την ημέρα των εκλογών, ότι επρόκειτο για οικονομική ανταλλαγή και ότι το γεγονός ότι ανασκεύασαν κατά την ακροαματική διαδικασία, καθιστά αναξιόπιστη τη μεταγενέστερη κατάθεσή τους. Επίσης, έδωσε βαρύτητα στη διαμόρφωση του χώρου, η οποία, όπως προέκυψε από τη διαδικασία δεν αποτελούσε σπίτι ή χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων και αποδέχθηκε ότι στοιχειοθετήθηκε η δωροδοκία για την εκλογή με την παροχή ωφελημάτων, είτε χρημάτων, είτε κουπονιών καυσίμων και ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων.
Ο συνήγορος των τριών υπογράμμισε ότι δεν αποδείχθηκε από τη διαδικασία ότι τα συγκεκριμένα άτομα υποσχέθηκαν ή έδωσαν ανταλλάγματα, ενώ την τροπή του σε φυγή απέδωσε στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων του Δροσερού που συχνά τους οδηγεί στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων και άρα στον πανικό τους στη θέα των αστυνομικών.
Μετά την επιβολή της ποινής από το δικαστήριο, η Εισαγγελέας ζήτησε ο φάκελος να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών άλλων ατόμων και κυρίως ηθικών αυτουργών.
Σήμερα εκδικάζεται η υπόθεση των ατόμων που συνελήφθησαν την ίδια μέρα για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας και αυτή τη φορά αφορά τα μέλη του ΛΑΟΣ που βρισκόταν σε άλλο σημείο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…