Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εκδηλώσεις Μνήμης για τον ελληνισμό του Πόντου στην Ξάνθη

Εκδηλώσεις Μνήμης για τον ελληνισμό του Πόντου στην Ξάνθη

0
pontioi_05_2012-empros

Επιμνημόσυνη δέηση, μουσική και ομιλίες στο μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού

«Σήμερα το ποντιακό στοιχείο δεν ζητιανεύει, δεν εκλιπαρεί, αλλά απαιτεί αυτό που δικαιούται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θ. Ρωμανίδης    

Εκδηλώσεις τιμής και χρέους για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου» και τον αφανισμό 353.000 Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης το πρωί του Σαββάτου 19 Μαΐου 2012 στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης κάτω από την σκιά του μνημείου του Προσφυγικού Ελληνισμού και την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 από την Πολιτεία στον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας.
Ενεργό παρών έδωσαν όλα τα μέλη του συλλόγου Ποντίων από τη χορωδία, ως τις γυναίκες και τη νεολαία, ώστε ο καθένας να συμβάλει με τον τρόπο τους στις τοπικές εκδηλώσεις μνήμης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας του διημέρου των εκδηλώσεων, τα μέλη του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης σημειώνουν: «Η αθρόα προσέλευση των συμπολιτών μας, από την πόλη αλλά και τα χωριά, η συμμετοχή των αρχόντων της πόλης στην επιμνημόσυνη δέηση του Μητροπολίτη, στον χώρο του μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού, αλλά και στο μνημόσυνο που εψάλη στον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας για την ανάπαυση των ψυχών των αδικοχαμένων, αλειτούργητων και άταφων προγόνων των Ποντίων που σφαγιάσθηκαν και εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο από την λαίλαπα του Τουρκικού Εθνικισμού από το 1914 – 1923, αποδίδει μεγάλη τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό».  
Κοινός αγώνας για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης
Συγκίνησε ο Μητροπολίτης μας στις ομιλίες του όπου μεταξύ των άλλων χρησιμοποίησε στίχους του Βάσσου Λυσαρίδη: «Καταραμένος να παραμείνω στην αδιάστατη αιωνιότητα/ Αν ξεχάσω τις κραυγές των νηπίων/ Τους ρόγχους των απαγχονισθέντων/ τις πατημασιές των πεταλωμένων/ τον ανίκητο πόνο των βιασθέντων/ την οργή των μαρτύρων και μαρτυρησάντων/ Το περήφανο βλέμμα του αδούλωτου Πόντιου/ Την λαλιά που φιμώθηκε και ξαναζωντάνεψε στην εξορία/ Τις ρίζες που αρνούνται να πεθάνουν» και σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση « αν κάποιος δεν γνωρίζει ιστορία, καλό είναι να μην ασχοληθεί με την συγγραφή της».
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αυταπόδεικτη ιστορική αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει ή να ξαναγράψει την ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις φωνές των νεκρών. Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα στη μνήμη.
Σήμερα το ποντιακό στοιχείο δεν ζητιανεύει, δεν εκλιπαρεί, αλλά απαιτεί αυτό που δικαιούται. Και δικαιούται τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είμαστε σήμερα εδώ για να ανασύρουμε μνήμες,, να αναβιώσουμε θύμησες, να αναλογιστούμε και να υμνήσουμε, να υποσχεθούμε, πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί, μια γροθιά, τον κοινό αγώνα για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης. Αυτή η ιστορία έχει μόνο ένα τέλος. Την αληθινή δικαίωση. Και γι΄ αυτή θα αγωνισθούμε ως το τέλος» τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρωμανίδης.
Παρούσα στην εκδήλωση η Χορωδία του Συλλόγου που απέδωσε ποντιακά τραγούδια αναμοχλεύοντας μνήμες και σκορπώντας συγκίνηση, όπως και το δραστήριο τμήμα Γυναικών που παρέθεσε δεξίωση, με γεύσεις από την ποντιακή κουζίνα, την Κυριακή μετά την κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του Νομού.
Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν, με ποικίλους τρόπους, τα παιδιά του Συλλόγου, η νεολαία, το ελπιδοφόρο αύριο, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες.
Ο σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης καταλήγει στην ανακοίνωσή του λέγοντας: «αισθανόμαστε χρέος να ευχαριστήσουμε τις αρχές , τους κατοίκους της πόλης και των χωριών του Νομού και τα μέλη του Συλλόγου για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις καθώς και την κ. Τσονοπούλου Κλεάνθη που αναφέρθηκε στο χρονικό της ημέρας κατά την Θεία Λειτουργία».    

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…