Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναμονή ως τον Ιούνιο για την καταβολή του προνοιακού επιδόματος

Αναμονή ως τον Ιούνιο για την καταβολή του προνοιακού επιδόματος

0
pronoiaka_epidomata-empros

«Μπλόκαρε» το σύστημα από γραφειοκρατικό πρόβλημα εξαιτίας της απογραφής σε 23 δήμους

3.000 οι δικαιούχοι στην Ξάνθη. «Δεν είχαμε σημαντικές αποκλίσεις στους δικαιούχους»,  σύμφωνα με τον κ. Μπένη

Απλήρωτα παραμένουν τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου  Μαρτίου – Απριλίου και 3.000 συνολικά δικαιούχοι συμπολίτες μας περιμένουν από μέρα σε μέρα αυτό το βοήθημα και απευθύνονται καθημερινά στο δήμο Ξάνθης και στον  αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Μπένη που έχει αναλάβει και την αρμοδιότητα της Κοινωνικής Πρόνοιας, να πληροφορηθούν πότε επιτέλους θα πάρουν αυτό το βοήθημα που είναι σημαντικό για την επιβίωση τους.  
Μέχρι 15 Ιουνίου η καταβολή του δίμηνου Μαρτίου – Απριλίου
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μπένης στην υπηρεσία βρίσκονται εν αναμονή και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση τα προνοιακά επιδόματα θα καταβληθούν  μέχρι τις 15 Ιουνίου, επισημαίνει δε ότι οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η απογραφή και δημιουργείται γραφειοκρατικό πρόβλημα.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Ξάνθη δεν είχε εντοπιστεί το φαινόμενο με τα «μαϊμού επιδόματα που είχε παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπ. Υγείας πριν από την απογραφή, ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 240.000 και ότι 36.000 δικαιούχοι-μαϊμού έχουν ήδη εντοπιστεί, ενώ από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι μπορούν να εντοπιστούν ακόμη 40.000 άτομα.
Στην Ξάνθη ωστόσο δεν υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις αφού από τους 3.147 δικαιούχους του 2011 δεν προσήλθαν για απογραφή μόνο 60 – 70 άτομα, αριθμός που δεν δικαιολογεί υπόνοιες.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2005 ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ήταν 3.937, το 2006 ήταν 3.874, το 2007 ήταν 3.776, το 2008 έφτασε τους 3.848 και στη συνέχεια ακολούθησε μία συνεχιζόμενη πτωτική πορεία με 3.529 δικαιούχους το 2009, 3.552 δικαιούχους το 2010 και 3.147 το 2011. Είχε παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των απροστάτευτων παιδιών που δικαιούνταν βοήθεια καθώς και οι δικαιούχοι βαριών αναπηριών. Ωστόσο, είχαν αυξηθεί τα βοηθήματα στέγης, κίνησης και νοητικής καθυστέρησης. Επιπλέον, ανοδική τάση μικρής κλίμακας ακολούθησαν οι κατηγορίες αιμολ. Αναιμίας και σπαστικών.  
Καθυστερήσεις από την γραφειοκρατία και την απογραφή
Σ’ ότι φορά την καταβολή του διμήνου από το υπ. Υγείας έγινε γνωστό ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί σε 23 δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υφ. κ. Μάρκος Μπόλαρης, οι υπηρεσίες τους δεν διαθέτουν σύστημα μηχανοργάνωσης, προκειμένου να διασταυρώσουν τα ονόματα των δικαιούχων που προέκυψαν από την πρόσφατη απογραφή. Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα αποκαθίσταται σταδιακά και ότι με εντολή του κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων θα εκπαιδεύσει για τρεις μέρες το προσωπικό των δήμων, προκειμένου να μπορέσει να «περάσει» στο μητρώο τα νέα στοιχεία των δικαιούχων. Με πρόσφατη εγκύκλιό του, ο κ. Μπόλαρης έχει δώσει περαιτέρω οδηγίες στους δήμους και στις περιφέρειες για τον τρόπο καταβολής των επιδομάτων μέσω τραπεζών.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…