Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Γ. Ψαριανός: «Για τις συνεργασίες το θέμα δεν είναι με ποιον αλλά για τι»

Γ. Ψαριανός: «Για τις συνεργασίες το θέμα δεν είναι με ποιον αλλά για τι»

0
psarianos_1-web

Σε πολιτική ομιλία στην Ξάνθη ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς

Όχι μόνο για τις πιο κρίσιμες, αλλά και για τις πιο επικίνδυνες εκλογές μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε    

«Η χώρα μπαίνει για πρώτη φορά σε διαρκή αναζήτηση συνεργασιών. Η συμφωνία σε ελάχιστα σημεία ανοίγει σε μας το δρόμο για συνεργασίες. Το θέμα δεν είναι με ποιον θα συνεργαστείς, αλλά για ποιο πράγμα. Η παρουσία της ακροδεξιάς στη Βουλή μπορεί να φέρει την εκτροπή. Πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε όλοι την ευθύνη μας, στο ποσοστό που το αναλογεί ο καθένας. Γι’ αυτό και εμείς προτάσσουμε την Αριστερά τα ευθύνης. Θέλουμε να συμμετέχουμε στη λύση του προβλήματος και όχι να γίνουμε μέρος τους», αυτά και άλλα πολλά, εκφράζοντας την ευχή του η Δημοκρατική Αριστερά να κατακτήσει την τρίτη έδρα του νομού Ξάνθης, είπε σε πολιτική εκδήλωση που παραβρέθηκε στην πόλη ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στη Β’ Αθηνών με τη Δημοκρατική Αριστερά Γρηγόρης Ψαριανός.
Με τον ανατρεπτικό και ευρηματικό λόγο του ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρθηκε σε μια σειρά από επίκαιρα πολιτικά θέματα, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως η άνοδος της Ακροδεξιάς, η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, η ενότητα της Αριστεράς, η ευρωπαϊκή «μοίρα» της χώρας κ.ά.
Λίγο νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου η ετοιμότητά του, δεν έδωσε πρόσφορο πεδίο για πολλές ερωτήσεις.  
«Μπαίνουμε σε διαρκή αναζήτηση συνεργασιών»
Στις κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος εξήγησε ότι το πολιτικό τοπίο αλλάζει άρδην από δω και στο εξής. «Μπαίνουμε σε διαρκή αναζήτηση κυβερνητικών συνεργασιών, οι οποίες μάλιστα θα προκύπτουν από εκλογές, όπως σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 38 χρόνια τώρα κυβερνάνε οι ίδιοι με τον εκφοβισμό των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή». Ωστόσο, ο ίδιος επισταμένως υπογράμμισε ότι: «ευθύνες δεν έχει μόνο ο δικομματισμός. Και η Αριστερά έχει τις ευθύνες της. Όπως και οι πολίτες που στήριζαν με μεγάλα ποσοστά αυτό το καθεστώς, που ήταν η αιτία να διαλυθεί το σύμπαν!».  
Ψήφος με συνείδηση- Κίνδυνος εκτροπής
Ο Γρηγόρης Ψαριανός παρουσιάζοντας την εικόνα της αναμενόμενης πολυκομματικής Βουλής που θα προκύψει, σχολιάζοντας ότι η πολυφωνία είναι επιθυμητή, τόνισε τους κινδύνους που καραδοκούν για συνολική εκτροπή από την άνοδο της άκρας δεξιάς και τα οποία βρίσκονται πέρα από την ανεκτή γραμμή της ευρωπαϊκής δεξιάς. «Από τις εκλογές μπορεί να προκύψει η είσοδος 2 ή 3 τέτοιων κομμάτων στη Βουλή. Δεν είναι να μη το υπολογίσεις. Όπως συνέβη στη Γαλλία. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εκτροπή. Για το λόγο αυτό οι επικείμενες εκλογές δεν είναι μόνο οι κρισιμότερες, αλλά και οι πιο επικίνδυνες», σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας το παράδειγμα των εκλογών του 1920 με την πανωλεθρία των Βενιζελικών που οδήγησε στην άνοδο των βασιλικών και την καταστροφή των ελληνισμού της Μικράς Ασίας. «Ο πολίτης θα επιλέξει. Μπορεί να αποφασίσει την καταστροφή. Εγώ όμως παροτρύνω τον κόσμο να δώσει ψήφο συνειδητή και σταθμισμένη. Είναι δίκαιη η οργή και η αγανάκτηση, αλλά αν ψηφίσουμε έτσι η κάλπη θα βγάλει τέρατα, όπως στη Γερμανία του 1933», πρόσθεσε.  
Συνεργασίες ναι, αλλά για ποιο πράγμα
Στην κατεύθυνση της αναζήτησης συνεργασιών για εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις, ο Γρηγόρης Ψαριανός επικεντρώθηκε στην ουσιαστική δυναμική μιας κυβερνητικής συνεργασίας. «Δε λέμε να τα βρούμε σε 10 σημεία, ας τα βρούμε σε 5 και να προχωρήσουμε μαζί». Για τη σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «με αυτό το ΠΑΣΟΚ και με αυτή τη γραμμή δεν έχουμε να πούμε πολλά», ενώ με λόγια σκληρά για τους πρώην συντρόφους του παρουσίασε τις εντυπώσεις που εισέπραξαν τα μέλη της ΔΗΜ.ΑΡ. για την πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. «Οι προσκλήσεις του Α. Τσίπρα είναι δημαγωγικές και υποκριτικές. Θα της χαρακτήριζα ανόητες επιθέσεις φιλίας, αφού τώρα εκλιπαρεί ενώ όταν ήμασταν μαζί μας «έγραφε» και επιπλέον ζητά συνεργασία με το ΚΚΕ που μας αποκαλεί ‘πράκτορες, πουλημένους, τσιράκια του αστικού καθεστώτος και δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ’…».  
Η απάντηση- πρόκληση- πρόσκληση της ΔΗΜ.ΑΡ.
«Εμείς βάζουμε μπροστά την αδιαπραγμάτευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την προοδευτική διακυβέρνησή της. Η Ευρώπη διαλύεται έτσι όπως πάει. Εμείς δε θέλουμε λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη. Θέλουμε να αλλάξουμε τις παθογένειες των κομμάτων, που σε όλα υπάρχουν- και να περιθωριοποιήσουμε τις ‘τσιγκολελέτες’ του δικομματισμού», επεσήμανε, συμπληρώνοντας: «τι έγινε έως τώρα για την παραοικονομία, τη διαφθορά, τα αυθαίρετα, τις καταθέσεις στην Ελβετία, τις ευθύνες υπουργών, λες και φταίει μόνο ο Άκης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της περιουσίας της εκκλησίας», ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «ηλίθιες» τις κομματικές δυνάμεις της Αριστεράς που με τον τρόπο που αντιδρούν στο Μνημόνιο «δίνουν άλλοθι και συγχωροχάρτι σε αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα».  

Μικρά σχόλια του Γρηγόρη Ψαριανού για επίκαιρα θέματα


Για τη Σαρία στη Θράκη
«Η Σαρία δεν υπάρχει ούτε στην Τουρκία ούτε στο Ιράν, ούτε καν στα βάθη της Ινδονησίας. Η εφαρμογή της είναι πέρα από την ανθρώπινη λογική, όχι μόνο την ευρωπαϊκή. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Ο συντηρητισμός της μειονότητας που ήταν για χρόνια «εξορισμένη» την έκανε να μείνει 200 χρόνια πίσω. Λογικό είναι να θεωρούν τη σαρία μέρος της ψυχής και της ζωής τους. Το θέμα αυτό πρέπει να ανοίξει Να γίνει πλήρης εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός και της νομοθεσίας και της δικαιοσύνης. Δεν έχει καμία δουλειά η δικαιοσύνη να ασκείται από παπάδες, ιερείς, μουφτήδες και χότζες».

Για το μεταναστευτικό
«Γνώμη μου είναι ότι δεν έχουμε πιέσει αρκετά την Ευρώπη. Αυτή πληρώνει βέβαια για να μην υποστεί και η ίδια το πρόβλημα. Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα. Με τους χώρους φιλοξενίας μπορεί να λύνεται προσωρινά το θέμα. Σε κάποιους να χορηγείται πολιτικό άσυλο. Κάποιοι να αξιοποιούνται με το να ενταχθούν στην παραγωγική δραστηριότητα, να τους δίνεται δηλαδή ένα χωράφι σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί ή χωριό, ώστε να μην «ψοφάνε» στους δρόμους μεσ’ την πορνεία και την πρέζα, θύματα ελλήνων μαφιόζων. Και κάποιοι όμως πρέπει να φύγουν. Δε μπορούν να ενσωματωθούν όλοι. Δε χωράμε. Να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους αυτούς με ανθρωπισμό, αλλά πρέπει να το λύσουμε το θέμα».

Για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών
«Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν τον ρώτησα μου είπε ότι περισσότερο λυπάται που αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών με το βέτο που έβαλαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καρατζαφέρης. Κι όμως μπορούσε να το είχε περάσει και όταν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός. Θα το ψήφιζαν οι 160 του ΠΑΣΟΚ, περίπου 20 που το είχαν δηλώσει από τη ΝΔ, οι περί την Μπακογιάννη, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Αυτή η ιστορία πρέπει όμως να τελειώσει. Χρήστες είναι μέσα για λίγα γραμμάρια και οι έμποροι των τόνων ηρωίνης και κοκαΐνης είναι έξω, υπουργοί, χρηματοδότες υπουργών, ιδιοκτήτες καναλιών. Όχι εδώ σε άλλες χώρες… Τα ναρκωτικά είναι μπίζνα. Η πιο προσοδοφόρος επιχείρηση στον κόσμο. Δε θέλουν να το πειράξουν.
Οι πιο αυστηρές ποινές στον κόσμο για χρήση είναι σε χώρες που παράγουν ναρκωτικά για χρήση κάνναβης. Είναι πολλά τα λεφτά. Αν απαγορεύεται, εικοσαπλασιάζεται η αξία του. Απαγορέψτε το γιαούρτι και τα ραπανάκια. Όποιος τα διακινεί γίνεται πλούσιος. Κι επιτέλους να κάνουμε μία διάκριση, όχι σε μαλακά και σκληρά, αλλά τι είναι ναρκωτικό, τι δεν είναι, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, γιατί ναρκωτικά είναι και ο καπνός και το αλκοόλ».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…