Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο δήμος Αβδήρων μετά το Πάσχα… «πάει παραλία»

Ο δήμος Αβδήρων μετά το Πάσχα… «πάει παραλία»

0
paralies_1

Με καθαρισμό από εργάτες και μηχανήματα ξεκινά το πρόγραμμα οργάνωσης των παραλιών του δήμου

Διαγωνισμοί για 5 τροχήλατα αναψυκτήρια κατά μήκος της ακτής. Συντονιστική συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στις 27 Απριλίου

Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα ο δήμος Αβδήρων στρέφει την προσοχή του στην οργάνωση των παραλιών, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που ξεκινά με τον καθαρισμό των ακτών κατά μήκος ολόκληρης της παραλιακής ζώνης από το Μυρωδάτο έως τη Μάνδρα και σε ένα σημείο στο Πόρτο Λάγος. Αρμόδιος για το συντονισμό των ενεργειών και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ο αντιδήμαρχος Αβδήρων Σωκράτης Ξανθόπουλος, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που προγραμματίζει ο δήμος, καθώς και για τη συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των επαγγελματιών, ώστε «να τεθούν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν».
Και ναι μεν ο δήμος βρίσκεται σε εγρήγορση αναφορικά με το θέμα των παραλιών, αλλά ενεργοποίηση υπάρχει και από την πλευρά των παραθεριστών, οι οποίοι ζητούν από τη δημοτική αρχή να διασφαλίσει τις στοιχειώδεις υποδομές, αλλά και την εφαρμογή του νόμου στον παραλιακό χώρο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο λουόμενοι, αλλά και επισκέπτες της περιοχής.

Πέντε τροχήλατα αναψυκτήρια σε Άβδηρα και Μυρωδάτο
Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η οργάνωση των παραλιών με καθαρισμό από εργάτες και μηχανήματα. Στη συνέχεια, ο δήμος Αβδήρων προτίθεται να προκηρύξει πέντε διαγωνισμούς για τροχήλατες καμπίνες κατά μήκος της ακτής από το Μυρωδάτο έως τα Άβδηρα. Στο Μυρωδάτο οι θέσεις θα είναι: μία μπροστά στο κάμπινγκ του Μυρωδάτου, μία πιο δυτικά προς το Νέστο, ενώ θα παραχωρηθούν κατόπιν διαγωνισμού και δύο θέσεις για τοποθέτηση ειδών αναψυχής και θαλάσσιων σπορ.
Στην περιοχή των Αβδήρων, μετά την απόρριψη του αιτήματος του δήμου Αβδήρων από το Υπουργείο Πολιτισμού για παραχώρηση του αιγιαλού του Άη Γιάννη (που βρίσκεται στην Α’ ζώνη), θα διατεθούν θέσεις για τις τροχήλατες καμπίνες ως εξής: μία στο κόλπο μετά την παραλία του Άη Γιάννη, μία στο κιόσκι (προς το Πόρτο Μόλο) και μία στο γιαλό μετά το Πόρτο Μόλο.
Στη Μάνδρα, ο ιδιοκτήτης του camping έχει σύμβαση παραχώρησης οπότε και διαθέτει καφέ που εξυπηρετεί την εκεί παραλία, ενώ στο Πόρτο Λάγος αν υπάρξει ανάγκη για καμπίνα θα κριθεί εκ νέου.

Χημικές τουαλέτες από τους πλειοδότες
Για την οργάνωση των υποδομών σε κάθε παραλία, ο δήμος Αβδήρων προτίθενται να εντάξει στους όρους του κάθε διαγωνισμού, την υποχρέωση από την πλευρά του πλειοδότη να τοποθετεί μία χημική τουαλέτα σε κάθε περιοχή που εγκαθιστά το τροχήλατο αναψυκτήριο, ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα που επί σειρά ετών αντιμετωπίζουν παραθεριστές, λουόμενοι και επισκέπτες των παραλιών του δήμου.

Από του χρόνου γαλάζια σημαία
Ο κ. Ξανθόπουλος σημειώνει ότι και φέτος κρίθηκε ως πολυσύχναστη η παραλία του Μυρωδάτου, οπότε και ο δήμος υποχρεώνεται να διαθέτει ναυαγοσώστη για το διάστημα 10 πμ με 5 μμ. Ωστόσο, ο κ. Ξανθόπουλος σημειώνει ότι: «επειδή έχει διαπιστωθεί ότι η κίνηση στις παραλίες δε λιγοστεύει πριν τις 7 μμ θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ύπαρξη ναυαγοσώστη έως τις 7 μμ», οπότε θα βρίσκονται στην παραλία δύο ναυαγοσώστες καθημερινά, ένας ανά βάρδια. «Βούληση μας θα ήταν να έχουμε ναυαγοσώστη και στις άλλες παραλίες μας, αλλά δεν έχουμε αυτή την οικονομική ευχέρεια», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
Αναφορικά με τη δυνατότητα των παραλιών του δήμου Αβδήρων να αποκτήσουν γαλάζια σημαία ο ίδιος εξηγεί: «για τη γαλάζια σημαία απαιτούνται τουλάχιστον 20 δειγματοληψίες και γίνονται 6 το χρόνο. Οπότε του χρόνου θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αίτηση σίγουρα, τουλάχιστον για την παραλία του Μυρωδάτου».
Ο κ. Ξανθόπουλος διευκρινίζει επίσης ότι το δήμο απασχολεί η διασφάλιση συνεχούς καθαρισμού των παραλιών, ωστόσο θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν δεν πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις της κοινωφελούς εργασίας έως τον Μάιο. «Η δημοτική ενότητα Αβδήρων διαθέτει μόλις 2 εργάτες. Με το προσωπικό από την κοινωφελή εργασία θα έχουμε τη δυνατότητα καθαρισμού σε καθημερινή βάση. Διαφορετικά θα το αναλάβει ιδιώτης», συμπληρώνει.

Εποπτεία και ελέγχους ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής
Από την πλευρά τους οι παραθεριστές ζητούν από τη δημοτική αρχή τη διενέργεια ελέγχων και την τήρηση του νόμου για να μην υπάρξουν προστριβές και να διαμορφωθεί μία όμορφη ατμόσφαιρα στην παραλία.
Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι για το λόγο αυτό, αλλά και για τις ανάγκες του συντονισμού και της συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων (αστυνομία, λιμεναρχείο κλπ) και επαγγελματιών, ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα. «Εκεί θα τεθούν και οι παράνομες κατασκευές, η ηχορύπανση, η οριοθέτηση των εκτάσεων για ανάπτυξη σειρών με ομπρέλες και ξαπλώστρες, οι κυρώσεις από ενδεχόμενη υπέρβαση των ορίων κλπ», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, που κατέληξε: «προσπαθούμε να συντονιστούμε για να παρουσιάσουμε μία οργανωμένη εικόνα. Πρόθεσή μας είναι να εξυπηρετούνται οι λουόμενοι και να τονωθεί ο τουρισμός στην περιοχή μας».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…