Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μια «Σπάνια Γαία» όλη η περιφέρειά μας

Μια «Σπάνια Γαία» όλη η περιφέρειά μας

0
igme_2-empros

Έρευνα του ΙΓΜΕ διαπίστωσε κοίτασμα αξίας 500 δις δολάρια με τιμές του 2000! Όμως …σιγά η πατρίδα και οι πολιτικοί της  κοιμούνται!

Ο Διευθυντής του ΙΜΕ Ξάνθης αποκαλύπτει τι παίχτηκε με τον Ζεόλιθο και πως «στοχοποιήθηκε» το ΙΓΜΕ

Μια «σπάνια γαία» είναι όλη η γη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με βεβαιωμένα πετρώματα μέσα στο οποίο περιέχονται τα χημικά στοιχεία Λανθάνιο, Νεοδύμιο, Γαδολίνιο, Τέρβιο που αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας (χρησιμοποιούνται στην διαστημική έρευνα, στην έρευνα και τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών) σε πάνω από
150 εκ.
τόνους και σε αξία που κοστολογείται σε 500 δις δολάρια με τιμές του 2000, σύμφωνα με έρευνες του ΙΓΜΕ από τη δεκαετία του 1980. Επιπρόσθετα μια «χρυσή γαία» είναι επίσης η γη της Θράκης αφού στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης υπάρχουν  διαπιστωμένοι 100 τόνοι χρυσού εκ των 400 τόνων συνολικά που έχουν διαπιστωθεί στη χώρα μας.

«Σπάνιες γαίες» «κοιμούνται» στη γη μας! «Ύπνος βαθύς» για τους πολιτικούς…
Παρότι λοιπόν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 και μετά γνώριζαν μέσα από κατατιθέμενες έρευνες του ΙΓΜΕ, τον πλούτο αυτό και την οικονομική του υπεραξία καθώς και τη δυναμική και την προοπτική αλλά και τη διαφορετική οπτική στις διεθνείς αγορές που μπορεί ν’ αποκτήσει η χώρα όταν έχει τη δυνατότητα να εξάγει «σπάνιες γαίες», εντούτοις δεν έκαναν τον κόπο ν’ ασχοληθούν μ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που λέγεται «αξιοποίηση – εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου». Εννοούν ν’ αφήνουν κλειδωμένο στα συρτάρια του εκάστοτε υπουργού ΠΕΚΑ τόσο σημαντικά πλεονεκτήματα  που η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη περιοχή και τη χώρα συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό να βγει από τα οικονομικά της αδιέξοδα. Και στην μεν περίπτωση των «σπάνιων γαιών» παρότι είναι η πιο κατάλληλη ώρα για την αξιοποίησή τους αφού η πρώτη εξαγωγική χώρα η Κίνα έχει περιορίσει τις εξαγωγές λόγω δικής της παραγωγής και θα ήταν περιζήτητη η χώρα μας στην Ευρώπη αν έκανε εξαγωγές «σπάνιων γαιών» μ’ ότι αυτό σημαίνει και σε πολιτικό επίπεδο συσχετισμών,  δεν γίνεται καμιά προσπάθεια αξιοποίησης  στη δε περίπτωση του χρυσού οι εταιρείες που έχουν αναλάβει επί μια 15ετία προσπαθούν να βγάλουν άδειες! Να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω πληροφορίες για τις «σπάνιες γαίες δόθηκαν στο «Ε» από τον κ. Επιτρόπου ο οποίος έχει ενημερώσει και τον αν. υπουργό κ. Σωκράτη Ξυνίδη και τον κ. Φίλιππο Τσαλίδη όταν ήταν γενικός γραμματέας  Έρευνας και Τεχνολογίας.

Γιατί βγάζουν το ΙΓΜΕ σε σύνταξη και εφεδρεία
Την ίδια στιγμή απαξιώνεται το ΙΓΜΕ που το μετατρέπουν σε «μικρό μαγαζάκι» σε ένα γραφείο του υπουργείου ΠΕΚΑ αποψιλώνοντας με υποχρεωτική συνταξιοδότηση 10 διευθυντικά στελέχη του και βγάζοντας με συνοπτικές και φουριόζικες διαδικασίες 150 εργαζόμενους σε εφεδρεία προ των εκλογών, ενώ ως γνωστόν το τέχνασμα της εφεδρείας  έχει παγώσει. Και να σημειωθεί ότι το ΙΓΜΕ επί χρόνια ήταν ο κρατικός εκείνος φορέας που με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου διενέργησε όλες αυτές τις έρευνες και υπήρξε ο κατ’ εξοχήν συμβουλάτορας της πολιτείας για θέματα γεωμορφολογίας του υπεδάφους.

Ν. Επιτρόπου: «Η στοχοποίηση του ΙΓΜΕ ξεκίνησε από το Ζεόλιθο»

Ο κ. Νίκος Επιτρόπου, διευθυντής του ΙΓΜΕ Ξάνθης είναι ένας από τους 10 διευθυντές που αποψιλώνεται με υποχρεωτική συνταξιοδότηση στα 62 του χρόνια.     

Μιλά στο «Ε» με αποδείξεις και …ονόματα για το πώς και γιατί στοχοποιήθηκε το ΙΓΜΕ και άρχισε η σταδιακή του απαξίωση που οδήγησε στη χαριστική βολή της εφεδρείας. Η ιστορία με τον Ζεόλιθο που αφηγείται στο «Ε» είναι αποκαλυπτική και ενδεικτική για το πώς «παίζεται το παιχνίδι» και τι μέσα μετέρχονται κάποιοι!

Ν. Επιτρόπου, Διευθυντής ΙΓΜΕ Ξάνθης: «Η στοχοποίηση του ΙΓΜΕ ξεκίνησε από το Ζεόλιθο και συγκεκριμένα από τις έρευνες που έκανε το ΙΓΜΕ στην περιοχή Πετρωτά του Έβρου.  Το ΙΓΜΕ όταν κάνει έρευνα δεσμεύει μια περιοχή. Ο νόμος είναι σαφής.  Όσο κρατά η έρευνα δεν μπορεί να παρέμβει κανένας ιδιώτης στην περιοχή πριν τελειώσει η έρευνα και πριν παραδοθούν οι μελέτες στο υπουργείο. Και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες μια κλίκα ανθρώπων σύστησαν κάποια εταιρεία στην οποία συμμετείχε και γνωστός καθηγητής γεωλογία του ΑΠΘ. Αυτή η κλίκα ήταν πολύ κοντά στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και προσπάθησαν να πάρουν το μίσθωμα του κοιτάσματος με την πλάγια οδό και …τσάμπα καθώς αν έβγαινε το κοίτασμα σε διεθνή πλειστηριασμό θα είχαν απέναντί τους κολοσσούς.  Το ΙΓΜΕ όμως δεν είχε τελειώσει τις έρευνες και αντέδρασε. Ο τότε πρόεδρος ο κ. Τσουτρέλης τους το’ κοψε επικαλούμενος τον νόμο. Η εταιρεία έκανε μήνυση στον Τσουτρέλη. Χάσανε τη δίκη. Όταν ήρθε η κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο κ. Μανιάτης στον οποίο απευθύνθηκαν  τους πέταξε κυριολεκτικά έξω λέγοντας ότι υπάρχει δεδικασμένο και ότι έχετε παραβεί τον νόμο. Όμως ο κ. Σώκος έβαλε την υπογραφή του για να δοθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία το κοίτασμα. Και πάλι ο κ. Μανιάτης το σταμάτησε καθώς η άδεια αυτή δίνεται με υπογραφή υπουργού και ο κ. Σώκος δεν είναι υπουργός. Όμως ο κ. Σώκος που είναι «κολλητός» του κ. Πάγκαλου φρόντισαν να βάλλουν το ΙΓΜΕ σε …εφεδρεία! Μας στοχοποίησαν Σώκος και Πάγκαλος και θα καταλήξουν απ’ τις 15.000 που έπρεπε να μπουν στη εφεδρεία το 2011 να φύγουν μόνο οι 150 του ΙΓΜΕ. Μας πετάνε χαρίζοντάς μας ένσημα και μας υποχρεώνουν να βγούμε στην σύνταξη. Οικογενειάρχες 50 χρονών θα βρεθούνε στο δρόμο…με την εφεδρεία. Το ΙΓΜΕ που διασφάλιζε την νομιμότητα σε λίγο δεν θα υπάρχει ή θα υπάρχει σ’ ένα …γωνιακό μαγαζάκι του υπουργείου με 5 – 10 υπαλλήλους Αυτό γίνεται για να διευκολυνθούν κάποιοι να κάνουν παιχνίδι!»!

Καταγγελία Αϊβαλιώτη για την αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων


Σε τοποθέτησή του σε Διεθνές Συνέδριο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κάνει λόγο για ξένα κέντρα που μπλοκάρουν την αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων

Τον ΛΑΟΣ εκπροσώπησε στο «2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε σε Κεντρικό Ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Στο Διεθνές αυτό Συνέδριο αναλύθηκαν οι απεριόριστες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα αναφορικά με την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ντόπιοι και ξένοι επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να κατασκευάσουν τις σχετικές υποδομές και να προχωρήσουν σε εξορύξεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συγκρατώντας τον πληθυσμό, ιδίως στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο κ. Αϊβαλιώτης επεσήμανε στην ομιλία του ότι πρωτοπόρος στην ανάδειξη του ορυκτού μας πλούτου ήταν, εδώ και χρόνια, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ενώ θύμισε ότι ήδη απ’ τον Οκτώβριο του 2004 είχε ζητήσει – με ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο – την κινητοποίηση των Κοινοτικών Οργάνων για την άμεση εκμετάλλευση του Ελληνικού πετρελαίου που υπάρχει στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ υπογράμμισε ότι επείγει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού, βολφραμίου, νικελίου κλπ στη Θράκη ώστε να ξεφύγει η περιοχή αυτή απ’ τη μιζέρια και την υπανάπτυξη και τόνισε ότι «η Τουρκία κάνει τα αδύνατα-δυνατά για την ακύρωση κάθε επένδυσης εκεί, την ίδια ώρα που η χώρα αυτή και η Βουλγαρία έχουν 5 μεγάλα Χρυσωρυχεία εν λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Νομό Έβρου».

Ο Κ. Αϊβαλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής και ζήτησε την άμεση εκμετάλλευση των αστείρευτων δυνατοτήτων της πατρίδας μας γιατί – όπως είπε ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ – «αν χαθεί και αυτό το τραίνο, τότε ο επόμενος συρμός που θα φτάσει στην Ελληνική Θράκη θα είναι αυτός που θα πάρει και τους τελευταίους άνεργους νέους Θρακιώτες οι οποίοι θα εγκαταλείπουν την περιοχή που γεννήθηκαν για να βρουν δουλειά σε άλλες χώρες…».

Οι σπάνιες γαίες


Οι σπάνιες γαίες είναι μια «οικογένεια» δεκαεπτά μετάλλων που ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας της γαιώδους μορφής τους και της σπανιότητάς τους. Επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκληροί δίσκοι, κινητά τηλέφωνα, νανομαγνήτες, συσκευές λέιζερ, κυψέλες καυσίμων, εξαρτήματα υβριδικών αυτοκινήτων, κινητήρες αεροπλάνων και ανεμογεννήτριες είναι μερικές μόνο από τις σύγχρονες εφαρμογές που τις αξιοποιούν ή εξαρτώνται από αυτές, ενώ τεράστιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης τους.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…