Οι συζητήσεις για το πρόβλημα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο αυξάνονται μέρα με την μέρα και ολοένα και περισσότερες ιδέες πέφτουν στο τραπέζι. Οι ηγέτες της ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία, σε μια προσπάθεια να βάλουν τάξη στο επαπειλούμενο ντόμινο νομισματικής κρίσης, αλλάζουν τις διαθέσεις από την μια μέρα στην άλλη, στοχεύοντας στην πολυπόθητη ισορροπία και σταθερότητα του ευρώ. Γιατί το στοίχημα για την ευρωζώνη πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί. Από την άλλη, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσει και ο μηχανισμός είσπραξης των ελληνικών χρεών, να καταβληθούν οι δανειακές δόσεις, με αντάλλαγμα φτηνή προσφορά γης και ύδατος και η ιστορία με το δράμα της χώρας να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Μέσα σε όλα αυτά, ένας άλλος σημαντικός «παίχτης» επεμβαίνει για να τονίσει πως είναι πανταχού παρών.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λοιπόν, αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, γιατί για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα ποσά οι κορυφαίες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βάλουν πλάτη σε εκείνους που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση, κάτι που απαιτεί ορισμένη πολιτική ανδρεία από τους ηγέτες των χωρών αυτών, διότι ο πληθυσμός τους φυσικά δεν είναι πολύ χαρούμενος από αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων. «Πολιτική ανδρεία», λοιπόν, αξιώνει ο Ρώσος πρόεδρος που καραδοκεί να παίξει τον ρόλο του μεγάλου προστάτη των φτωχών, με όπλο τα ρώσικα κεφάλαια και την ενέργεια, θυμίζοντας σε όλους ότι η «αρκούδα» δεν έχει πέσει σε χειμερία νάρκη.
Είναι λίγο ως πολύ γνωστή η στάση της Ρωσίας που σπεύδει να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση και να πουλήσει ότι έχει διαθέσιμο, έχοντας εδώ και πολύ καιρό καθορίσει τις σφαίρες επιρροής, έχοντας πραγματοποιήσει προ πολλού το άνοιγμα στα Βαλκάνια, και πάνω απ΄ όλα εκβιάσει επανειλημμένως την Ευρώπη με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου. Η Ρωσία δεν μένει αμέτοχη, λοιπόν, απέναντι και σε αυτή την κρίση, καθώς προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη αλλά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να αφήσει την δύναμή της να πάει ανεκμετάλλευτη και πως ειδικά στα Βαλκάνια έχει τον πρώτο λόγο από πλευράς επιρροής, λόγω των από καιρό διαπραγματεύσεων της ρώσικης εταιρείας – γίγαντα που ακούει στο όνομα Gazprom. Εξού και οι ρήσεις του Πούτιν για την χώρα μας και την επιβεβλημένη βοήθεια που πρέπει να της χορηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να παράσχει στην χώρα μας οικονομική βοήθεια – δάνειο της τάξης των 25 δις. ευρώ και πως ο ίδιος ο ρώσος πρωθυπουργός είχε κάνει πριν καιρό υπαινιγμό για εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας, αναφερόμενος χαρακτηριστικά (και φωτογραφίζοντας την Ελλάδα) στις χώρες εκείνες της ΕΕ που ζητούν από τη Γερμανία και τη Γαλλία οικονομική βοήθεια, λέγοντας ότι ανταλλάσσουν την εθνική τους κυριαρχία με ελεημοσύνες! Βαριές εκφράσεις που ταυτόχρονα σηματοδοτούν μια άλλη πολιτική για την χώρα μας εκ μέρους της Ρωσίας.
Μην ξεχνάμε όμως, από την άλλη, ότι το προηγούμενο καλοκαίρι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Πούτιν όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί όποτε θέλει την χώρα μας, από το περιβάλλον του Πούτιν ανέφεραν ότι οι επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το σημερινό υψηλό επίπεδο της ελληνορωσικής συνεργασίας σε ποικίλους τομείς και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ευγνωμοσύνη στη ρωσική πλευρά για τη συνεργασία μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες έχει η ελληνική πλευρά, θα ξεπεραστούν σύντομα. Ο Πούτιν, διαμήνυσε ότι πρέπει να βοηθηθεί η χώρα μας και να μην αφεθεί στην τύχη της.
Λέτε όλα αυτά να είναι μόνο αγαθές προθέσεις; Ασφαλώς και όχι. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν μεγάλα συμφέροντα στα Βαλκάνια, σημαντικός παίχτης των οποίων είναι η Ελλάδα. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά και επενδύουν στην συνεργασία των δύο χωρών, ποντάροντας παράλληλα στην διείσδυση σε αγορές ουσιαστικά παρθένες και διψασμένες για κατανάλωση. Η χώρα μας για την Ρωσία είναι ένας ακόμη πελάτης πώλησης φυσικού αερίου, μετά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με την πώλησή του από το Αζερμπαιτζάν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι τη περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 23% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010. «Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παροχής φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ» πρόσθεσε ο Miller, και επισήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream θα ξεκινούσε τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο εν λόγω σημαντικός αγωγός που κατασκευάσθηκε από διεθνή κοινοπραξία, αποτελούμενη από την Gazprom, τις γερμανικές εταιρίες BASF-Wintershall και E.ON Ruhrgas και την ολλανδική Gasunie σχεδιάζει να μεταφέρει από το 2012 και μετά έως και 55 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη. Είναι μήκους 1224 χλμ και θα διέλθει από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας. Για την Ελλάδα, μην ξεχνάμε επίσης τον αγωγό South stream, το μεγαλύτερο ρώσικο ενεργειακό έργο στα Βαλκάνια στο οποίο συμμετείχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα και ήδη λειτουργεί κοινή εταιρεία του ΔΕΣΦΑ με την ρωσική Gazprom. O αγωγός αυτός θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Η Ρωσία λοιπόν έχει σχέδιο για την ενεργειακή κατάκτηση της Ευρώπης. Στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Η ανάμιξη του Πούτιν στο θέμα της οικονομικής στήριξης της χώρας μας δεν είναι καθόλου τυχαία. Απομένει να δούμε πως εκλαμβάνουν το μήνυμα αυτό και οι Γάλλοι με τους Γερμανούς που δεν είναι αμέτοχοι σε αυτό το γιγάντιο ρώσικο ενεργειακό σχέδιο – τουναντίον και συνεταίροι είναι και πελάτες. Καθόλου τυχαίες λοιπόν οι δηλώσεις του Πούτιν για την στήριξη της χώρας μας. Καθόλου τυχαίες βέβαια και οι επανειλημμένες κοινές δηλώσεις Σαρκοζί-Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό συμφέρον πάνω απ΄ όλα. Το κέρδος, η διεύρυνση των σφαιρών επιρροής και προπαντός η αναδιάταξη του οικονομικού χάρτη της Ευρώπης. Μια Ευρώπη, στην οποία η Ρωσία επενδύει προ πολλού από ενεργειακής άποψης, με πολλούς και ακριβούς πελάτες.
(phil.zaharis@gmail.com)
-
Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία
Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα … -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024
Ο Φάμελλος τουλάχιστον χαμογελά Θα το έχετε διαπιστώσει και σεις, όσοι τέλος πάντων παρακο… -
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προκλήσεις του μέλλοντος: Χρειάζεται νέα προσέγγιση
Η ανησυχία και ο θυμός για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυξηθεί δραματικά …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Τεχνητά διλήμματα & πολιτικός εμπαιγμός
Την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις συναγωνίζονται η μία την άλλη για τα αποτελέσματα των… -
Δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων & αυτοοργάνωση
Πολλά είναι πλέον τα δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλαγής προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί και … -
Η κατάλληλη κυβέρνηση & το κατάλληλο μότο
Οδεύουμε προς δύσκολες ημέρες μέχρι τις εκλογές όπου όλα θα κριθούν στην λεπτομέρεια και σ…
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
-
Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*
«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης … -
Τρία SOS λάθη που πρέπει να αποφύγουμε κατά την περίοδο των Γιορτών
Φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιούμε κατά κόρον τα Χριστούγεννα, αλλά μήπως τα λέμε ή τα … -
«Συμπαραστάτης του Αθλητή και της Αθλήτριας : η αναγκαία πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενίσχυση της συνταγματικής εγγύησης του Αθλητισμού»
Ι. α. Την 11.06.1975 με την δημοσίευση του Συντάγματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατί…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*
«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …