Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ρευστό το προεκλογικό κλίμα

Ρευστό το προεκλογικό κλίμα

0
ekloges_2-empros

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Ξάνθη

Έντονη δραστηριότητα του DEB στην ορεινή περιοχή. Όλα ανοιχτά για τον Μάντατζη

Παρά το γεγονός ότι άτυπα διανύουμε προεκλογική περίοδο καθώς τελειώνει η χρονική περίοδος που δόθηκε στη κυβέρνηση συνεργασίας και ενδέχεται οι εκλογές να γίνουν τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, ωστόσο σε κοινωνικό επίπεδο τίποτε δεν προμηνύει εκλογές και το κλίμα δεν έχει αποχρώσεις προεκλογικές. Τουναντίον μάλιστα αυτό που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είναι ένας αρνητισμός σ’ ότι πολιτικό ή κομματικό γεγονός που δυσχεραίνει την διεισδυτικότητα του πολιτικού λόγου και την προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων από την πλευρά των κομμάτων.  
Τι επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό
Σε αντίθεση με την κοινωνία τα κόμματα «λαδώνουν τις μηχανές» τους παρά το γεγονός ότι επικρατεί μια ρευστότητα κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απόρροια της συγκυβέρνησης και των απωλειών που είχαν τα δυο κόμματα εξουσίας από την ψήφιση των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου. Οι 22 διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ και οι 21 στη ΝΔ διέρρηξαν τη συνοχή τους και δημιούργησαν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών όπως το κόμμα Καμμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες» ή το σχεδόν προαναγγελθέν κόμμα που προτίθενται να συγκροτήσουν η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι ακόμη πιο ρευστή και «θολή» καθώς έχει κενό ηγεσίας και θα κληθεί σε εσωκομματική προσφυγή στις κάλπες στις 18 Μαρτίου με υποψήφιους (μέχρι στιγμής) τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Χρήστο Παπουτσή και πιθανότατα τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Στέφανο Τζουμάκα.  
Τι «παίζει» στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης
Η απροσδιόριστη ακόμη κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ έχει άμεση αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο καθώς η εκλογή ηγεσίας συνδέεται κατά ένα μεγάλο βαθμό με τη διαμόρφωση της λίστας στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης. Για παράδειγμα η πιθανή εκλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου αναμένεται να φέρει πολλές ανακατατάξεις και να επαναφέρει στην πολιτική τον Παναγιώτη Σγουρίδη είτε τον Γιώργο Χουλιάρα που δεν έκρυψαν την …Βενιζελικό τους προσανατολισμό, σε αντίθεση με των παπανδρεικών καταβολών Σωκράτη Ξυνίδη που πιθανότατα να μην συμμετέχει παρότι ο ίδιος έδειξε την πρόθεσή του να συμμετέχει στις διαδικασίες ανάδειξης προέδρου μέσα από την κίνηση των «7». «Πονοκέφαλο» δημιουργεί και το κενό Μάντατζη στο ΠΑΣΟΚ που αν και εκτιμάται ότι έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του ωστόσο δεν είναι άμεσα και εύκολα αναπληρωτέα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας εκτιμάται ως ένας πιθανός υποψήφιος ο Ουζούν Ιρφάν αλλά δεν αποκλείονται και προσεγγίσεις σε πιο δοκιμασμένες «συνταγές» όπως του Μπαράν Μπουρχάν αλλά είναι αμφίβολο αν θα ευοδωθούν και οι δύο υποψηφιότητες καθώς όλα αλληλοσυνδέονται με τις κεντρικές επιλογές.  
Οι «εντός» στη Ν.Δ. Ξάνθης
Σ’ ότι αφορά την Ν.Δ. τοπικά πέραν της βέβαιης υποψηφιότητας του εν ενεργεία βουλευτή κ. Κοντού, σχεδόν σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του κ. Τσαλίδη ο οποίος συμμετέχει στη σκαιώδη κυβέρνηση ως τομεάρχης Παιδείας. Επίσης μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει και μια υποψηφιότητα του κ. Κριτσίνη, ενώ από γυναικείες υποψηφιότητες τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει η κα Ανδρέου.
Στον μειονοτικό χώρο οι επιλογές της Ν.Δ. συνεχίζουν να είναι περισσότερο περιορισμένες σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και μάλλον ένας απ’ τους δύο θα είναι ο κ. Πετσενίκ.  
Η μειονότητα, το DEB και ο Μάντατζη
Σ’ ότι αφορά την  μειονότητα υπάρχει τελευταία μεγάλη δραστηριοποίηση του DEB στην ορεινή κυρίως περιοχή προκειμένου να επιτύχει προσχώρηση ψηφοφόρων που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μάντατζη όμως έχει λίγες πιθανότητες καθώς αυτό που κυριαρχεί στη μειονότητα είναι ότι θα επιδιώξει να βγάλει μειονοτικό βουλευτή και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα που δεν έχει πιθανότητες να πάρει το 3%. Αναφορικά με τον κ. Μάντατζη ο οποίος επιδιώκει να βρίσκεται συνεχώς στη δημοσιότητα όπως με τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου ή με το ανοιχτό του «φλερτ» με τη «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ακόμη και να ετοιμάζει και ηρωική έξοδο από την πολιτική…  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις στην Αθήνα

Η Τουρκία προχωρά σε συμφωνία με τη Συρία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη…