Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η «Οδύσσεια» του ασφαλισμένου…

Η «Οδύσσεια» του ασφαλισμένου…

0
eoppy-empros

Την άρνηση των γιατρών να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ την πληρώνουν ακριβά οι ασφαλισμένοι των ταμείων

Δεν βρίσκουν γιατρούς και ειδικότητες γιατρών για ν’ απευθυνθούν, ταλαιπωρούνται και στο τέλος καταφεύγουν σε ιδιώτες

Τα «πάνω – κάτω» έχουν έρθει στους ασφαλισμένους των ταμείων που έχουν ενοποιηθεί και ενταχθεί στον ενιαίο υγειονομικό φορέα ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΟΓΑ -ΟΠΑΔ). Η κόντρα των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και η άρνησή τους να συμβληθούν με τον φορέα (σ.σ. στην Ξάνθη έχουν συμβληθεί μόνο 9 – 10 γιατροί) καθώς και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή  μόλις από την αρχή του έτους, στερεί από τους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τους ωθεί στους ιδιώτες γιατρούς ενώ το αλαλούμ που επικρατεί στη συνταγογράφηση έχει σαν αποτέλεσμα να πληρώνουν και τα φάρμακα από την τσέπη τους!  
«Μπαλάκι» από γιατρό σε γιατρό και στο τέλος τα φάρμακα απ’ την τσέπη
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ακολουθεί και αφορά μια ασφαλισμένη του ΟΑΕΕ που όμως είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν καθημερινά στην πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Η 8χρονη κόρη της κας Ησαϊας ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό. Λόγω του επείγοντος και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στον ΟΑΕΕ,  απευθύνθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Το κορίτσι εξετάστηκε από μια ειδικευόμενη γιατρό του νοσοκομείου η οποία και της έδωσε μια χειρόγραφη συνταγή με αντιβίωση. Σημειώνουμε ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά. Η κα Ησαϊα πήγε σε φαρμακείο για να πάρει τα φάρμακα. Όμως το φαρμακείο δεν έκανε δεκτή τη συνταγή γιατί ήταν χειρόγραφη και όχι ηλεκτρονική και τη συνέστησε να πάει στο ΙΚΑ. Εκεί της είπαν ότι δεν έχουν καμιά σχέση και ότι πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό του ΟΑΕΕ. Η κα Ησαϊα όντως απευθύνθηκε σε κάποιο γιατρό παθολόγο που όμως της είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να εξετάζει παιδιά και πρέπει να απευθυνθεί σε παιδίατρο. Ελλείψει όμως της ειδικότητας του παιδιάτρου στον ΟΑΕΕ τη συνέστησαν να μεταβεί ξανά στο νοσοκομείο σε παιδίατρο για να αντιγράψει τη συνταγή. Η κα Ησαϊα ξαναπήγε στην Παιδιατρική του νοσοκομείου όμως η παιδίατρος της είπε ότι δεν έχει εξετάσει το παιδί η ίδια και δεν μπορεί να αντιγράψει τη συνταγή. Η παιδίατρος τη συνέστησε ν’ απευθυνθεί στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και όταν πήγε στον ΟΑΕΕ της είπαν να πάει στο ΙΚΑ και πάει λέγοντας… Είδε και απόειδε η κα Ησαϊα και μετά από απ’ αυτό το πήγαινε – έλα από γιατρό σε γιατρό χωρίς να μπορέσει τελικά να πάρει το φάρμακο με κάλυψη από το ταμείο της πήγε στο φαρμακείο, πλήρωσε 25 ευρώ και αγόρασε την αντιβίωση. Και δικαιολογείται να είναι εξοργισμένη: «Πληρώνω στο ταμείο μου κανονικά τις εισφορές μου που ανέρχονται σε 1000 ευρώ το δίμηνο και να μην έχω ούτε γιατρό, ούτε φάρμακο! Τι απαράδεκτη κατάσταση είναι αυτή…Πέραν του ότι υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία…να μας τρέχουν από τον έναν γιατρό στον άλλο και στο τέλος να πληρώνουμε τις συνταγές απ’ την τσέπη μας…»!  
Οξυμένο το πρόβλημα στην Ξάνθη
Γνώστης τους προβλήματος είναι και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων ειδικά στον ΕΟΠΥΥ όπου υπάγεται ο ΟΑΕΕ,  δεν έχει συμβεβλημένους γιατρούς και ειδικότητες. Να σκεφτεί κανείς ότι παλαιότερα τα 4 ταμεία είχαν 22.000 γιατρούς και τώρα ο ΕΟΠΥΥ έχει 11.000. Ζητάμε άμεσα να γίνουν προσλήψεις. Ο κόσμος αναγκάζεται ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες εποχές να πηγαίνει σε ιδιώτες γιατρού ή στο νοσοκομείο. Όμως και εκεί υπάρχει πρόβλημα γιατί τους κλείνουν ραντεβού μετά από 2 μήνες…Ιδιαίτερα στην Ξάνθη το πρόβλημα είναι πολύ οξυμένο», επισημαίνει ο κ. Τσιακίρογλου.  
Διευθυντής ΟΑΕΕ Ξάνθης: «Αυτοί που την πληρώνουν είναι οι ασφαλισμένοι…»
Ο Διευθυντής του ΟΑΕΕ Ξάνθης κ. Γιώργος Μαντζινός γίνεται καθημερινά αποδέκτης διαμαρτυριών, παραπόνων αλλά και της οργής των ασφαλισμένων. Ο ίδιος αναγνωρίζει το πρόβλημα και τις αιτίες που το προκάλεσαν αλλά παρόλα αυτά σημειώνει ότι το νέο σύστημα έχει τα θετικά του, ενώ αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: «Έχουν δίκιο οι ασφαλισμένοι και πρέπει άμεσα να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους γιατρούς. Πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση με τον ΕΟΠΥΥ και τους γιατρούς γιατί οι ασφαλισμένοι είναι αυτοί που την πληρώνουν. Πρέπει να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους γιατί ο κόσμος δεν μπορεί ν’ αντέξει άλλα βάρη. Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Το σύστημα έχει τα αρνητικά έχει και τα θετικά του. Για παράδειγμα ο ασφαλισμένος έχει μηδενική συμμετοχή σε εξετάσεις ενώ παλαιότερα ήταν 25%. Επίσης με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπαίνει τέλος στο …πάρτι που γινόταν με τα φάρμακα. Απ’ την άλλη αναγνωρίζω το λόγο που οι γιατροί αντιδρούν αφού έχουν το δικαίωμα για 200 επισκέψεις το μήνα και τα 2.000 το μήνα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ δεν τους αρκούν όμως δεν είδαμε ο Ιατρικός σύλλογος ν’ αντιδρά ότι κάποιοι γιατροί έπαιρναν τεράστια ποσά και όταν έγραφαν φάρμακα με το τσουβάλι…»!  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…