Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Προβολή της Ξάνθης μέσω φιλοξενιών

Προβολή της Ξάνθης μέσω φιλοξενιών

0
dasiko_xorio2-empros

Σε αξιοπρόσεχτο, όσο και σημαντικό, σχόλιο της έγκριτης εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ”, της 20-12-2011, γίνεται λόγος πως ο Γερμανός Πρόξενος που επισκέφτηκε την Ξάνθη πρότεινε να προσκαλούνται και να ξεναγούνται δημοσιογράφοι πράγμα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Σωστή κι εύλογη είναι η άποψη.
Γι’ αυτόν τον σκοπό άλλωστε είχε δρομολογηθεί, ανάλογη ρύθμιση, κατά  τον σχεδιασμό λειτουργίας του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου. Πότε; Πριν 16 συναπτά έτη. Ωστόσο, τόσο η ρύθμιση αυτή καθ’ αυτή όσο και ο εν γένει σχεδιασμός λειτουργίας έπεσαν στο κενό. Χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων.
Αναλογίζεσθε πόσες  ευεργετικές υπηρεσίες θα είχαν προσφερθεί τα 16 αυτά πολύτιμα χρόνια; Εκατοντάδες δημοσιογράφοι θα υπήρχαν σήμερα ως αυθόρμητοι κήρυκες των ομορφιών του διαμερίσματός μας. Αντιλαμβάνομαι θαρρώ πως αναρωτιέστε για το τί συνέβη. Ιδού:
Το 1996, ναι, το 1996, με την 1094/9-4-1996 αναφορά μου, ως Δασάρχη Ξάνθης, έκανα πρόταση στο τότε αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας και υπέβαλα θεμελιακό σχέδιο για την έναρξη και την λειτουργία του Δασικού Χωριού Ερυμάνθου (Δ.Χ.) του οποίου η κατασκευή είχε ήδη περατωθεί από το Δασαρχείο Ξάνθης. Θα λειτουργούσε ως αυτοεξυπηρετούμενη, μη ξενοδοχειακή, μονάδα υπό την εποπτεία του Δασαρχείου. Με το 9ο από τα 12 μέρη της αναφοράς, επιγραφόμενο “Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου” (στο Δ.Χ.) προτείνονταν, και, “Ατέλεια εισόδου”. Ιδού πως:
“…Ατέλεια εισόδου. Για εξειδικευμένες περιπτώσεις κρίνεται επιβεβλημένη η ελεύθερη είσοδος και παραμονή για περιορισμένο όμως αριθμό περιόδων παραμονής. Ειδικότερα:

  1. 1. Μαθητές Σχολείων, Γυμνασίων κ.λ.π. ως και φοιτητών μετά των εκπαιδευτών τους με αντικειμενικό σκοπό την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών ωρών μάθησης. Περίοδοι παραμονής μέχρι τρεις.
  2. 2. Επιστήμονες – ερευνητές, ημεδαποί και αλλοδαποί, μ’ επίσημη (αποδεδειγμένη μ’ έγγραφα των ιδρυμάτων τους) αποστολή την διενέργεια επιστημονικών ερευνών. Περίοδοι παραμονής μέχρι δέκα. Υποχρέωσή τους τα πορίσματα των ερευνών να κατατίθενται και στο Δασαρχείο Ξάνθης.
  3. 3. Εκπρόσωποι Μ.Μ.Ε. (δημοσιογράφοι δηλ.) όταν τελούν σ’ επίσημη αποστολή (αποδεδειγμένη κι εδώ μ’ έγγραφα) για την μεταφορά (υποχρέωσή τους) στο ευρύ Κοινό περιβαλλοντικών – δασοτουριστικών – πληροφοριών και μηνυμάτων. Περίοδοι παραμονής μέχρι τρεις.
  4. 4. Φιλοξενία βραχείας διάρκειας δασικών – περιβαλλοντικών αποστολών.
  5. 5. Σπουδαστές όλων των βαθμίδων δασικής εκπαίδευσης.
  6. 6. Άτομα με ειδικές ανάγκες.”


Ειρήσθω ότι σ’ επόμενο σχεδιασμό  λειτουργίας τού Δ.Χ. προβλέπονταν οργάνωση σ’ αυτό μονάδος ξενάγησης – υποστήριξης, συνεπικουρούμενης από έμψυχο υλικό καθώς και μηχανικά και τεχνικά μέσα, όπως Ξεναγούς, μικρά λεωφορειάκια με τα οποία θα ξεναγούνταν οι επισκέπτες και στον ευρύτερο χώρο του Νομού. (Στενά και Δέλτα Νέστου, υγροβιότοποι, Μοναστήρια, Παλιά Πόλη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κ.λ.π.)
Η πρόταση ήταν ισχυρή αφού είχε υπάρξει σύμφωνη γνώμη ανώτερου υπαλλήλου του Υ.Γ. που επισκέφτηκε το Δ.Χ. για τον σκοπό αυτό και επί πλέον υπήρχαν εξασφαλισμένες εις το διηνεκές οι απαιτούμενες για την λειτουργία (συμπληρωματικές ενδεχόμενα) πιστώσεις. Θα προέρχονταν, εκτός από το συμβολικό εισιτήριο εισόδου, και από τα λιμνάζοντα, αξιόλογα, ετήσια έσοδα του Φαραγγιού της Σαμαριάς, έσοδα τα οποία αποκλειστικά και μόνο, δια Νόμου, για τέτοιο σκοπό μπορούσαν να διατεθούν. Σε δασικές βέβαια υπηρεσίες. Ωστόσο, ατύχησε. Αντί της αναμενόμενης (δεδομένης) έγκρισης, κατέφθασε, κατόπιν ισχυρών κομματικών απαιτήσεων και πιέσεων, μια έωλη παραχώρηση στον Δήμο Σταυρούπολης.
Σήμερα, η εταιρία διαχείρισης του Δ.Χ. που συνέστησε ο τότε Δήμος Σταυρούπολης – η οποία (εταιρία) σημειωτέο δεν είχε  (δεν έχει )  στην διάθεσή της τα έσοδα από το Φαράγγι της Σαμαριάς – δεν φαίνεται να είναι υγιής. Πηγαίνοντας δυο χρόνια πίσω, στο 1994 δηλ., συναντάμε, σε άρθρο μου ( Εμπρός 4-2-1994) υπό τον τίτλο “Η περιβαλλοντική υποβάθμιση, στοιχείο οικονομικής ανάκαμψης για την Σταυρούπολη”, στις προτάσεις για τους τρόπους τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής τ’ ακόλουθα.
“…. υπαγωγή του νεότευκτου, μοναδικού στην Ελλάδα, δασικού – περιβαλλοντικού Οικισμού Ερυμάνθου (μετέπειτα Δασικού Χωριού) στις επιδιωκόμενες δασοτουριστικές δραστηριότητες.
Σύνδεση των σχετικά αναπτυγμένων τουριστικά παραθαλάσσιων περιοχών Καβάλας – Θάσου – Κεραμωτής με την συγκεκριμένη ορεινή δασοβριθή περιοχή μέσω Ε.Ο.Τ., τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κάτι που και εφικτό είναι και επιθυμητό από τους ασχολούμενους με τον τουρισμό.
Ευρεία διαφήμιση και πληροφόρηση ώστε να γίνει γνωστή πανελλαδικά αλλά και διεθνώς η εξαιρετικά χαρισματική για τις φυσικές της ομορφιές περιοχή Σταυρούπολης – Ξάνθης.”
Οι από μέρους μου σχεδιασμοί και παροτρύνσεις έπεσαν σε ώτα, ως συνήθως (λόγω της προέλευσής των μήπως;), μη ακουόντων. Ελπίζω κι εύχομαι να μην γίνει το ίδιο και με τις ορθολογικές παροτρύνσεις του Γερμανού Πρόξενου.  

Ξάνθη 14-3-2012
Ιωάννης Γκεβρέκης
Γεωτεχνικός – Δασολόγος
Επίτιμος Δασάρχης  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Γκεβρέκης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …