Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Προβληματισμός για την παρέλαση στην Οργανωτική των ΘΛΕ

Προβληματισμός για την παρέλαση στην Οργανωτική των ΘΛΕ

0
syskepsi_karnabali1-empros

Για «μπάχαλο», λόγω της έλλειψης περιφρούρησης από τους συλλόγους μίλησε ο Μ. Φανουράκης

Η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, το πλαφόν στις στολές, η μετάδοση από την ΕΡΤ3, η διείσδυση ξένων καρναβαλιστών και η ρυμούλκηση των αρμάτων στο επίκεντρο    

Για την πιο άσχημη εικόνα των τελευταίων ετών και για «μπάχαλο» κατά τη διεξαγωγή της καρναβαλικής παρέλασης, μίλησε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Μανόλης Φανουράκης στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής των ΘΛΕ, που πραγματοποιήθηκε πέντε μέρες μετά την ολοκλήρωση του καρναβαλιού.
Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα «μελανά» σημεία, ενώ δεν έλειψε και ο εκνευρισμός σε ορισμένες συζητήσεις, που δεν πήρε όμως μεγάλες διαστάσεις.  
Μ. Φανουράκης: «Απίστευτη διείσδυση ξένων καρναβαλιστών»
Ο Μανόλης Φανουράκης επέκρινε τους συλλόγους για την παντελή έλλειψη περιφρούρησης από την πλευρά των ίδιων των μελών που είχε ως αποτέλεσμα την «απίστευτη διείσδυση ξένων καρναβαλιστών», όπως είπε στην παρέλαση, αλλά και τα τεράστια κενά που δημιουργούνταν ανάμεσα στους συλλόγους. «Η Βασ. Κωνσταντίνου ήταν άδεια και στην πλατεία βρισκόταν 3 σύλλογοι!», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε ότι, εφεξής οι σύλλογοι θα πρέπει να ορίζουν 15-20 άτομα που δε θα πίνουν, ώστε να ελέγχουν τα πληρώματα, καθώς και ότι δύο άτομα στην αρχή κάθε συλλόγου θα πρέπει να κρατάνε λάβαρο, ώστε να μην μπλέκονται οι καρναβαλιστές μεταξύ τους. «Κανένας ξένος δεν μπορεί να σας περιφρουρήσει», ανέφερε και τόνισε στη συνέχεια το μεγάλο αριθμό καρναβαλιστών που είχαν καταναλώσει πολύ αλκοόλ, ανήλικοι και νεαροί στη μεγάλη πλειονότητά τους. Και γι’ αυτό επεσήμανε ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να μεριμνούν, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα παιδιά δεν συνοδεύονται. Πρόσθεσε ότι η εικόνα της παρέλασης στην κεντρική πλατεία ήταν απογοητευτική, καθώς καρναβαλιστές κρεμιόταν από τα ηχεία, ξεχνούσαν να προχωρήσουν, μπερδευόταν μεταξύ τους, ενώ σε αυτά επέτεινε και η παραμονή των φωτογράφων που καθυστερούν την παρέλαση και γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος για τη λήψη φωτογραφιών.
Ακόμη, ο Μανόλης Φανουράκης συνέστησε στους συλλόγους να αναλαμβάνουν και άλλες δράσεις, σημειώνοντας ότι «οι σύλλογοι δεν είναι μόνο καρναβάλι και γιορτές παλιάς πόλης».
Στο θέμα της ρυμούλκησης των αρμάτων από τα τζιπ του στρατού δίνεται επιπλέον οριστικό τέλος, αφού ο δήμος θα αναλάβει να μισθώνει ή να προμηθευτεί τζιπάκια ή μικρά τρακτέρ. Ο Μανόλης Φανουράκης παραδέχτηκε το άγχος που είχε για την παρέλαση των αρμάτων με τα τρακτέρ και τα ζητήματα ασφαλείας, αλλά τελικά δεν προέκυψε κάποιο θέμα.
Σημείωσε ότι το καρναβάλι αδικήθηκε από τη μετάδοση της ΕΡΤ3, πράγμα με το οποίο συμφώνησε και το σύνολο των συλλόγων, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία επισκεπτών, παρά την κρίση. «Το χαμόγελο και η διάθεση δεν έλειψε από τους καρναβαλιστές και αυτό χάρηκαν οι επισκέπτες. Μπορεί τα αυτοκίνητα να ήταν λιγότερα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου την Κυριακή, κατά 150-200 περίπου, αλλά υπήρχε αύξηση στον αριθμό των τουριστικών λεωφορείων. Συνολικά ήρθαν 50 που στάθμευσαν έξω και άλλα 10 μέσα στην πόλη», σημείωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, ενώ με ικανοποίηση ανέφερε ότι δεν καταγράφηκαν κρούσματα αισχροκέρδειας. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι ξέφυγε η κατάσταση με το παρεμπόριο, με υπαίθριες καντίνες και «τον καθένα» που πουλούσε μπύρες και κρασί σε πλαστικά μπουκάλια νερού.
Τέλος, χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη της βραδινή παρέλαση του Σαββάτου και ενημέρωσε ότι του χρόνου θα συνοδεύεται από πάρτι, ενώ κάλεσε τους συλλόγους και μέλη της Οργανωτικής να καταθέσουν τις σκέψεις τους για το μέλλον του θεσμού στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα, παράλληλα με τη διαδικασία κατάρτισης γραπτού Κανονισμού Συμμετοχής στην παρέλαση, που ξεκινά από τώρα κιόλας.  
Παράπονα και κριτική από τους συλλόγους
Ο κ. Ζεκής από τον Ερυθρό Σταυρό έδωσε βαρύτητα στα περιστατικά οξείας μέθης που καταγράφηκαν, θέτοντας στο επίκεντρο τις περιπτώσεις ανηλίκων που ήταν 19-25 περιστατικά που χρειάστηκαν διακομιδή στο νοσοκομείο.
Όλοι οι σύλλογοι με τη σειρά κατέθεσαν τις απόψεις τους. Ο κ. Τσάβας αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις πυρκαγιές από τους πυρσούς και στη ροή όσον αφορά στους τελευταίους συλλόγους. Κατατέθηκε μάλιστα η πρόταση να γίνεται κλήρωση λίγο πριν την παρέλαση για τη σειρά των πληρωμάτων, αλλά δε βρήκε ισχυρή απήχηση. Τέθηκε επίσης, το θέμα του πλαφόν στις στολές, καθώς όπως ειπώθηκε, δεν υπάρχει αλληλεγγύη και οι σύλλογοι που είναι στο τέλος δεν εξαντλούν τις στολές τους. Θετικά σχόλια εισέπραξαν οι σύλλογοι της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για τη συμμετοχή και τη στάση τους, ενώ και οι ίδιοι ευχαρίστησαν για την παρουσία τους. «Ευχαριστούμε που μας δέχεστε γιατί περνάμε πολύ ωραία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του συλλόγου της Κομοτηνής. Χωρίς μίζερη διάθεση και παράπονα, είπαν τη γνώμη τους και οι νεανικοί σύλλογοι που έχουν λιγότερα προσόντα, εξαιτίας της έλλειψης «στέγης» κλπ, αν και από πολλούς συλλόγους εκφράστηκε διαμαρτυρία για την έλλειψη μουσικής σε πολλά σημεία της παρέλασης. Μάλιστα, από κάποιους τονίστηκε ότι ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα που οι καρναβαλιστές δεν μπορούσαν να μπουν στο κλίμα.
Ένταση προκλήθηκε όταν εκπρόσωπος συλλόγου μετέφερε τα παράπονα που εισέπραξε για κερδοσκοπική συμπεριφορά από την πλευρά των συλλόγων και αναρωτήθηκε μήπως: «την πληρώνουμε όλοι για τη συμπεριφορά κάποιων». Επιπλέον, τα παράπονά της εξέφρασε και η Φένια Αχταρίδου από την ΕΔΕΜ, λέγοντας ότι: «εγώ δεν έχω καλή θέση στις γιορτές Π.Π. για να τα κονομάω», ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Σωτήρη Στόικου από τους Προσκόπους, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση του χρόνου, αφού όπως είπε:»η παρέλαση έχει γίνει αφιλόξενη για παιδιά. Κάναμε την επιλογή να μη δεχόμαστε μη μέλη για να έχουν την ευκαιρία να κάνουν παρέλαση τα μέλη μας με τα παιδιά τους. Ωστόσο, αρκετοί αποχώρησαν πριν καν φτάσουμε στην πλατεία, αφού ήταν ανεξέλεγκτη η διείσδυση παρείσακτων μέσα στα πληρώματα. «Μπορώ να πάω για 10 μέρες στον Όλυμπο κατασκήνωση το παιδί σας, αλλά δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να τα κατεβάσω στην παρέλαση», σημείωσε ο ίδιος.
Ο Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης ζήτησε να επιβάλλονται ποινές στους συλλόγους για να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχία, ενώ αναρωτήθηκε γιατί το star ανέβηκε στο άρμα της βασίλισσας, ενώ απαγορεύεται για τα τοπικά κανάλια.
Κοινή ήταν η παραδοχή ότι δεν ικανοποίησε η μετάδοση από την κρατική τηλεόραση, ενώ οι επικεφαλής που δεν έκαναν παρέλαση –και φέτος ήταν πολλοί συμπτωματικά- παραδέχθηκαν ότι ήταν πιο πολύ στο κλίμα η μετάδοση από το Κανάλι 6.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…