Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στον «αέρα» τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

Στον «αέρα» τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

0
fotovoltaika-empros

Εταιρεία πήρε από αγρότες του νομού από 35.000 ευρώ τον καθένα για να τους βρει χρηματοδότη και να κάνει την εγκατάσταση και τώρα την…ψάχνουν!

Άλλοι ξόδεψαν έως και 40.000 ευρώ για όλες τις διαδικασίες διασύνδεσης και τώρα δεν μπορούν να βρουν τράπεζα να τους δανείσει!

Σε «φιάσκο» εξελίσσεται η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών καθώς η υλοποίηση των επενδύσεών τους «σκόνταψε» στην τραπεζική χρηματοδότηση που ως γνωστόν έχει στερέψει ή δίνεται με φειδώ και με επιτόκια που ξεπερνούν το 8% φτάνοντας έως το 10% στις τράπεζες, καθιστώντας ασύμφορη την επένδυση. Επιπλέον οι αγρότες που έχουν ήδη προχωρήσει την επένδυσή τους έχουν ξοδέψει ποσά που φτάνουν στα 35.000 έως 40.000 ευρώ για να κάνουν μελέτες και για τις αδειοδοτικές διαδικασίες εγκατάστασης και κινδυνεύουν  άμεσα να απωλέσουν την δυνατότητα ένταξής της στις προβλεπόμενες από το ν. 3851/2010 διαδικασίες στο πρόγραμμα εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών αφού δίνεται μόνο ένα 6μηνο από τότε που καταθέσει την αίτηση στη ΔΕΗ ως χρονικό περιθώριο για να πάρει τη διατύπωση όρων σύνδεσης.

Τους πήραν από 35.000 ευρώ και τους άφησαν στα «κρύα του λουτρού»
Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι βρίσκεται στον «αέρα» η επένδυσή τους και γίνονται «αέρας» όσα ξόδεψαν μέχρις στιγμής αφού οι τράπεζες δεν … «κινούνται» και οι ίδιοι δεν έχουν να την καλύψουν από ίδια κεφάλαια και μια επένδυση  των 100 ΜW φτάνει ως 300.000 ευρώ, στην προσπάθειά τους να βρουν δανειοδότη πέφτουν «θύματα» κάποιων αετονύχηδων οι οποίοι κρυμμένοι πίσω από εταιρείες που έχουν συνήθως έδρα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, που τους υπόσχονται ότι θα αναλάβουν να βρουν χρηματοδότη και την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, παίρνουν προκαταβολές και στη συνέχεια οι αγρότες ψάχνουν να τους βρουν…
Σύμφωνα με πληροφορίες μας 3 – 4 αγρότες της περιοχής μας έχουν πληρώσει από 35.000 ευρώ ο καθένας σε εταιρεία και τώρα ψάχνουν να τη βρουν!
Γνωστή άλλωστε είναι η υπόθεση απάτης με μεγάλη εταιρεία που έκανε πολλά συμβόλαια με αγρότες και ιδιώτες λαμβάνοντας σε επιταγή το 20% της επένδυσης με τη δέσμευση να βρει χρηματοδότηση και μετά από λίγο «βάρεσε κανόνι»!
Να σημειώσουμε ότι τα φωτοβολταϊκά μπήκαν στη ζωή των αγροτών όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο  οποίος έδινε κατά προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες τη δυνατότητα να υλοποιήσουν επενδύσεις μέχρι 100 ΜW. Η διαδικασία ήταν σχετικά απλή καθώς οι αγρότες υπέβαλαν στη ΔΕΗ φάκελο που περιείχε την αίτηση, ένα τοπογραφικό του γηπέδου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, τίτλους ιδιοκτησίας του γηπέδου καθώς μια τεχνική μελέτη με τα χαρακτηριστικά της επένδυσης. Η ΔΕΗ αξιολογούσε το φάκελο και κατόπιν ενέκρινε ή απέρριπτε την αίτηση. Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας υποβλήθηκαν 70 – 71 αιτήσεις από αγρότες οι οποίες όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής Δικτύων της ΔΕΗ Ξάνθης κ. Βασίλης Σαρρής,  εγκρίθηκαν όλες. Όμως λιγότεροι από μισοί είναι αυτοί που προχώρησαν την επένδυσή τους στο δεύτερο στάδιο που αφορά τη σύνδεση του γηπέδου με δίκτυο ηλεκτρισμού, έργο που αναλαμβάνει η ΔΕΗ αφού πρώτα κάνει τη μελέτη κόστους. Ο αγρότης απ’ τη στιγμή που θα πληρώσει στη ΔΕΗ το έργο της σύνδεσης που κυμαίνεται έως και 15.000 ευρώ καθώς απαιτείται μετασχηματιστής καθώς και νέο δίκτυο (κολώνες), παίρνει πλέον τη διατύπωση των όρων και μπορεί να προχωρήσει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες αυτό μάλλον δεν προβλέπεται να γίνεται στο άμεσο μέλλον και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη για το πόσο …στο  «πόδι» γίνονται κάποια πράγματα στη χώρα μας!

Απόλυτα επιβεβλημένη η επαρκής χρονική παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξηςξης αναφέρεται στο πρόβλημα των αγροτών ζητώντας παράταση όλων των προβλεπομένων προθεσμιών: «Όπως είναι γνωστό, οι επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι  έχουν υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις αδειοδοτικές διαδικασίες εγκατάστασης Φ/Β σταθμών  σε ιδιόκτητη γεωργική γη, βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω του ουσιαστικού αποκλεισμού της πρόσβασής τους σε δανειακά κεφάλαια αλλά και της αδυναμίας χρηματοδότησης των επενδύσεών τους αποκλειστικά από ίδιους πόρους εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκονται. Σαν απόρροια του γεγονότος αυτού εμφανίζεται από πλευράς τους αδυναμία εκπλήρωσης των προβλεπόμενων από την αδειοδοτική διαδικασία όρων (χρηματοοικονομικών, χρονικών κ.λ.π.) με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία τους να έχει ήδη ή να κινδυνεύει άμεσα να απωλέσει την δυνατότητα ένταξής της στις προβλεπόμενες από το ν. 3851/2010 διαδικασίες στο πρόγραμμα εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών. Κατά συνέπεια κρίνεται απόλυτα επιβεβλημένη η επαρκής χρονική παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών στις αδειοδοτικές διαδικασίες των Φ/Β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών. Με δεδομένα το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών αγροτών για  την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αλλά και τα ιδιαίτερα σημαντικά για τη χώρα μας οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την δημιουργία και ανάλωση πρόσθετων εισοδημάτων στην Περιφέρεια, παρακαλούμε για τον καθορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του όλου θέματος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…