Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κατέφτασε το «Κίνημα της Πατάτας» και στην Ξάνθη

Κατέφτασε το «Κίνημα της Πατάτας» και στην Ξάνθη

0
patata_2-empros

Πρώτος ανέλαβε την πρωτοβουλία ο Σύλλογος εργαζομένων στην Π.Ε. Ξάνθης.
Στους 2 τόνους η πρώτη παραγγελία για πατάτα Νευροκοπίου

Ενεργοποιούνται και οι δήμοι Τοπείρου – Αβδήρων. Παραγγελίες για λάδι και πατάτες από το δήμο Τοπείρου. Ετοιμάζεται και το «Κίνημα του Αρνιού».

Το «Κίνημα της Πατάτας» ήρθε και στην Ξάνθη! Πατατοπαραγωγός του Νευροκοπίου με τον οποίο ήλθε σε επαφή ο Σύλλογος εργαζομένων στην Π.Ε. Ξάνθης, ξεπούλησε στον άψε – σβήσε 2 τόνους πατάτας, ποικιλίας σκούντα (κίτρινη πατάτα) με 30 λεπτά το κιλό στους υπαλλήλους που είχαν προηγουμένως κάνει παραγγελία μέσω του συλλόγου τους. Η διάθεση πατάτας έγινε στο πάρκινγκ της Π.Ε. Ξάνθης με απόλυτη τάξη. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Γρηγοριάδης πρόεδρος του συλλόγου, δέχονται παραγγελίες και θα γίνει διάθεση και σήμερα ενώ έχουν σκοπό να το επεκτείνουν και σ’ άλλα προϊόντα δίνοντας τη δυνατότητα στους συναδέλφους τους να προμηθευτούν σε τιμές παραγωγού ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.

Άνοιξε το  «Κίνημα της πατάτας» σ’ όλους τους πολίτες
Την αρχή μπορεί να έκανε ο σύλλογος των εργαζομένων της Π.Ε. Ξάνθης όμως όπως μας ενημερώνει ο κ. Γρηγοριάδης υπάρχει ενδιαφέρον και από τους εργαζομένους στο νοσοκομείο αλλά και απλούς πολίτες συνταξιούχους που προσέρχονται για να κάνουν παραγγελίες: «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία αυτή για τους συναδέλφους αλλά ο κύκλος έχει ανοίξει. Και από το νοσοκομείο παρήγγειλαν πατάτες.
Έχουμε ενδιαφέρον από μεμονωμένους πολίτες συνταξιούχους που θέλουν να προμηθευτούν και άλλα προϊόντα όπως όσπρια, λάδι αλλά και για αρνιά παρότι αυτό είναι δύσκολο. Εμείς σαν σύλλογος θα κάνουμε ότι μπορούμε…», επισημαίνει ο κ. Γρηγοριάδης.

Συνεχίζεται η κόντρα πατατοπαραγωγοών με τους μεσάζοντες
Όπως μας πληροφορεί ο πατατοπαραγωγός Νευροκοπίου που είναι μέλος της Ομάδας 120 πατατοπαραγωγών κ. Τοπαλίδης Γεώργιος, το «Κίνημα της Πατάτας» γεννήθηκε επειδή το ποτήρι με τους μεσάζοντες είχε ξεχειλίσει…Έτσι οι παταπαραγωγοί του Νευροκοπίου ήλθαν σε επαφή με μια εθελοντική ομάδα της Πιερίας που βοήθησε να γίνουν οι πρώτες παραγγελίες: « Οι τιμές που μας έδιναν οι έμποροι για τη συγκεκριμένη πατάτα ήταν μέχρι 15 λεπτά. Το κόστος παραγωγής της πατάτας ανέρχεται στα 20 λεπτά το κιλό. Ήμασταν μέσα…Θέλαμε να διώξουμε τους μεσάζοντες…Δεν μπορεί να φεύγει η πατάτα μας με 15 λεπτά και να την αγοράζει ο κόσμος με 70 και 80 λεπτά. Ήμασταν σε τέτοια κατάσταση που δεν θα μπορούσαμε να σπείρουμε νέα παραγωγή. Η πατάτα μας ήταν μέσα στις αποθήκες. Προσπαθούν να δυσφημίσουν το προϊόν μας λέγοντας ότι δεν είναι καλής ποιότητας. Η πατάτα αυτή η κίτρινη είναι αρίστης ποιότητας. Τώρα άρχισαν να μας απειλούν ότι του χρόνου δεν θα πάρουν από μας πατάτες…», τονίζει ο κ. Τοπαλίδης ευχαριστώντας τον κόσμο που στήριξε αυτή την προσπάθεια και πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις αυτή η προσπάθεια: «Μ’ αυτό τον τρόπο βοηθιόμαστε και εμείς αλλά και ο κόσμος της κάθε περιοχής. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και μεγάλη βοήθεια απ’ τον κόσμο και τον ευχαριστούμε πολύ. Νομίζω ότι έτσι μπορούμε να πάμε τη χώρα μας λίγο καλύτερα. Αν ο ένας βοηθάει τον άλλο».

Στο κίνημα της πατάτας οι δήμοι Τοπείρου – Αβδήρων
Στο μεταξύ στο «Κίνημα της Πατάτας» ενεργοποιούνται και οι δύο παραλιακοί δήμοι του νομού. Συγκριμένα όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης ο δήμος με σημερινή του  ανακοίνωση του θα δέχεται παραγγελίες τις οποίες και θα καταγράφει για πατάτες Νευροκοπίου προς 30 λεπτά το κιλό  και Λάδι Πύργου προς 3 ευρώ το κιλό.(τα τηλέφωνα για τις παραγγελίες στην ανακοίνωση του δήμου). Ο δήμαρχος Αβδήρων κάνει μια άλλη προσπάθεια να βοηθήσει τους παραγωγούς της Γενισέας να πουλήσουν τις πατάτες και κρεμμύδια σε δήμου της Αττικής. Συγκεκριμένα ήλθε σε επαφή με τον διευθυντή της ΚΕΔΕ και άμεσα θα προωθηθούν 40 τόνοι πατάτας προς 27 λεπτά το κιλό σε δήμους της Αττικής που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. 

Ετοιμάζεται και το «Κίνημα του αρνιού»…
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συνδέσμου των αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ. Κώστας Ζαφεριάδης, βρίσκεται σε μια περίοδο επαφών με τον Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και τον πρόεδρο κ. Μπάμπη Ευστρατίου ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν τη διάθεση αμνοεριφίων για την περίοδο του Πάσχα. Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς υπάρχει άλλη νομοθεσία και προδιαγραφές για τη διάθεση κρέατος προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Γι αυτό το λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει η σφαγή των αμνοεριφίων στα σφαγεία της Ξάνθης και αυτά αφού εξεταστούν από τους κτηνιάτρους ν’ αποθηκευτούν στα ψυγεία και εκεί  να προσέρχονται αυτοί που παρήγγειλαν και ν’ αγοράσουν σε τιμές παραγωγού δηλαδή 6 – 6,50 ευρώ το κιλό όταν στο τσιγκέλι φτάνει στα 10 – 11 ευρώ το κιλό. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνση Κτηνιατρική της Π.Ε. Ξάνθης κ. Γκαζίνος σημειώνει ότι το θέμα του κρέατος είναι πολυδιάστατο αλλά εξευρεθεί ένας τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσιο υγεία και αν τηρηθεί η νομιμότητα με την κοπή παραστατικών τότε αυτό είναι εφικτό και σύννομο. Απ’ την πλευρά τους οι κρεοπώλες είναι σε στάση αναμονής καθώς αν τελικά καταστεί δυνατό αυτό το εγχείρημα θα είναι εις βάρος τους και πιθανότατα θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές, μειώνοντας και το ποσοστό κέρδους τους.   

Πιέζει η αντιπολίτευση αλλά ο δήμος Ξάνθης …δεν ιδρώνει…
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στους άλλους δήμους του νομού,  ο δήμος Ξάνθης δεν δείχνει καμιά διάθεση να ενεργοποιηθεί παρά το γεγονός ότι πιέζεται από την αντιπολίτευση (σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της Παρασκευής 9/3). Οι «Πολίτες για την Αλλαγή» επανέρχονται και μετά την πρόταση Βασιλούδη αίτημα προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής καταθέτουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Βορίδης και Μαζαράκης: «Εισηγούμαστε λοιπόν, την ανάληψη οργανωτικής πρωτοβουλίας από το Δήμο Ξάνθης για να λειτουργήσει στη ΔΕΥΑΞ η στην ΕΑΠΑΞ που διαθέτουν και την υποδομή και την εμπειρία, ένας κόμβος υποδοχής αιτημάτων καταναλωτών και προσφορών αγροτών για προϊόντα που καταρχήν δεν παράγονται στην Ξάνθη. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε ο Δήμαρχος θα μπορεί να νίψει τας χείρας του. Εάν όμως υπάρξει τότε έχει υποχρέωση να το οργανώσει με τη συνεργασία και του συνδικαλιστικού φορέα των αγροτών στο Νομό Ξάνθης, ακόμη και των ίδιων των καταστηματαρχών. Έτσι η παρέμβασή του όχι μόνο δεν θα πλήξει τους ντόπιους παραγωγούς αλλά θα τους βοηθήσει να πουλήσουν το περίσσευμα της παραγωγής τους μέσω αυτού του συστήματος και τους λιανέμπορους να προμηθευτούν προϊόντα από άλλες περιοχές σε χαμηλές τιμές. Ο Δήμος θα διασφαλίζει ότι οι συναλλαγές θα γίνονται νομότυπα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…