Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Συνεχίζεται η «φαγούρα» με τη γεωθερμία

Συνεχίζεται η «φαγούρα» με τη γεωθερμία

0
geothermia_1-empros

Μηνυτήρια αναφορά προτίθεται να καταθέσει ο Κοντός για τη σύμβαση της ΤΕΡΝΑ

Θέση του «Ε»: Θέλουμε ή δεν θέλουμε αξιοποίηση της γεωθερμίας; Γιατί λοιπόν το «μιζεριάζουμε»;

Με επίκεντρο τη γεωθερμία ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική κόντρα στο νομό μας μεταξύ Κοντού – Ξυνίδη, οι οποίοι και με εκατέρωθεν ανακοινώσεις τους «βάλλουν» ο ένας εναντίον του άλλου, προβάλλοντας επιχειρήματα ως προς το ποιος προσέφερε τα περισσότερα σ’ ένα παλλαϊκό και χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που έχει τίτλο: «Αξιοποίηση της γεωθερμίας». Και ο μεν κ. Κοντός προβάλλει τις ενστάσεις του αναφορικά με τη νομιμότητα της σύμβασης που υπέγραψε το ΥΠΕΚΑ με τη μισθώτρια εταιρεία Κ/Ξ ΙΤΑ Α.Ε. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ η οποία πλειοδότησε στον διεθνή διαγωνισμό με προσφορά 71.376.271,85 ευρώ έναντι αισθητά χαμηλών προσφορών από τις άλλες 4 εταιρείες (μεταξύ τους και η ΔΕΗ με προσφορά 12.731.104 ευρώ) και με την οποία εκμισθώθηκε το δικαίωμα έρευνας του γεωθερμικού δυναμικού μη ερευνημένου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Δέλτα Ποταμού Νέστου» όπως είναι ο ακριβής τίτλος της σύμβασης.
Ο δε κ. Ξυνίδης στηλιτεύει τις αιτιάσεις Κοντού τις οποίες και αποδίδει σε: «εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών του φιλοδοξιών», τονίζοντας όμως ότι «η κριτική που ασκεί στοχοποιεί διαδικασίες που ανοίγουν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο».

Μηνυτήρια αναφορά από Κοντό
Συγκεκριμένα ο κ. Κοντός  υποστηρίζει ότι με τη σύμβαση αυτή δίνεται και η διαχείριση για 30 και πλέον έτη στην εταιρεία καθ’ όσον ο όρος 9 των συμβάσεων αναφέρει σχετικά: «Στην περίπτωση κατά την οποία, οποτεδήποτε εντός της ερευνητικής περιόδου, η μισθώτρια ολοκληρώσει την έρευνα σε τμήμα του εκμισθούμενου χώρου δικαιούται να υποβάλλει τα σχετικά στοιχεία για την πιστοποίηση βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου και ακολούθως εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης γεωθερμικού πεδίου να της παρασχεθεί το δικαίωμα διαχείρισής της ακόμη και προ της λήξης της ερευνητικής περιόδου».
Το γεγονός αυτό το ερμηνεύει ως δέσμευση στη διαχείριση όλων των γεωθερμικών πεδίων από την εν λόγω εταιρεία με παράλληλο αποκλεισμό των αγροτών. Τέλος διερωτάται για ποιο λόγο μισθώθηκε για έρευνα και μάλιστα με τόσο υψηλό αντίτιμο από την εταιρεία σε ήδη βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία με βάση έρευνες και μελέτες του ΙΓΜΕ Ξάνθης. Για όλα αυτά που τα εξέθεσε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Κοντός προτίθεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά  επιχειρηματιών που θα θελήσουν να κάνουν κάποια επένδυση στην περιοχή για περαιτέρω διερεύνησή της νομιμότητας της σύμβασης

Τι του «ξέφυγε» του Κοντού;
Απ’ την πλευρά του ο κ. Ξυνίδης απαντώντας επί της ουσίας στα ερωτήματα Κοντού και μεταξύ άλλων εντοπίζει το «λάθος» του κ. Κοντού αναφορικά με τα βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία. Να σημειώσουμε ότι στη σύμβαση αναφέρεται: «Η έρευνα θα επικεντρωθεί για εντοπισμό δυναμικού εκτός των εντοπισμένων ήδη γεωθερμικών πεδίων ήτοι στις περιοχές Νέας Κεσσάνης και Πιθανών πεδίων Ερατεινού και Ν. Ερασμίου σε βάθη μεγαλύτερα των 800m.». Δηλαδή «αφορά το σύνολο του πεδινού τμήματος του Νέστου εξαιρώντας το ήδη βεβαιωμένο δυναμικό των πεδίων του Ερασμίου, της Κεσσάνης και του Ερατεινού», όπως υπογραμμίζει ο κ. Ξυνίδης και αποδίδει σε «σκοπιμότητα» την παράλειψη αυτή από τον κ. Κοντό.

Η θέση του «Ε»:
Χρόνια τώρα σ’ όλες τις προεκλογικές ομιλίες όλων των πολιτικών της περιοχής μας το θέμα «αξιοποίηση της γεωθερμίας» ήταν η απαραίτητη «καραμέλα». Χρόνια τώρα μοιράζονταν υποσχέσεις από υποψήφιους βουλευτές ότι αυτό είναι το πρώτο που θα προωθήσουν όταν εκλεγούν. Χρόνια τώρα η εφημερίδα μας γράφει και ξαναγράφει δίνοντας έμφαση στο πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο και να «ξυπνήσει» επιτέλους αυτό ο κοιμώμενος γίγαντας που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις. Και φτάσαμε επιτέλους σ’  ένα σημείο όπου έγινε ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός και ανέλαβε μια μεγάλη ελληνική εταιρεία να κάνει έρευνα σε μεγάλο βάθος προκειμένου να αναδειχθούν ή όχι και άλλες πηγές εκμετάλλευσης και χρήσης όπως ηλεκτροπαραγωγή , τηλεθέρμανση. Ποιο λοιπόν είναι το πρόβλημα; Ας αποφασίσουμε: Θέλουμε ή δεν θέλουμε επενδύσεις; Θέλουμε ή δεν θέλουμε αξιοποίηση της γεωθερμίας; Και αν κάποιοι κόπτονται για τους αγρότες με ποιο τρόπο αποκλείονται οι αγρότες αφού μπορούν με βάση το νόμο  για την κατάτμηση γεωθερμικού πεδίου να κάνουν χρήση της χαμηλής θερμοκρασίας;
Μήπως τελικά το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυτό έγινε επί Ξυνίδη και όχι επί Κοντού;

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopouloulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…