4 μήνες περιμένει ο φορέας διαχείρισης Βιστονίδας την έγκριση προγράμματος
Με πρόστιμα απειλεί τη χώρα μας η Κομισιόν για ελλιπή μέτρα προστασίας των περιοχών Natura. Απάντηση του επιτρόπου περιβάλλοντος στον ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή
Τα όσα καταθέτει ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του για την άθλια κατάσταση των περιοχών Natura και με βάση 5 σημεία, ότι δηλαδή: 1) Στην πλειοψηφία των φορέων διαχείρισης δεν εφαρμόζεται κανένα σύστημα επιστημονικής παρακολούθησης για τα είδη που απαντιούνται στην περιοχή, 2) Οι φορείς διαχείρισης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης, 3) Η φύλαξη των περιοχών που εποπτεύουν οι περισσότεροι φορείς είναι λίγο ή καθόλου επαρκής, 4) Το θεσμικό πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο και 5) Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές είναι ήδη ξεπερασμένες, επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστονίδας- Ισμαρίδας Μάνος Κουτράκης, ο οποίος εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν τα προβλήματα στους φορείς διαχείρισης, τα οποία κατ’ επέκταση γίνονται προβλήματα για όλες τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος και οικοτουρισμού, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Κουτράκης χαρακτηριστικά σημειώνει την 4μηνη αναίτια καθυστέρηση του ΕΠΕΡΑ για την έγκριση προγράμματος που κατέθεσε ο Φορέας, ύψους
Με πρόστιμα απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στην απάντηση του ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον κ. Potocnik δέχεται τα όσα καταγράφει η έκθεση και επισημαίνει ότι : «οι διαπιστώσεις της έκθεσης αποτυπώνουν σημαντικές λειτουργικές ελλείψεις που η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ελληνικές αρχές να τις αντιμετωπίσουν», στη συνέχεια αναφέρει ότι υποστηρίζει τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα βάσει της εθνικής νομοθεσίας, ως πολύτιμα μέσα προώθησης της αποτελεσματικής προστασίας και διαχείρισης των περιοχών NATURA
Εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα για το περιβάλλον
Εξάλλου απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τη χρηματοδότηση της διαχείρισης και προστασίας των περιοχών NATURA αποκαλύπτεται η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά αδιάθετα ποσά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» που έληξε επισήμως το 2006 λέγοντας ότι : «το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον 2000-2006» με προϋπολογισμό περίπου 50,6 εκατ. ευρώ και απορρόφηση 40,1 εκατ. ευρώ έχει ποσοστό απορροφητικότητας 79%». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 με προϋπολογισμό περίπου 103,5 εκατ. ευρώ, εγκεκριμένα έργα ύψους 75,7 εκατ. ευρώ το ποσοστό απορρόφησης είναι 12%».
Σημειώνεται ότι σε ανάλογη ερώτηση του Νικου Χουντή ακριβώς πριν από δυο χρόνια οι προυπολογισμοί των προγραμμάτων ήταν για το μεν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (2000-2006) 55 εκ ευρώ, για το δε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (2007-2013) περίπου 180 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι έχουν περικοπεί κονδύλια από τα εν λόγω προγράμματα προφανώς λόγω χαμηλής απορροφητικότητας.
Δυσκίνητη η Διαχειριστική Αρχή των φορέων
Περνώντας από το γενικό στο ειδικό, στη μικροκλίμακα του φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου η κατάσταση του περιγράφει ο Μάνος Κουτράκης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή τη θέση όσον αφορά την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος.
Εδώ και 4 μήνες αναίτια καθυστερεί το πρόγραμμα
Παρακολούθηση ειδών: 17 χρόνια καθυστέρηση και βλέπουμε…
Σχετικά με την παρακολούθηση των ειδών, ο κ. Κουτράκης ενημερώνει ότι αποτελεί την επιταγή ευρωπαϊκής οδηγίας του 1992, με τριετή περίοδο εναρμόνισης, ωστόσο από τότε δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Δηλαδή, δεν υπάρχει σύστημα που να καταγράφεται ο αριθμός των πληθυσμών και οι μεταβολές, παρά μόνο ό,τι έχει καταχωρηθεί σε εθελοντικό επίπεδο, ενώ πολύ περισσότερο η Πολιτεία δεν έχει διασφαλίσει ένα οριζόντιο πρόγραμμα παρακολούθησης, δηλαδή σύνδεσης των δεδομένων όλων των φορέων. Στο φορέα του Νέστου για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί 6 προστατευόμενα είδη ψαριών, 2 θηλαστικά και 46 πουλιά, αλλά δεν υπάρχει επίσημη σύνδεση με την παρουσία τους σε άλλα μέρη της χώρας. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κουτράκης, ο φορέας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε εκτεταμένη παρακολούθηση των ειδών, προϋπολογίζοντας 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα που αναμένεται να εγκριθεί.
Τώρα ξεκίνησε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια φύλαξης
Όσον αφορά τη σχετική δήλωση του Ν. Χουντή για την ανεπαρκή φύλαξη και εποπτεία ο κ. Κουτράκης εξήγησε ότι για τη φύλαξη υπάρχουν 5 άτομα, που έχουν και την αρμοδιότητα για τα 2 κέντρα πληροφόρησης. Πέρυσι πραγματοποίησαν 60-70 εποπτείες στα 720.000 στρέμματα του πάρκου και φέτος υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση η οποία και αποτελεί, όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας την πρώτη σοβαρή προσπάθεια. «Από τα 13 άτομα του φορέα- 1 φεύγει τον Απρίλη- τα 6 θα απασχοληθούν με τη φύλαξη και την εποπτεία, παράλληλα με την ξενάγηση σχολείων και επισκεπτών στα κέντρα πληροφόρησης», συμπληρώνει ο κ. Κουτράκης.
Περιβάλλον: ευαισθησία, οικονομία, ανάπτυξη
Ωστόσο, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα αφενός στην προώθηση των θεσμικών αλλαγών και αφετέρου και ιδιαιτέρως στην αλλαγή νοοτροπίας για το περιβάλλον. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το περιβάλλον αποτελεί χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης. Οι φορείς διαχείρισης απασχολούν προσωπικό και παράλληλα εξυπηρετούν τις μονάδες οικοτουρισμού που συμβάλουν στην τοπική οικονομία. Και πέρα από αυτά, αποτελούν το φυσικό μας περιβάλλον, τον πλούτο της περιοχής για ντόπιους και τουρίστες», καταλήγει ο πρόεδρος του φορέα.
Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
-
Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Η περίπτωση της Βιστονίδας Ι Δε σας κρύβω ότι είμαι εραστής της Βιστονίδας λίμνης και γνωρ… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Περί αειφορίας λόγος Θα το διαπιστώσατε ότι οι άρχοντές μας μιλούν αρκετά για διάφορα θέμα… -
Νέα… απόπειρα για έργα υποδομής στη Βιστονίδα
Από το πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 8 εκ. ευρώ ο προ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία
Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ… -
Ημερίδα FoodEducators στην Κομοτηνή: Εκπαιδευτικοί και μαθητές από την ΑΜ-Θ προωθούν τη βιώσιμη διατροφή και την εκπαίδευση στον αγροδιατροφικό τομέα
Διδασκαλία και δράσεις για τη βιωσιμότητα και την υγιεινή διατροφή από τα σχολεία της Περι… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του
Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής … -
Τράπεζες: Ποιες ημέρες θα είναι κλειστές ενόψει εορτών
Τι αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών Κλειστές θα είναι οι τράπεζες συνολικά για τρεις μέρ… -
Φόρος εισοδήματος: Συνεπείς 9 στις 10 επιχειρήσεις
Μένουν πίσω τα φυσικά πρόσωπα Πιο συνεπείς στις πληρωμές του φόρου εισοδήματος εμφανίζοντα…
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του
Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …