Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κόλλησε» στον ΟΑΕΔ το 12%

«Κόλλησε» στον ΟΑΕΔ το 12%

0
oaed_3-empros

1 υπάλληλος για τη διεκπεραίωση καταβολής σε 400 επιχειρήσεις. Παρέμβαση Κοντού – Μωραΐτη στον διοικητή του ΟΑΕΔ.

Ζητούν στελέχωση και να δοθεί το έργο σε ιδιώτες. Αρνητικός ο διευθυντής ΟΑΕΔ Ξάνθης. Ανοίγει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης, ισχυρίζεται

Πέρασε από «σαράντα κύματα» η επιδότηση του κόστους εργασίας 12% στις δικαιούχες επιχειρήσεις της Θράκης καθώς χρειάστηκε αναμονή 4 ετών και πλήθος παρεμβάσεις φορέων και πολιτικών έως ότου εκταμιευτούν τα χρήματα και τώρα που τα χρήματα για τρία εξάμηνα ήρθαν επιτέλους (εξάμηνο 2008 και δύο εξάμηνα του 2009 ) στον ΟΑΕΔ Ξάνθης, νέο εμπόδιο «μπλοκάρει» την απόδοσή τους! Το νέο εμπόδιο είναι η δεδηλωμένη έλλειψη προσωπικού στην τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ, που υποχρεώνει την υπηρεσία να αναθέτει σ’ ένα υπάλληλο αφού έχει 14 όλους κι όλους,  τη διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας ελέγχου για περίπου 400 επιχειρήσεις, γεγονός που επιβραδύνει την άμεση απόδοση. Και το ζήτημα που δημιουργείται είναι ότι οι επιχειρήσεις τα περιμένουν σαν «μάνα εξ ουρανού» καθώς κάποιες απ’ αυτές κρατιούνται με «νύχια και με δόντια» να μην «βαρέσουν κανόνι» και κατά συνέπεια η άμεση απόδοση είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου»! 

Παρέμβαση Κοντού – Μωραΐτη: Ζητούν να δοθεί το έργο της καταβολής σε ιδιώτες
Παρέμβαση στον διοικητή του ΟΑΕΔ – κατά δήλωσή του – έκανε ο κ. Κοντός ζητώντας του άμεση στελέχωση του ΟΑΕΔ Ξάνθης. Πρότεινε μάλιστα για γρηγορότερη διεκπεραίωση να συνεργαστεί ο ΟΑΕΔ Ξάνθης συνάπτοντας συμβάσεις έργου με ιδιωτικά λογιστικά γραφεία που θ’ αναλάβουν τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ. Κοντό η ανταπόκριση του διοικητή του ΟΑΕΔ σ’ ότι αφορά τη στελέχωση ήταν άμεση και έχουν αποσπαστεί άλλοι δύο υπάλληλοι στον ΟΑΕΔ Ξάνθης. Στο ίδιο μήκος κύματος με τις απόψεις Κοντού και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραΐτης ο οποίος σε κατεπείγουσα επιστολή του προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ ζητά: «α) Να αποσπάσετε από τις άλλες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, υπαλλήλους στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ Ν. Ξάνθης, β) Να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες Λογιστές, Οικονομικούς Συμβούλους κ.α. να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και τέλος γ)σας προτείνουμε το Επιμελητήριο Ξάνθης να διαθέσει υπαλλήλους που θα ενισχύσουν το προσωπικό του ΟΑΕΔ στο έργο της καταβολής της επιδότησης του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις του Ν. Ξάνθης».

Μαζαράκης: «Ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και απαξιώνεται το έργο του»
Ο διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Μαζαράκης αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην υπηρεσία του όμως σημειώνει ότι η απόσπαση των 2 υπαλλήλων από την Χρυσούπολη έγινε μετά από δικό του αίτημα στην κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Σ’ ότι αφορά την διαδικασία επισημαίνει ότι παρότι υπάρχει ένας υπάλληλος ο οποίος κάνει υπερωρίες και παρότι η διαδικασία καθυστερεί και στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ αφού «κολλάει» το σύστημα στην ενταλτοποίηση η ροή της καταβολής είναι κανονική και ομαλή και δεν έχουν γίνει δέκτες παραπόνων παρά μεμονωμένων περιπτώσεων. Να σημειώσουμε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος πληρωμών των προγραμμάτων απασχόλησης καθώς και η υποχρεωτική ανάρτησή τους στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από την Π.Δ. ΟΑΕΔ καθυστερεί από 5 – 10 μέρες την καταβολή: «Η υπηρεσία του ΟΑΕΔ Ξάνθης ακόμη και με ελάχιστο προσωπικό καταφέρνει και έχει μια κανονική και ομαλή ροή της καταβολής του 12% τηρώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις και τους ελέγχους. Οι υπάλληλοι δουλεύουν πέρα απ’ το οκτάωρο και ας μην ξεχνάμε ότι είναι 14 υπάλληλοι και έχουν 15.000 ανέργους με επιδόματα ανεργίας και 2.000 επιχειρήσεις! Οι πολιτικοί αν θέλουν να βοηθήσουν ας χτυπήσουν το χέρι τους στο τραπέζι να στελεχωθούν οι τοπικές υπηρεσίες». Όμως ο κ. Μαζαράκης εκφράζει την αντίθεσή του με την πρόταση των κυρίων Κοντού και Μωραϊτη να δοθεί το έργο στους ιδιώτες, σημειώνοντας ότι έτσι απαξιώνεται η τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ και παράλληλα ανοίγεται μια κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού: «Ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και απαξιώνεται το έργο που προσφέρει. Ποιος θα διασφαλίσει ότι αντικειμενικότητα και την νομιμότητα της διαδικασίας; Ας μην καταφεύγουμε λοιπόν σε τέτοιου είδους …λύσεις!».   

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…