Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Goodbye… αλά ινδικά στη ΣΕΚΑΠ

Goodbye… αλά ινδικά στη ΣΕΚΑΠ

0
sekap-empros

Δεν τα βρήκαν στην τιμή της μετοχής Bommidala – ΣΕΚΕ και «ναυάγησε» η συμφωνία 

Προειδοποιεί  ο κ.  Κοντός να μην «φορτώσουν» ευθύνες στη ΣΕΚΕ. Σενάρια για νέο διαγωνισμό αλλά και για  ρευστοποίηση της εταιρείας

Ήλθε, είδε και απήλθε ο ινδικός όμιλος Bommidala αφήνοντας …σύξυλη την ΑΤΕ που πριν λίγες μέρες ανακοίνωνε πώληση των μετοχών της, τη ΣΕΚΑΠ «στο χείλος του γκρεμού» από την έλλειψη ρευστότητας, πνιγμένη στα χρέη και έρμαιο του κάθε προμηθευτή που θα κάνει απαιτητές τις οφειλές της. Αφήνει επίσης τους εργαζόμενους στα «κρύα του λουτρού» αφού «τινάχτηκαν τα πάντα στον αέρα» και μαζί και οι εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας που τους δόθηκαν από τον αγοραστή και τη ΣΕΚΕ που ρίσκαρε «μπλοκάροντας» την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην τελευταία συνέλευση επιζητώντας βελτιωμένη πρόταση από τον Ινδικό Όμιλο για την εξαγορά των μετοχών της και …έχασε όπως αποδεικνύεται, ώστε να φτάνει στο σημείο τώρα να κινδυνεύει να χρεωθεί το «ναυάγιο» της συμφωνίας αλλά και για ότι ενδεχομένως θα συμβεί στη ΣΕΚΑΠ από εδώ και πέρα.

«Κούνησε μαντήλι» στη ΣΕΚΑΠ ο Bommidala
Σαν «βόμβα» έπεσε χθες το μεσημέρι στη ΣΕΚΑΠ η είδηση ότι ο ινδικός Όμιλος αποσύρει την προσφορά του «ευχόμενος καλή τύχη και επιτυχία» και … «εις άλλα με υγεία»! Σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Hristo Latchev, επικεφαλής της ομάδας εξαγορών, προς τον πρόεδρο της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτη Ταρενίδη του ανακοινώνει επί λέξει: «Έχω εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ. της BERL να σας ανακοινώσω την απόφασή τους να αποσυρθούν από τη διαδικασία διαγωνισμού για την απόκτηση των μετοχών της ΑΤΕ στην ΣΕΚΑΠ. Λυπούμαστε που παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν απ’ όλες τις πλευρές οι περιστάσεις δεν επέτρεψαν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Όπως γνωρίζετε από τις συζητήσεις μας ο χρόνος ήταν καθοριστικός παράγοντας. Ωστόσο πιστεύουμε ότι θα βρεθεί μια λύση για τη ΣΕΚΑΠ και η ΣΕΚΕ σαν σημαντικός μέτοχος θα επωφεληθεί απ’ αυτή». Η τελευταία αποστροφή αποκαλύπτει το ουσιαστικό σημείο διαφωνίας που, κατά τα φαινόμενα, αφορά το προσφερόμενο τίμημα και επιβεβαιώνεται ότι το σημείο – κλειδί για την υπαναχώρηση των Ινδών ήταν η άρνηση της ΣΕΚΕ να αποδεχτεί την πρόταση εξαγοράς του μετοχικού της πακέτου.

Δεν τα βρήκε η ΣΕΚΕ με τον Ινδό στην τιμή της μετοχής
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το τίμημα που προσέφερε η Bommidala για το «πακέτο» του 34,18% κυμαίνεται στα 1,4 εκατ. ευρώ, με την κάθε μετοχή να αποτιμάται κοντά στο 1 ευρώ κάτι το οποίο απέρριπτε η ΣΕΚΕ που αντιπρότεινε μια τιμή της τάξης του 3 ευρώ ανά μετοχή ώστε να αντανακλά το κόστος κτήσης των μετοχών. Παράλληλα, οι Ινδοί φέρονται να προσέφεραν πενταετές συμβόλαιο προμήθειας καπνών από τη ΣΕΚΕ και «πρόσβαση» σε αγορές χωρών που δραστηριοποιούνται μέσω των μονάδων τους.
Να σημειώσουμε ότι η ΣΕΚΑΠ έχει αρνητική οικονομική θέση καθώς έχει «φάει» το μετοχικό της κεφάλαιο 3 – 4 φορές και τα χρέη της ανέρχονται σε 80 εκ. ευρώ, ενώ τα μερίδιά της στην αγορά έχουν μειωθεί κατά 3 και πλέον μονάδες (περίπου στο 5%) Κατά συνέπεια η μετοχή της είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι ενδεικτικό ότι η ΑΤΕ πούλησε όλο το πακέτο των μετοχών στον ινδικό όμιλο για ένα ευρώ, όπως άλλωστε γνωστοποιούσε στην επιστολή της προς τη γ. συνέλευση η ΣΕΚΕ.

Η ΑΤΕ ρίχνει το «μπαλάκι» της ευθύνης στη ΣΕΚΕ
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΑΤΕ με μια προσεκτική διατύπωση ρίχνει εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες για την απόσυρση της προσφοράς του Bommidala στη ΣΕΚΕ, χωρίς να κάνει όμως αναφορά στο γεγονός ότι «δεν τα βρήκαν» ΣΕΚΕ και Bommidala στο τίμημα των μετοχών: « η ATEbank ανακοινώνει ότι με την από 13.3.2012 επιστολή της προς τον Σύμβουλο Πώλησης, η Bommidala Enteprprises Ltd, υποψήφιος επενδυτής για την αγορά του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ Α.Ε., γνωστοποίησε ότι αποσύρει την προσφορά της λόγω αδυναμίας λήψης απόφασης για πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά € 30 εκ. στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. που έλαβε χώρα στις 6.3.2012 και η οποία αποτελούσε ουσιώδη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η ως άνω Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε υποχρεωτικά εκ του νόμου με αίτημα του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου».

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι με τη ΣΕΚΑΠ;
Τα ερωτήματα που αναφύονται και απασχολούν όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και την τοπική κοινωνία είναι και τώρα τι θα γίνει; Και πόσο ακόμη μπορεί ν’ αντέξει η ΣΕΚΑΠ χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;
Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα τα ενδεχόμενα είναι τρία και αυτά είναι στο χέρι της ΑΤΕ: 1) Να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να γίνει νέα επαναπροκήρυξη με όλα τα συνακόλουθα και τη χρονοβόρα διαδικασία 2) Να καλέσει η ΑΤΕ τον επόμενο ενδιαφερόμενο κ. Ηλία Παπαδόπουλο και να εξετάσει την προσφορά του 3)Να γίνει άμεση ρευστοποίηση της ΣΕΚΑΠ, να πωλείται δηλαδή κομμάτι – κομμάτι η εταιρεία. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο, όποιο κι αν είναι το σενάριο που θα επιλεχθεί, γεγονός είναι ότι η θέση της ΣΕΚΑΠ γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής καθώς ελλοχεύει σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος να μπει λουκέτο για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν και απορρέουν από την οικονομική της κατάσταση και την άμεση ανάγκη για ρευστότητα.

Απειλές Κοντού για όποιον …αγγίξει τη ΣΕΚΕ
Ο κ. Κοντός σε δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα προτείνει να κληθεί από την ΑΤΕ ο επόμενος ενδιαφερόμενος «Ηλίας Παπαδόπουλος» που είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά ενώ προειδοποιεί με απειλητικό τρόπο όποιον: «φορτώσει» στη ΣΕΚΕ την ευθύνη για το «ναυάγιο» της συμφωνίας : «όποιος διανοηθεί να εμπλέξει με τέτοιο τρόπο τη ΣΕΚΕ θα το μετανιώνει για πάρα πολύ καιρό».  («Θράκη» 14/3).

Ευθύνες σε ΣΕΚΕ και Κοντό από Πράτσο – Παπαβασιλείου
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Πράτσος σε δηλώσεις του στο «Ε» καταφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε μερίδα του τοπικού Τύπου που τον παρουσιάζει ως «συνωμότη με τον κ. Πανταλάκη», υποστηρίζοντας ότι δεν συμμετείχε σε καμιά διαδικασία πώλησης της ΣΕΚΑΠ και  προειδοποιεί μάλιστα ότι «θα μηνυθούν γι’ αυτά που γράφουν».
Όσο αφορά όμως την αποχώρηση του Ινδού αφήνει σαφείς αιχμές για ευθύνες της ΣΕΚΕ αλλά και για «πολιτικά παιχνίδια» του γενικού της Διευθυντή, βουλευτή  κ. Κοντού: «Πρόκειται για μια πολύ δυσμενή εξέλιξη. Χάνει η εταιρεία…Η εταιρεία δεν αντέχει…Νομοτελειακά οδηγείται σε κλείσιμο. Κάποιοι μ’ αυτά που μηχανεύονται άνοιξαν την κερκόπορτα και θα μπούμε όλοι μέσα. Και έρχονται τώρα ως οσίες παρθένες να τινάξουν τις ευθύνες τους! Όταν όμως παίζει κάποιος πολιτικά παιχνίδια στις επιχειρήσεις εγκληματεί. Αν ο κ. Κοντός θέλει τη ΣΕΚΑΠ να την πάρει ο κ. Παπαδόπουλος ή οι Κορεάτες ας βγει να μας το πει. Έγινε ένας δημόσιος διεθνής διαγωνισμός με διαφανείς διαδικασίες. Θα ‘ρθει η ώρα που θα αποδοθούν ευθύνες. Η ΑΤΕ έχει χάσει 90 εκ. ευρώ από τη ΣΕΚΑΠ. Όλα η ΑΤΕ θα τα πληρώσει;».
Εμφανώς δυσαρεστημένος και ιδιαίτερα προβληματισμένος για το μέλλον της  ΣΕΚΑΠ και ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού εργαζομένων ΣΕΚΑΠ, που κατέχει το 8% των μετοχών στην εταιρεία, κ. Νίκος Παπαβασιλείου: «Ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του. Χάνει η εταιρεία αυτή τη στιγμή. Εμείς απ’ την πλευρά μας ζητήσαμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας , η βιωσιμότητας της εταιρεία και να πουλήσουμε και μεις. Συμφωνήσαμε στα δύο απ’ τα τρία. Κι έρχεται τώρα η ΣΕΚΕ να γίνει πιο αντιπροσωπευτική για τα συμφέροντα των εργαζομένων από ότι ο συνεταιρισμός των εργαζομένων. Πόση αξία έχει η μετοχή μιας εταιρεία που έχει 80 εκ. χρέος; Φοβάμαι ότι τα «μαύρα σύννεφα» πυκνώνουν πάνω από τη ΣΕΚΑΠ. Μπορεί να τη δούμε να ρευστοποιείται ή να την κλείσουν οι προμηθευτές. Και τότε θα δούμε τι θα πει η ΣΕΚΕ» 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…