Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Προεκλογικό «γης μαδιάμ» για τη γεωθερμία

Προεκλογικό «γης μαδιάμ» για τη γεωθερμία

0

Και ο Μωραΐτης μπαίνει στο «χορό» με επιστολή στον Γ. Μανιάτη

Νέα επίθεση Σ. Ξυνίδη σε Α. Κοντό για «καθυστερημένα αντανακλαστικά» και αντιφάσεις με τις δηλώσεις του Σ. Καλαφάτη της ΝΔ για το θέμα. Αναφορές για «ασυγχώρητο δόλο» από Κοντό

Συνεχίζει να μαίνεται η διαμάχη που ξέσπασε με επίκεντρο το διαγωνισμό για την έρευνα και διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου Νέστου μεταξύ του Σωκράτη Ξυνίδη και του Αλέκου Κοντού. Στο «χορό» μπαίνει και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης, που με επιστολή του στον υφυπουργό ΥΠΕΚΑ ζητά διευκρινίσεις για το διαγωνισμό και τους όρους εκμετάλλευσης από την εταιρία που πλειοδότησε, ενώ είναι σαφές ότι η ενέργεια αυτή έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη αίτηση του Α. Κοντού προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου για χορήγηση εγγράφων, προκειμένου να καταθέσει την μηνυτήρια αναφορά, όπως προηγουμένως είχε δηλώσει.

Χωρίς «σταυρωμένα χέρια», παραμένει στο «παιχνίδι» ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος μετά την δημοσιοποίηση της απάντησης του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ και της αρμόδιας υπηρεσίας, χωρίς περαιτέρω σχόλια (χθεσινό φύλλο του «Ε»), επανέρχεται με πολιτική δήλωση εναντίον του Α. Κοντού στον οποίο επιρρίπτει «παιδιάστικο πείσμα» και «αμήχανο αναμάσημα», που θέτει σε κίνδυνο της αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, ενώ συνιστά αντιφατική στάση σε σχέση με όσα δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Σ. Καλαφάτης και όσα στη συνέχεια ψήφισε ο ίδιος, όπως σημειώνει σε 2 σημεία της ανακοίνωσής του. Με εκφράσεις όπως «όψιμο ενδιαφέρον» και «ασυγχώρητο δόλο» Ξυνίδη αντεπιτίθεται με νέα ανακοίνωση ο Α. Κοντός.

Πρόσχημα της παραχώρησης η έρευνα για τον Σ. Μωραΐτη

Ο Στέλιος Μωραΐτης με μια μακροσκελή επιστολή προς τον Γιάννη Μανιάτη με στοιχεία για την ιστορία, τα είδη της γεωθερμίας και το πεδίο της περιοχής, εκφράζει επιφυλάξεις για το εύρος της ευχέρειας που δίνεται στην εκμισθώτρια εταιρία και ως εκ τούτου για τα περιθώρια ανάπτυξης και οφέλους που μπορούν να προκύψουν για την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, φτάνει σε σημείο να χαρακτηρίσει «πρόσχημα» για έρευνα την παραχώρηση συνολικού εμβαδού 80 km2 και δεν παραλείπει να συμπεριλάβει τη δυσαρέσκειά του για τη δυνατότητα πρόσβασης της εταιρίας στα στοιχεία του Δημοσίου και του ΙΓΜΕ.

Κατόπιν αυτών ρωτά τον υφυπουργό: «Μιλούμε για έρευνα ή για διαχείριση στη συγκεκριμένη περίπτωση; Διότι όπως προκύπτει από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για απευθείας διαχείριση. Θα δίνεται η δυνατότητα σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, αγρότες, επιχειρηματίες να προσεγγίσουνε τα γεωθερμικά πεδία; Μήπως θα είναι υπό ομηρία κάτω από το μονοπώλιο της εταιρίας που τα εκμεταλλεύεται; Τι θα γίνει με τις ήδη εγκατεστημένες χρήσεις που αξιοποιούνε το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής τους; Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Εφόσον πρόκειται για νέες έρευνες για ποιο λόγο υποχρεώνεται το Δημόσιο και το ΙΓΜΕ να παραδώσουνε όλα τους τα στοιχεία που έχουνε από έρευνες; Τι όφελος αναμένεται ως κράτος με το 2% που θα προκύπτει από τις καταστάσεις των τιμολογίων που θα σας υποβάλει η εταιρία εκμετάλλευσης; Εφόσον μιλάτε για εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου και μάλιστα σε βάθη μεγαλύτερα των 800μ.μ. για ποιο λόγο δίνεται την δυνατότητα εκμετάλλευσης και παραπροϊόντων που όπως εξηγείται δεν έχουνε καμία απολύτως σχέση με το γεωθερμικό πεδίο; Οι έρευνες μήπως θα γίνουνε για άλλο υπόγειο πλούτο της περιοχής μας;».

Ωστόσο, συμπληρώνει: «Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε κάθετα υπέρ των επενδύσεων και θέλουμε στο μέτρο που μας δίνεται η δυνατότητα ως θεσμοθετημένου Σύμβουλου του Κράτους να τις διευκολύνουμε όταν όμως αυτές γίνονται με γνώμονα την ανάπτυξη, το όφελος για την κοινωνία  και την εξασφάλιση της συμβατότητας της δράσης με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Σ. Ξυνίδης: «Λάθος θέμα διάλεξε ο κ. Κοντός για προεκλογικό σπέκουλο»

«Παιδιάστικο πείσμα» και «αμήχανο αναμάσημα» τα περί μηνυτήριας αναφοράς, χαρακτηρίζει ο Σωκράτης Ξυνίδης την επιμονή του Α. Κοντού και τις διαστάσεις που δίνει στο θέμα και απευθυνόμενος στον ίδιο το βουλευτή αναφέρει: «του δηλώνω ευθέως ότι ως πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει δικαίωση των ισχυρισμών του στα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Ως πολιτικός όμως και εκλεγμένος βουλευτής του Νομού δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον του τόπου. Ως μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου δεν έχει το δικαίωμα να φρενάρει, είτε από άγνοια είτε από δόλο, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός» και προσθέτει: «επειδή όμως τα μισόλογα του κ. Κοντού δημιουργούν εύλογες απορίες οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, όχι σε μένα αλλά στους πολίτες της Ξάνθης πρωτίστως, στα παρακάτω ερωτήματα.

Ποιός από τους δύο τους έχει δίκιο; Ο ίδιος που μέσω των συνεργατών του μιλά για σκάνδαλο ή ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Σ. Καλαφάτης ο οποίος τον περασμένο Μάιο, αποδεχόμενος την επιτυχία του διαγωνισμού, τον εμφάνιζε ως αποτέλεσμα του νομοθετικού έργου της ΝΔ; (Η σχετική αναφορά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης είναι εδώ: http://ndthessaloniki.gr/?p=1063)». Παράλληλα, τον μέμφεται για καθυστέρηση στη διατύπωση των ενστάσεων, ένα χρόνο μετά και αναρωτιέται: «αλήθεια, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του  ν.3734/2009 που ψηφίστηκε από τη ΝΔ σε ποιόν πράγματι θα κάνει μήνυση; Στον συνάδερφό του τον κ. Μπουγά τότε υφυπουργό της ΝΔ που εξέδωσε τις κανονιστικές διατάξεις ή μήπως στον εαυτό του που ψήφισε τον νόμο;». Επίσης, διατυπώνει επιπρόσθετες αιχμές, λέγοντας: «ο κ. Κοντός δεν μας ξεκαθάρισε ακόμη, καταψήφισε ή όχι το άρθρο περί κατάτμησης των ήδη βεβαιωμένων Γ/Θ πεδίων συμφωνώντας με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Καλαφάτη ο οποίος στη συνεδρίαση στις 26-7-2011 δήλωνε τότε ότι «διαφωνούμε, διότι σύμφωνα με αυτές αποκλείετε την ενδεχόμενη έλευση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν μόνο αν το γεωθερμικό πεδίο  ήταν ενιαίο προς εκμετάλλευση από την αρχή.»», ενώ με αποστροφή κάνει λόγο μεταξύ άλλων για διαρροές από συνεργάτες και κούρα της υποψηφιότητάς του από τρίτους.

Τέλος, σημειώνει: «επέλεξε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να κάνει προεκλογικό σπέκουλο. Διάλεξε όμως λάθος θέμα».

Ως ενόχληση για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη μεταφράζει τη στάση Ξυνίδη ο Κοντός

Με νέα ανακοίνωσή του ο Α. Κοντός κάνει λόγο για ενόχληση του Σ. Ξυνίδη από την προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση και επιστρέφει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητες, ασυγχώρητο δόλο και όψιμο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τόπου», ενώ δηλώνει αμετακίνητος από την πρόθεσή του να φέρει το θέμα στη Δικαιοσύνη.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…