Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανοιχτά φαρμακεία στην Ξάνθη αύριο και μεθαύριο

Ανοιχτά φαρμακεία στην Ξάνθη αύριο και μεθαύριο

0
farmakeio_anoixto-empros

Σε κλίμα προβληματισμού και με μικρή συμμετοχή η Γ.Σ. του φαρμακευτικού συλλόγου

Δ. Κάλφα: «Ασφυκτικό είναι πλέον το πρόβλημα ρευστότητας των φαρμακείων». ‘Βουνό’ τα χρέη και διάψευση δεσμεύσεων εξόφλησης από ΟΑΕΕ, ΤΥΔΚΥ και ΟΠΑΔ.    

Σε κλίμα προβληματισμού, με μικρή συμμετοχή και με τις απόψεις των φαρμακοποιών να διίστανται πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, η οποία τελικά πήρε απόφαση να μην συμμετέχει στην κινητοποίηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για αύριο και μεθαύριο. Έτσι, ανοιχτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Ξάνθης, με σκοπό να δουν πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για να πράξουν αναλόγως. Εν τω μεταξύ, απόφαση πήραν στο σύνολό τους τα φαρμακεία της επαρχίας να μη συμμετάσχουν στο «εμπάργκο» που κήρυξαν οι Φ.Σ. Αθηνών και Πειραιά, τα οποία δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση σε έξι Ταμεία (ΤΑΠ -ΟΤΕ, Τράπεζας Πίστεως, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ και Δικηγόρων Αθηνών), αν και από την κινητοποίηση εξαιρούνται τα Ταμεία ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΕΤ και ΕΥΔΑΠ, τα οποία δεν έχουν οφειλές.  

Δεν πληρώνουν τα ταμεία
«Το μεγάλο πρόβλημα πλέον είναι η έλλειψη ρευστότητας», σημειώνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα, η οποία μας ενημέρωσε για την απόφαση μη συμμετοχής στην κινητοποίηση, που ελήφθη από τη Γ.Σ. Η συμμετοχή ήταν μικρή αφού μόλις 27 από τα 86 μέλη ήταν παρόντα, τάση που παρατηρείται τελευταία λόγω των συνεχών συγκλήσεων του οργάνου για τη λήψη απόφασης για τις κινητοποίησεις, ενώ οι γνώμες διχάστηκαν σχετικά με τη διακοπή της χορήγησης επί πιστώσει στα ταμεία που έχουν χρέη.
«Και οι δεσμεύσεις που λάβαμε για εξόφληση από παλαιότερες οφειλές έως τις 30/3 έχουν διαψευστεί, αφού μέχρι σήμερα δε λάβαμε ούτε την πρώτη δόση», εξηγεί η κ. Κάλφα, που ενημερώνει ότι από 25/2 και ο ΕΛΓΑ πλέον εντάσσεται στους οφειλέτες των φαρμακείων. Εν αναμονή βρίσκονται όσον αφορά την τακτοποίηση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αναμένεται να αποπληρώσει στις 15/3, ο οποίος και βέβαια απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών σε σχέση με τα υπόλοιπα ταμεία.
Η κ. Κάλφα εξηγεί πάντως, ότι στην επαρχία δεν είναι δυνατό να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των χρεών κάθε ταμείου ανά νομό, αφού οι σύλλογοι δεν διαθέτουν διανεμητικό λογαριασμό και άρα υποβάλλουν ατομικά τις δαπάνες τους. «Ο διανεμητικός λογαριασμός απαιτεί γραμματειακή υποστήριξη, γραφεία και υποδομές που ένας επαρχιακός φαρμακευτικός σύλλογος δεν μπορεί να έχει», επισημαίνει η ίδια.  

Μέχρι 20/5 οι αιτήσεις για το διευρυμένο ωράριο
Εν τω μεταξύ παρά την οξεία διαμαρτυρία των φαρμακοποιών, νόμο του κράτους αποτελεί και η επέκταση του ωραρίου των φαρμακείων κι έτσι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις για τις ημέρες που θέλουν επιπλέον να έχουν ανοιχτά τα φαρμακεία τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο με βάση το ωράριο των εφημεριών, στην Περιφέρεια και το Φαρμακευτικό Σύλλογο. Η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων για το επόμενο εξάμηνο είναι η 20η Νοεμβρίου.  

«Στεγνώνει» η αγορά από φάρμακα
Από την άλλη, σε σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά οδηγεί η οικονομική κρίση και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση των σκευασμάτων.
Αυτό καταγγέλλει το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εκτιμώντας ότι η αγορά φαρμάκου αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πολλές εταιρείες ζητούν άμεση εξόφληση των τιμολογίων για τα φάρμακα που παραδίδουν. Η πρακτική αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα χρέη των Ταμείων, «στεγνώνει» κυριολεκτικά την αγορά.
Το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων αποδίδεται στις επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εφαρμογής του εφαρμοστικού νόμου. Αφορούν, δε, τα περισσότερα φάρμακα με τιμή κάτω από 10 ευρώ, τα οποία πρόκειται να ανατιμηθούν.
Η κ. Κάλφα παραδέχεται ότι το φαινόμενο παρατηρείται και στην Ξάνθη, τόσο στα φάρμακα εταιριών, όσο και ορισμένα γενόσημα. Σχολιάζει δε, ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι κατά των τελευταίων, αλλά θέλουν να διασφαλιστεί ότι μοναδικό κριτήριο δεν είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά παράλληλα μπορεί να εγγυηθεί και η ποιότητα, μέσω συνεχών και επισταμένων ελέγχων. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει: «ο ΕΟΦ δεν έχει κάνει ποτέ έλεγχο, δειγματοληπτικά σε φαρμακείο της επαρχίας, αλλά περιορίζεται στην Αθήνα, τις αποθήκες και τις φαρμακοβιομηχανίες», θέλοντας να καταδείξει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι αμφίβολο αν μπορεί να υποστηρίξει την διασφάλιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των γενόσημων φαρμάκων.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …