Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μ. Ευστρατίου: «αυστηρή μεταχείριση στους επίορκους υπαλλήλους»

Μ. Ευστρατίου: «αυστηρή μεταχείριση στους επίορκους υπαλλήλους»

0
dimosioi_ypalliloi-empros

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το Ν/Σ για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων  

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης δηλώνει με έμφαση ότι το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν οι διατάξεις του, με πολιτική βούληση και χωρίς ευνοούμενους    
Ανεπιφύλακτα υπέρ ενός αυστηρού πειθαρχικού πλαισίου για τα παραπτώματα και τις κυρώσεις σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων δηλώνει ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Μπάμπης Ευστρατίου, με αφορμή την υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων από τη Βουλή, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Ουσιαστικά, το νέο νομοσχέδιο του Δημήτρη Ρέππα δεν παρουσιάζει σωρεία αλλαγών, αλλά διευρύνει την εφαρμογή των κυρώσεων και είναι πιο αυστηρό όσον αφορά την επιβολή αυτοδίκαιης και δυνητικής αργίας.
«Οι αλλαγές δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο αλλά με το να διαμορφώσουμε την καλύτερη Ελλάδα του 2020», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος έκανε δεκτές ορισμένες αλλαγές που προτάθηκαν από τα κόμματα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία μεταρρυθμιστική τομή, αναγκαία, όπως είπε, για τη χώρα.

 
Εφαρμογή, έλεγχος, αποτελεσματικότητα
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι ως εκ τούτου ήταν πάντα θετικοί στην ύπαρξη και εφαρμογή πειθαρχικού δικαίου που θα εντοπίζει και θα τιμωρεί τους επίορκους υπαλλήλους. Ωστόσο, το ζητούμενο σήμερα δεν ήταν τόσο η μεταρρύθμιση, όσο η εφαρμογή, αφού ήδη υπήρχε πειθαρχικό πλαίσιο επιβολής ποινών και κυρώσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά παρέμενε ανεφάρμοστο, όντας έρμαιο των πελατειακών σχέσεων», σημείωσε ο Μπάμπης Ευστρατίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων που «θαβόταν» ή υπάλληλοι έπεφταν στα «μαλακά» εξαιτίας των γνωριμιών τους.
«Τι να την κάνουμε τόση πολυνομία;», αναρωτιέται ο ίδιος και σχολιάζει ότι: «ένα μεγάλο μέρος από όσα επιβάλει σήμερα η τρόικα υπήρχαν ως νόμοι του κράτους, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και αν δούμε να υπάρχει τότε μπορούν να γίνουν τομές και βελτιώσεις σε πάρα πολλούς τομείς». Επ’ αυτού εξήγησε περαιτέρω ότι απέναντι στο δαίδαλο των δημοσίων υπηρεσιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες, η λύση είναι η πλήρης μηχανοργάνωση, ώστε και ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα και ο υπάλληλος να είναι αποτελεσματικότερος.
Ο Μπάμπης Ευστρατίου υπογράμμισε επίσης τη σπουδαιότητα της ύπαρξης και πραγματικής λειτουργίας ενός ελεγκτικού μηχανισμού, που θα αποτελεί το «φύλακα» για την εφαρμογή των νόμων. «Εγώ δεν απαρνήθηκα τις ευθύνες και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ο τρόπος που λειτουργούσαν οι πελατειακές σχέσεις και οι εν γένει σχέσεις που αναπτυσσόταν ανάμεσα στη διοίκηση και την πολιτική ευνοούσαν την διαμόρφωση αυτού του καθεστώτος. Ωστόσο», πρόσθεσε ο ίδιος παραστατικά, «όπως ισχύει σε κάθε κλάδο υπάρχουν υπάλληλοι επίορκοι, τεμπέληδες, που καβαλάν «καλάμι», αλλά και αυτοί που καθημερινά υπερβαίνουν τον εαυτό τους για να περιορίσουν κατά το δυνατόν περισσότερο την ταλαιπωρία των πολιτών».
Μέσα στο πλαίσιο της ευελιξίας της κρατικής μηχανής και στη σπουδαιότητα του τριγώνου εφαρμογής του νόμου- ευελιξία ελεγκτικών μηχανισμών- πολιτική βούληση, ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης φέρνει ως παράδειγμα τις βελτιώσεις στη λειτουργία της κρατικής μηχανής από τη δυνατότητα μετατάξεων στα όρια του νομού, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας: «Πράγματι υπάρχουν υπεράριθμες υπηρεσίες, ωστόσο η αναδιάρθρωση της διοίκησης θα μπορούσε να φέρει ‘λυτρωτικά’ αποτελέσματα».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr


Το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων  
Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:
Σε αυτοδίκαιη αργία τίθεται πλέον ο υπάλληλος που:
– Διώκεται ποινικά για αδικήματα με έντονη κοινωνική απαξία (πχ δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία),
– Στερήθηκε την προσωρινή του ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης και
– Του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ή της προσωρινής παύσης άνω των 6 μηνών μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.
Σε δυνητική αργία, τίθεται επίσης ο υπάλληλος που:
– Διώκεται πειθαρχικά για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις,
– Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εναντίον του για άτακτη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή και
– Εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με προσωρινούς όρους
Επίσης, αυξάνονται τα χρονικά όρια παραγραφής για τα παραπτώματα ενώ συντομεύονται οι προθεσμίες ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας και της έκδοσης πειθαρχικής απόφασης και γίνονται 2 μήνες από την κλήση σε απολογία ή 4 μήνες από την παραπομπή ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου.
Προβλέπεται ακόμα:
– Η συμμετοχή 2 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο
– Αυξάνεται ο χρόνος διαγραφής της πειθαρχικής ποινής του προστίμου ενώ
– Δεν διαγράφονται ποτέ οι πειθαρχικές ποινές της (οριστικής και) προσωρινής παύσης, καθώς και του υποβιβασμού.
– Η καταδικαστική πειθαρχική απόφαση παράγει για τον υπάλληλο που δεν υπηρετεί πλέον, σοβαρές δυσμενείς συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο αφού κάθε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου μετατρέπεται, ανάλογα με τη βαρύτητα, σε ποινή προστίμου αποδοχών έως 12 μηνών με δυνατότητα επιβολής και διοικητικής κύρωσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…